Test av Furberg Freeride 167 Snowboard 2012 - Trond Hindenes

Dato for test: (12.12.2011)
Produktnavn: Furberg Freeride 167
Pris: 3 776 kr på Furbergs nettside
Lengde: 167cm
Sted for test: Røldal
Snøforhold under test: Vårsnø/løssnø
Hvordan er den testet: Frikjøring i og utenfor alpinanlegg
Antall turer: 2 dager

Teknisk info fra Furberg
Flexindex (1-10): 6
Kantlengde: 97/128 cm (taper)
Bredde: 279-268-288 mm
Svingradius: 18 meter
Stancebredd: 53-65 cm
Setback: 37 mm
Anbefalt kjørervekt: 65-95 kg

Kort om Trond: Jeg er 33 år og har ca 100-120 skidager i året, ca halvparten topptur og halvparten heisbasert. Bor i Romsdalen og har kjørt snowboard de siste 5 årene.

Furberg Snowboards
Med litt godvilje er det lov å kalle Furberg Snowboards en Norsk snowboard-produsent, selv om sjefen sjøl opprinnelig er svensk. Brettene kom på markedet i fjor, og har skapt mye diskusjon og hodekløing hos tech-geeks både i Norge og utelands. Det er lett å se at brettene er noe for seg selv, og dersom du synes de minner mer om en ekstra stor K2 Hellbent enn et vanlig snowboard, er det noe av poenget. Daniel Furberg designer sine brett med en tydelig inspirasjon fra moderne freeride-ski (ski, ikke brett), med mye lengre svingradius og generøs taper både fremme og bak. Tanken er rett og slett at man ikke trenger så sjukt mye innsving i puddersnøen - du ligger ikke på skjær og carver i pudder uansett. Den beste brett-shapen på et pudderbrett er (ifølge Daniel) et brett med motsatt innsving (f.eks. som Lib Banana Hammock) men dette fungerer ikke i det hele tatt i noe annet enn dyp løssnø. Den shapen som fungerer best uansett forhold er et brett med lang svingradius og rocker/taper. Altså et Furberg-brett. Jeg dro til Røldal for å se om dette stemte.

Annerledes-brettet
Normalt bruker jeg alt fra 159 til 172 i brettlengde, så jeg gikk for 167-brettet. Brettet virker kortere enn det er, og hadde jeg gjettet ville jeg tippet at det var ca 162 utifra «lekenheten». Det er nok først og fremst rockeren som gjør at brettet kjennes kort ut, selv om det langt i fra virker ustabilt.

Overgangen fra «vanlige» brett med saftig innsving merkes godt hvis man tar dette brettet med i preparert løype. Vanlige brett har en tendens til å «poppe» ut av svingen og hjelpe til med å entre neste sving, men denne tendensen har ikke Furberg-brettet - her må du gjøre jobben selv. Ellers kjennes brettet forholdsvis stivt og responsivt. Når man blir vant til mangelen på ekstrahjelp sitter brettet som en kule i preparert løype.

Men, du kjøper ikke dette brettet for å kjøre rundt på cordfløyel. Du kjøper dette brettet for å kunne kjøre svinaktig fort i løssnø og bratte rare heng. Eller fordi du digger fargen.

Testhelgen hadde desverre ikke røldal så mye av den vanlige puddersnøen å by på, men uansett: Dette brettet kan man kjøre fort med. Det er stabilt som fy, og går «rett frem». Hvis du er vant til brett der du føler at du hele tiden på være «på vakt» ved å vekte en av kantene til enhver tid vil du merke at dette brettet er langt roligere - det vil rett og slett aller helst gå rett frem.

Jeg tok også en prat med noen bekjente som har pudderdager i bøttevis på dette brettet, for å høre hva de synes: Det er ingen tvil om Furberg-brettene svinger på en femøring, og oppleves som ekstremt kjappe, og enkle å ha med å gjøre i forhold til lengden. Dette gjør at du kan våge deg opp en lengde for å få bedre flyt, og samtidig få responsen du trenger ut av brettet. Bra greier. Brettet flyter også ekstremt bra, og utifra hva jeg kan skjønne har ikke dette utelukkende med lengden å gjøre. Rocker/taper-shapen gir brettet rett og slett bedre flyt enn brett med vanlig shape - spesielt i nesen på brettet.

Bør du kjøpe det?
Ja, det tror jeg du bør, hvis du er på jakt etter et frikjøringsbrett som kan alt og ikke er fullt så opptatt av park og preparerte løyper (selv om brettene spinner veldig lett). Spørsmålet er bare om du foretrekker oransje eller lyseblå!
OBS: Røldal skisenter leier ut disse brettene hvis du vil teste før du eventuelt kjøper. Desverre er utleiebrettene utstyrt med vanlige «utleie-bindinger». Ta med egne hvis du skal leie, disse brettene fortjener langt bedre bindinger enn IKEA-bindingene skiutleien utstyrer dem med!

Antall stjerner: 6 av 6
Vil ha faktor: 5 av 6


Konklusjon:
Endelig et brett som gjør nytte av de siste 5 årene med utvikling på skifronten. Hvis du primært carver i bakke velger du et brett med kortere svingradius, men er du stort sett utenfor preppet løype er dette rett og slett et fantastisk altmulig-brett. Se opp for splitboard-versjon neste sesong!

Dette sier Furberg selv om Furberg Freeride 167 cm