Dato for test: 31.12.2011
Produktnavn: Sweet Trooper Fullface
Pris: 3499,- hos VPG.no
Sted for test: Bjorli Skisenter
Hvordan er den testet: (i og utenfor bakke i alpinanlegg)

Kort om testeren: Jeg er 31 år og har de siste årene hatt ca 30-40 skidager i året. Har denne sesongen byttet bort telemarkskiene til fordel for fast hæl, og sikter meg inn på ca 100 skidager inneværende sesong.

Omtale
Da jeg satte mine første ustø plogsvinger med alpinski på slutten av 80-tallet kjørte alle de minste kidsa med fullface-hjelm. Skjønt vi kaldte det ikke fullface, den gang var det slik en alpinhjelm var. Hadde den ikke kjevebeskytter var det en hopp-hjelm. Uansett ble hjelmen sett på som et onde, et onde vi så frem til å kvitte oss med bare vi ble gamle nok. I mitt lokale skisenter var det i 14-årsalderen at hjelmene forsvant. Noen ble brent, noen ble kastet, men jeg har fremdeles min.

Førsteinntrykket da jeg fikk overlevert den nye Sweet Tropper Fullface var positivt. Gutta fra Trysil har sansen for god design, og man får følelsen av å holde i et produkt av høy kvalitet, noe som understrekes av karbon-looken i den karakteristiske Sweet S'en som pryder det meste av hjelmen. Grunnformen er lik min gamle hjelm fra tidlig åttitallet, og bortsett fra at Sweet-hjelmen mangler den sure lukten av mange års hodesvette er det tilsynelatende ikke så mye annet nytt enn et litt kulere utseende, vesentlig lavere vekt og en kjevebeskytter der vinkelen ikke lenger kan justeres.
Det første som slo meg da jeg testet hjelmen denne dagen i dag i Bjorli Skisenter er at det følger visse forventninger med å kjøre med fullface-hjelm i dag. De store gutta i internasjonale frikjøringskonkuranser bruker denne hjelmen, det forplikter. Dernest følte jeg meg litt som en maskert banditt da jeg skulle kjøpe heiskort, så jeg endte med å ta av meg hjelmen før jeg kom frem til luka. Jeg hadde verken skumle hensikter, eller noe å skjule.

På vei opp i heisen legger jeg merke til at den samme gode passformen fra den vanlige Trooper-modellen er på plass, og at verken kjevebeskytter eller skyggen skjermer skjenerende for utsikten. Så langt er ikke kjevebeskytteren plagsom. Første tur ble lagt inn i skogen, og siden kun nederste heis var operativ denne dagen var skogen så tett at man normalt må bruke hendene til å beskytte ansiktet mens man suser gjennom krattskogen. Nå begynte jeg å sette pris på beskyttelsen. Både ansikt og goggles ble spart for noen piskeslag takket være hjelmen. Vel nede oppdager jeg at fysiske form ikke er så god som den burde være, jeg puster tungt og brillene begynner å dugge. Jeg mistenker at kjevebeskytteren gjør at mer av fuktigheten fra pusten min treffer brillene med en fullface-hjelm enn med en vanlig hjelm. Jaja, det er vel prisen å betale for å se ut som en råskalle på jakt etter neste 10-meter-klippe å høkke. I alle fall når jeg står rolig...

På vei opp heisen blir jeg tørst, og griper etter CamelBak-slangen som alltid er med. Det gikk greit å lirke munnstykket inn under kjevebeskytteren, men det ble litt klønete. Deretter vil jeg ta av gogglesene, sinden de dugger. Men med skyggen er det ikke så lett å plassere dem øverst på hjelmen - slik man gjør med en vanlig hjelm.

Positivt:
• Økt beskyttelse av ansikt, tenner, goggles.
• Noe ekstra beskyttelse mot vind, praktisk i stolheisen.
• Utseende.
Negativt:
• Økt duggproblem på gogglesene.
• Vanskelig å ta goggles av og på.
• Kjevebeskytteren er i veien om du vil spise/drikke.
• Vennene dine ser ikke puddergliset ditt!

Hva er din personlige oppfatning av hjelmen for deg?
Antall stjerner: 5 av 6 mulige
Vil ha faktor: 6 av 6 mulige

Konklusjon:
Sweet leverer jevnt over meget gode hjelmer med lav vekt, høy kvalitet, god passform og særegen design. Trooper Fullface skuffer ikke på noen av punktene. Jeg ville nok ikke hatt denne som eneste hjelm, men har nå anskaffet den som en hjelm nummer to, i tillegg til en vanlig Sweet Trooper, til de dagene jeg trenger litt ekstra beskyttelse eller bare føler for å se ut som en råtass!

Full informasjon fra Sweet får du her sweetprotection.com