Test av Sweet Protection Crusader jakke

Om testeren
21 år bosatt i Sogndal. 184 høy, og ganske slank. Rundt 80 skidager i året, stort sett topptur og heisbasert med loffing. Stått på telemark i 7 år. Alpint før det.

Egenskaper
Materiale: 3-lags Gore-Tex Pro Shell
Størrelser: S, M, L, XL
Farger: True Black, Grass Green, Scorch Red
Lommer: 8
Ventilasjon: Under armene + rygglufting
Vekt: 749 gram
Pris: 5999,- hos Vpg.no

Testområder
Hovedsaklig Sogndalsområdet både heisbasert og topptur. Også noen dager trekk i Røldal og kite på Finse. Totalt 22 dager denne sesongen.

Forhold under test
Alt fra bluebird og tyve blå på Finse, til varmegrader og tung snø i skogen i Sogndalsdalen.

Grunnlag for test
Har brukt flere generasjoner av Norrønas Lofoten jakke. Mye av grunnlaget for test er basert på denne jakken. Har i tillegg benyttet andre jakker fra Sweet, Arcteryx og Norrøna i assorterte skall-materialer.

Om jakken
Dette er norske Sweet Protection sin toppmodell siktet mot frikjøring. Produktbeskrivelsen på deres hjemmeside hevder enkelt og greit at dette er den mest avanserte trelags-jakken på markedet. Punktum. Oppbygging er stort sett som andre jakker i denne prisklassen. Pro Shell, laminerte sømmer, snøskjørt, håndgamasjer, stor og funksjonell hette, vanntette glidelåser, og den nye YKK Aquaseal glidelåsen på fronten.

Passform
Jakken er veldig lang, noe jeg liker veldig godt. Men samtidig er den ikke for bred, noe andre jakker ofte er når de øker størrelsen. Dette gjør at den ikke krøller seg alt for mye når du strammer hoftebeltet på sekken, eller bruker trapes under kiting. I armene derimot er det stor - jeg får sikkert plass til begge hendene ut det ene ermet. Det kan til tider være litt mye stoff som henger og dingler.

Lommer
Den har veldig mange lommer. Dette er et pluss. Her har du en liten napoleonlomme hvor betjening av ryggventilasjon befinner seg. Denne lommen er nesten litt for liten for å være funksjonell. To brystlommer, keycard-lomme, og to geniale og store håndvarmerlommer. Når du først har blitt vant til disse greier du deg ikke uten. Innenfor skallet finner du to lommer hvorav en for mediespilleren din med utgang for hodetelefon.

Snøskjørt
Snøskjørtet er stramt og godt, med silikon på innsiden som gjør at detsitter der du setter det. Mange jakker kommer med for korte og slappe snøskjørt, men her har Sweet funnet en løsning som ikke drar jakken opp eller ned. Du har også mulighet til å kneppe det opp, når du bruker den som spradejakke i byen. Jeg savner rikignok mulighet til å feste skjørtet til buksen for en mer komplett heldress opplevelse og "snø-i-rompa-fri" dag.

Ventilasjon
Her finner du de vanlige ventilasjonsglidelåsene under ermene. Disse er lange og gode med glidelåshode i hver ende. I tillegg har du en løsning ikke mange andre en Sweet benytter - ventilasjon på ryggen. Her er det en glidelås som åpnes ved å dra i en snor på bunn av rygg-partiet, og en snor som kommer ut i napoleonslommen for å lukke den igjen. Det er mesh på innsiden. Det er forsåvidt en fin idé, men jeg finner ikke alltid bruksområdet for den. Gikk en rask tur med feller og uten sekk. Da fikk jeg virkelig ventilert godt - men man går som oftest på tur med sekk, og da er det ikke så alt for mye effekt lengre. I tillegg har jeg opplevd at den gnager noe når den er åpen og man bruker sekk. Jeg finner den også noe vanskelig å åpne med hansker, og ender oftest opp med å ta av hanskene for å finne "åpne-snoren" på ryggen.

Holdbarhet
Har kjørt mye tett skog, og jakken ser fortsatt forholdsvis ny ut. Litt bark-merker fra trær her og der, men det må man regne med. Var litt skeptisk til alle de limte sømmene, men til nå ser det ut til at det holder. Har dårlig erfaring med akuratt dette fra tidligere jakker og bukser. Sweet har ikke benyttet ripstop materiale på det ytterste laget, men til gjengjeld er det er forholdsvis kraftig stoff.

Konklusjon
God frikjøringsjakke som har vist seg å fungere både på topptur og heisbasert. Fantastisk med mange lommer med god plass. Den er tydelig ment som en skijakke, og blir fort litt stor og kraftig om du hadde tenkt å ta den med på fjelltur om sommern. Hadde den hatt mulighet for å ta av snøskjørtet hadde den kanskje egnet seg litt mer. Perfekt passform og trendy lengde, uten at den blir for stor.

Fordeler og ulemper
+ Solid jakke
+ Godt snøkjørt
+ Masse lommer
+ Moteriktig passform

- Ikke avtagbart snøkjørt
- Rygg-ventilasjonen kan være i veien
- Noe store armer
- Mangler google-wipe

Terningkast: 5 av 6

Sweet's hjemmeside (videopresentasjon av jakken)

Bilder

 

Plass til godt med armflesk sier Bård

 

 Med smarttelefon i vanntett beskytter blir napoleonlommen litt liten

 

 Sweet Crusader "in action" i Sognsdalen. Foto: Henning Skjetne

 

 Sweet Crusader ryggventilasjon

 

 Sweet Crusader "stock photo" Sweet Protection