Dato for test: 08.02.2012-12.02.2012)
Produktnavn: Karakoram Split30
Pris: ?? Rå sport er forhandler
Sted for test: Romsdalen
Snøforhold under test: Sol og pudder, noe isete
Hvordan er den testet: Splitboarding, lengre toppturer
Antall turer: 2 dager

Kort om deg selv: Jeg er 33 år og har ca 100-120 skidager i året, ca halvparten topptur og halvparten heisbasert. Bor i Romsdalen og har kjørt snowboard de siste 5 årene.

Splitboarding begynte for alvor å ta av for ca 3-4 år siden, og like lenge har det vært splitboard-spesifikke bindinger i handelen. Selv om man også kan montere vanlige snowboard-bindinger på platen som følger med er det store fordeler med å gå for ordentlige splitboard-bindinger: Redusert vekt, dramatisk økt stivhet og respons er kanskje de 2 største. Splitboard-bindinger gjør rett og slett at brettet kjennes ut som et helt vanlig snowboard.

Til nå har det vært 2 relativt kjente leverandører av splitboard-bindinger - Spark R&D og Voile (sistnevnte produserer også det patenterte splitboard-systemet, dvs alle saker og ting som gjør at splitboard fungerer). Denne sesongen har også Karakoram kommet med splitboard-utstyr, og interessen har vært stor for Karakoram sine bindinger - ikke minst fordi de går bort fra det «vanlige» Voile-systemet og heller benytter et eget platesystem.

Hvis du har montert vanlige bindings-fester på et splitboard har du også mest sannsynlig bannet og vært litt frustrert - Voile-systemet fungerer godt når det er montert, men selve monteringen er vanskelig å få til helt perfekt. I lys av dette var det svært befriende å montere Karakoram-platene: Skru fast de 2 platedelene, fest bindingen og stram til. Voila! . Systemet sitter veldig godt, og er også laget sånn at bindingene har kontakt med brettet helt ut i hjørnene, for ekstra stivhet og respons. Voile-systemet som bl.a. Spark-bindingene bruker, gjør at all kontakt mellom binding og brett går gjennom 2 plast-blokker (eller «pucks»), som gir et noe mykere oppsett.

Platene man fester på brettet kan justeres fra -5 til +30 grader. Dersom du har en veldig «carve-stance» (dvs bakfot med mer positiv vinkel enn 5 grader), vil du ikke få riktig innstilling med Karakoram-systemet.

Karakoram-bindingen er også veldig enkel å feste i gå-modus: Opp med to låsehendler, sett bindingen på plass og man er klar til å gå på tur. Man slipper altså låsepinnen som brukes på andre bindinger.

Platesystemet til Karakoram gjør at man må være noe nøyere med å fjerne is og snø fra alle deler før man setter bindingene på plass i «snowboard-modus». Spark sine bindinger er så og si selvrensende men med Karakoram må man børste litt før alt passer sammen. Nedover føles bindingen responsiv og trygg, på linje med Spark sin toppmodell Burner. Jeg bil ikke forundret hvis Karakoram-bindingen fungerer enda bedre enn konkurrentene i litt variable forhold. Jeg skulle gjerne sett at Karakoram hadde valgt straps og låsemekanismer av litt høyere kvalitet, jeg savnet Burton-strapsene Spark leverer på sine Burner-bindinger - men dette kan nok være smak og behag.

Der Karakoram desverre feiler voldsomt, er hiback-designet. Man kan rett og slett ikke jekke det langt nok bak til at man får en behagelig opptur, og dette merkes spesielt godt i lange anmarsjer. Etter litt sammenligning fant jeg ut at Karakoram-bindingen med «helt åpen» hiback tilsvarer ca midt på treet hos Spark - som er innstilingen jeg vanligvis bruker når jeg skal nedigjen. Det blir litt som å gå på topptur iført høye hæler, eller å bruke alpinstøvler uten «gå-modus». Jeg fikk gnagsår da jeg gikk på kirketaket med disse bindingene, mine først gnagsår i løpet av 3 år med splitboarding. Veldig synd, for det gjør en ellers fantastisk binding til en relativt middelmådig binding, spesielt med tanke på lengre toppturer med anmarsj.

Dersom du først og fremst bruker splitboard for å komme deg litt vekk fra anlegget er ikke dette et stort problem, eller dersom du har oppoverbakke frett fra parkeringsplassen (Lofoten?). Skal du derimot ut på lengre turer med anmarsj eller flate partier kan jeg rett og slett ikke anbefale denne bindingen. Den er ikke noe god å gå med, rett og slett.
Hva er din personlige oppfatning av utstyret for deg som bruker?

For min del kan jeg ikke bruke denne bindingen, noe som i grunn er synd. 90% av tiden på et splitboard er man i «gå-modus» og da bør bindingen helst fungere også på flatmark.

Antall stjerner: 4 av 6 (6 stjerner på nedturen, 2 på oppturen)
Vil ha faktor: 2 av 6

Det viktigste med Karakoram-systemet er at det viser at tiden er inne for å fornye det semi-effektive Voile-systemet. Er du ute etter en best mulig nedover-binding er dette et svært godt valg, men tenk deg om før du legger ut på langtur med den!

Sol og nysnø i Romsdalen