Testkjører er Øyvind Gjersvik på 35 år. Antall skidager avhenger av vinteren men nomalt har han ca. 90 skidager i året og i tillegg kommer toppturer. Øyvind bor på den nordlige halvkule ved eksotiske Svartisen, noe som gir muligheter for ski store deler av året, samt at han er mye på ski i Glomfjord Alpinsenter. Skikjøreren er 184 cm høy og veier ca 85 kg.

Turen til Botntinden ble gjort 8. mai 2011
Ski: Dynafit Mustagh Ata Superlight
Binding: TLT Vertical
Støvler: DYNAFIT TLT 5 MOUNTAIN TF-X SKI BOOT
Lengde: 187 cm
Vekt: 1 300 gram (178 cm)
Svingradius: 24 m (187 cm)
Mål: 122-88-111
Pris: Skiene koster 5 999 kr hos Rå Sport i Oslo, pris på støvler er 5 999 kr og pris på bindinger er 3200 - 4000kr
Sted for test: Botntind 1260 moh og Glomfjord Alpinsenter

Vurdering:

Dynafit har fått mye skryt for vekten på disse skia, og det med god grunn. Er du ikke klar over at dem er påmontert foten kan det i mange tilfeller kjennes ut som man går i tunge sko. Skiene er ikke de bredeste jeg har testa, men etter flere turer på forskjellige topper er jeg imponert. Med Dynafits egne feller påmontert er det en fornøyelse å bruke dagen til topptur.

Sørg alltid for å sette på skifeller nøyaktig under skiene når du starter turen. Får man snø og is mellom felle og såle kan det i mange tilfeller ødelegge hele opplevelsen. I mye urørt tørr snø, altså pudder, kan Superlight bli i smaleste laget. I hvert fall på vei opp. Vi testa dem i vårsol, noen varmegrader og urørt storfjellssnø. Botntinden med sine 1260 moh stiger majestetisk til værs innerst i Holandsfjorden, noen steinkast fra Svartisen. Vi gikk den enkle ruta på baksida, kjørte bil opp til ca 450 moh, parkerte i snøskavvelen, tok skia på beina og spaserte opp.

I bratt terreng er hælløfteren på bindingen helt genial. Terrenget skal være meget bratt for å ikke kunne gå rett opp. Med tre ulike nivåer er det tilrettelagt for alt. Etter en liten matbit på toppen har man 800 høydemeter ned igjen som det beste med turen. Fellene pakkes og hælen festes. Dynafit har valgt dette som en allroundski, og det har dem lykkes med. I vårsløsj er dem fantastiske. Med tilnærmet perfekt innsving (187 cm, 122-88-111) kan man kjøre svinger i høy fart og presse seg selv til det ytterste. Herlig flyt ned igjen og man håper bakken aldri tar slutt.

Vi tok også en tur innom Glomfjord Alpinsenter for en test i preparert bakke. Skiene var presise og ga god tilbakemelding fra underlaget. Noen nysgjerrige fikk teste skiene noen runder og tilbakemeldingen var positiv hos dem begge.

Konklusjon:

Stødige ski som vi absolutt kan anbefale! Lettkjørt og presis. Er man nybegynner vil du føle deg overlegen alle andre. Gode ski som kan brukes uansett føre og hastighet. Dynafit har virkelig funnet opp kruttet på nytt!  

Må ha faktor; Er man mye på topptur og skal velge nye ski, mener jeg Mustagh Ata burde vurderes nøye pga vekt og allroundegenskaper. Jeg gir skiene en sterk 5ér.

Totalvurdering av utstyret: 6 og begrunnes med svært lav vekt, gode allroundegenskaper og svært lettkjørte ski.

(skalaen går fra 1 til 6 hvor 6 er det beste)

Fakta om skien fra importør (under bildet)

Foto fra Botntinden 1260 moh, bilde tatt av Øyvind Gjersvik

 

Fakta om Dynafit Mustagh Ata Superlight fra importør 7Blåner

Testvinner i kategorien for toppturski under 100 mm på midten i Fri Flyt 2011!
Ei utrolig lett ski som veier kun 1300 g, har rause 88 mm midtbredde og kjøreegenskaper som mesterer fjellets utfordringer. Denne unike kombinasjonen vil gjøre denne skia til det perfekte valget for alle som ønsker ei ski som er lett nok til å bli med på de mest bortgjemte toppene, og som gir overskudd til de vanlige turene, uten å miste kjøreegenskapene nedover.
Den utrolige lave vekta er oppnådd ved at man har laget kanaler av isocore i hele skias lengde, i den lette og solide paulownia-trekjernen. En annen unik egenskap er innsvingen som blir krappere mot baktuppen. Dette gjør skia lettsvingt når det er bratt og i dyp snø.
Som de fleste andre Dynafitmodeller er denne levert med inserts og Speed skin fellefeste.  

Har du også kjørt denne skien? Skrive gjerne din mening i kommentarfeltet under.