Test av skallbekledning 2012 - Tierra Rond jakke og Tierra Cosmique bukse

Dato for test: Februar 2012
Produktnavn: Tierra Rond Jacket og Tierra Cosmique pant.
Pris: Ca 5000,- for jakken, ca 4500,- for buksa (veil.).
Sted for test: Tromsø
Værforhold: Oppholdsvær, 2-3 minusgrader. Mye vind på dag 2
Gjennomføring av test: 2 toppturer i Tromsøområdet
Antall turer: 2

Kort om deg selv: 36 år, bosatt i Tromsø og går mye toppturer i Troms og Nordland. Driver www.utpaatur.net på hobbybasis.

Test av Tierra Rond Jacket og Cosmique pant.
Denne jakken og buksa ble testet på to toppturer i Tromsøområdet, en kort tur til ca 500 moh, og en litt lengre tur til rett over 1200 moh. Det var ingen nedbør på noen av turene, så utstyret har ikke blitt testet i slikt vær. På den lengste turen var det sterk vind, der synes jeg både jakke og bukse klarte seg meget bra. Totalt sett er inntrykket av disse to plaggene meget godt. Sammenlikningsgrunnlaget er tilsvarende plagg fra Norrøna, Arc'Teryx og Haglöfs.

Begge testeksemplarene var i størrelse Large, som var en anelse i største laget for meg som er 181 høy, og veier 82 kg.
Jakken

Tierra Rond jakke
Jakken er laget av 2-lags Gore-Tex performance shell, er forholdsvis kraftig, og kommer til sin rett i røft vær. Vekten er rundt 800 gram, så dette er en noe tung jakke sammenliknet med mange andre, men den yter også deretter. Har testet jakka i kraftig vind, og da fungerte den meget godt. Pusteegenskapene var overraskende gode, den kraftige konstruksjonen tatt i betraktning.

Jakka har tre romslige lommer, hvor man får plass til det meste. I tillegg er det innerlommer og en heiskortlomme på armen. Glidelåsene kan fint betjenes med hansker på. Hetta er stor nok til at man kan ta den utenpå hjelmen hvis det skulle være behov for det. Personlig savnet jeg en justerbar strikk i livet, men dette er nok snakk om smak og behag. Man kan uansett bruke snøskjørtet til å stramme jakken noe. Dette kan for øvrig enkelt fjernes (glidelås) hvis man ikke ønsker å ha dette på.

Skal man trekke noe ned, så er det at jakken er litt tung og tar noe plass i sekken. Men når resultatet er at utstyret yter godt, så kan man leve med det.

Tierra Cosmique bukse
Buksa er laget av 3 lags Gore-Tex pro shell, og veier i underkant av 500 gram. Denne holder det reklamen fra produsenten lover. Passformen er god, den er funksjonell og meget behagelig i bruk. Den har ikke høy rygg, men det går an å koble buksa på snøskjørtet til jakken (ikke testet). Buksa har innvendig snølås med strikk, som fint går utenpå skiskoene. På siden av lårene er det luftemuligheter, som jeg likte meget godt, særlig det at det går an å betjene glidelåsene med hansker på (sannsynligvis noe verre med votter). Forsterkningen på innsiden av bena synes jeg er veldig grei å ha, buksa føltes ikke mer stiv og klumpete av den grunn.

Det er ingen glidelås i beina for å åpne buksa helt, men dette savner man ikke så mye da buksa er såpass vid som den er. Telemarkskjørere på topptur som vil sette på knebeskyttere før nedfarten tar til klarer dette greit, selv om en glidelås hadde vært enklere.

Ikke mye å trekke ned på her. Kunne kanskje ønsket en høyere rygg og bukseseler, samt glidelåsåpning i beina, men dette er småplukk.

Konklusjon
Totalt sett to meget gode produkter, som klarer seg godt under tøffe forhold. Jeg likte spesielt godt passform og komfort på buksa. For bruk på toppturer i varmere vær, og vår/sommer så ville jeg nok valgt litt lettere utstyr, men for vinterbruk så innfrir disse. Plaggene har en god passform som gjør dem behagelig på både turen oppover, og nedover. Til bruk i anlegg, så er disse godt egnet. Litt høy vekt og høy pris trekker noe ned, men man får definitivt det man betaler for. Disse to vil definitivt bli vurdert neste gang jeg skal kjøpe jakke/bukse til toppturbruk.

Karakter: 5 av 6 på begge to (buksa er tett opp mot en sekser)

Link: www.tierra.no

Bilde fra ene toppturen