Dato for test: (24.12.2011-10.01.2012)
Produktnavn: Dragon APX 
Pris: 1 990 kr på Oslo Sportslager
Sted for test: Romsdalen, Sunnmøre og Voss - topptur og heisbasert
Snøforhold under test: Snøvær, sol, pudder, skog og alt imellom
Hvordan er den testet: Testet i mest mulig varierte forhold midtvinters
Antall turer: 8-10 skidager

Kort om testeren: Jeg er 33 år og har ca 100-120 skidager i året, ca halvparten topptur og halvparten heisbasert. Bor i Romsdalen og har kjørt snowboard de siste 5 årene.

APX er Dragons nye toppmodell innen goggles, og kan minne en smule om POC Lobes. Glasset ligger "utenpå" rammen, som gir et litt spesielt utseende. Dragon har valgt dette designet av flere grunner, blandt annet at det gir en bredere synsvinkel og at det gjør det mulig å bytte glass svært enkelt.

APX er en stor brille, og man ser virkelig "alt" - også ut til sidene. Hvorvidt dette betyr noe for deg spørs litt på størrelse og form på ditt eget hode, men er du plaget av at sidesynet blir hindret kan disse virkelig være verdt å prøve.
Det å bytte glass er lett som en lek, som gjør det mye mer aktuelt å ta med flere glass i sekken og bytte dersom været slår om. Med litt trening er det raskt og enkelt å bytte også med skihansker på henda.

Dragon skryter av at brillene er så og si 100% dugg-frie på grunn av svært god ventilasjon. Jeg opplevde at man får dem til å dugge relativt enkelt, ved å lene seg frem og puste "inn i jakka" - typisk når man som snowboarder står og fester bindingene. Uansett, den gode ventilasjonen sørget stort sett for at all dugg forsvant i løpet av et par sekunder. Jeg opplevde en gang at det tok mer enn ca 20 sekunder før brillene hadde "avdugget" seg selv, mest sannsynlig på grunn av lav temperatur.

Jeg testet brillene med glassene Rose og Yellow - Blue Ionized. Det ene (Rose) har et rødskjær, perfekt for dager med lite eller flatt lys. Jeg opplevde at disse glassene fungerte vel så bra som det vanlige gul- eller oransje glasset man er vant til å bruke i vanskelige lysforhold. Glassene fremhever konturer og man kan gi ørlite granne mere gass selv om lyset er vanskelig.

De andre glassene, og Yellow - Blue Ionized, fungerer bedre å dager med litt mer sol. Disse har en speil-aktig overflate, og som mange andre speilglass er disse relativt utsatt for slitasje, f.eks ved å få juling fra busker og trær. Det kan altså være lurt å spare disse til dager uten skogskjøring for å få dem til å vare lenge. Mine fikk striper etter kun en tur gjennom skogen på Strandafjellet. Ellers er glassene nydelige å bruke på dager med lav vintersol.
På grunn av størrelsen er nok dette først og fremst briller for gutter og menn med gjennomsnittig eller større hode. Jeg testet dem med Sweet Rooster-hjelm i Medium/Large, og her passet de svært godt uten særlige gliper hverken over eller på sidene av brillene.

Alt i alt en veldig god brille som gjør det enkelt å tilpasse glass etter skiftende vær, selv om den reklamerte «duggfriheten» ikke innfridde 100%. Prøv den på hodet før du kjøper!!

Hva er din personlige oppfatning av utstyret for deg som bruker?
Antall stjerner: 5 (trekker en pga lettripet glass) av 6 mulige
Vil ha faktor: 6 av 6 mulige

Konklusjon: Alt i alt en veldig god brille som gjør det enkelt å tilpasse glass etter skiftende vær, selv om den reklamerte «duggfriheten» ikke innfridde 100%. Prøv den på hodet før du kjøper!!

Dragon APX hjemmeside

Bilde fra testing - Trond Hindenes

 

 Video fra Dragon APX