Intervju med Marit Foss, Hemsedal Skisenter

Det har vært litt for varmt for de fleste, men hva er status på legging av kunstsnø?
Vi har allerede kjørt litt snøkanon, og legger mer snø når mulig.

Hvor mange snøkanoner har dere totalt?
355

Når starter snøgarantien i Hemsedal Skisenter?
Snøgarantien starter 17. November 2011

Om det ikke er natursnø til sesongstart, hvor mange kilometer nedfarter kan dere åpne, bare ved hjelp av snøkanoner og kunstsnø?
21

Har dere økt kapasiteten på snøleggingen i nedfartene?
Ja, vi har gjort forandringer for å dekke fler meter av nedfartene. Veslebreidalen (løype 16) har blitt totalrenovert hele veien fra toppen av Tindenheisen og ned til Tindenkiosken. Traseen er utvidet fra 15 til 40 meter, flaskehalser fjerne og profilen planert og tilpasset dagens kjørestil med store carvingsvinger. Løypa har i tillegg fått 34 tårn for snøproduksjon, og er dermed den første av løypene på vestsiden av Tinden med kunstsnø.
- Løype 16, Veslebreidalen, er nok en av de mest moderne alpine nedfarter som er bygget. Designen er gjort av Skistar sammen med International Alpne Design fra Beaver Creek, Colorado US. Sammen med snøanlegg vil dette reformere skiløpingen i Tinden på den måten at kvaliteten øker drastisk og tilgjengeligheten øker for flere nivåer av skiløpere, sier driftssjef Andreas Smith-Erichsen i Skistar Hemsedal.
Litt lenger ned i anlegget kan barnefamiliene og nybegynnere glede seg over store forbedringer i Holdeskarløypa (løype 32). Løypa, som er en avstikker fra den populære Turisten, har blitt utvidet fra å være en tidligere bilveg på 8 meter til en fullverdig grønn løype på 25 meter. Løypa vil avlaste nedre deler av Turisten og vil gjøre at barn, familier og uøvede gjester får en betydelig bedre og mer komfortabel skiopplevelelser. Holdeskarløypa har også fått snøanlegg med 10 tårn.

Har dere rabatt på tidlig kjøp av sesongkort?
Ja, ved kjøp på www.skistar.com/hemsedal

Har dere nye heiser eller forbedret heiskapasitet siden sist sesong?
Nei, ingen nye heiser siden sist sesong

Har dere nye nedfarter eller gjort forandringer?
Ja, vi har gjort forandringer i nedfartene, med ny terrengpark og totalt vil Hemsedal Skisenter ha 6 parker i år. Den nye Burn parken vil være oppe

Har dere ny terrengpark eller gjort forandringer?
Ja, ved Fjellheisen.

Hva med langrennsløyper og nye alternative turer. Er det gjort forandringer?
Ingen forandringer siden sist sesong.

Har dere nye preppemaskiner?
Ja, vi har kjøpt ny(e) preppemaskiner

Hvor mange preppemaskiner har dere totalt?
6stk

Er det kommet flere nye "varme" (kommersielle) senger på destinasjonen?
Nei, det ikke kommet flere varme senger i Hemsedal siden sist sesong.

Hvor mange "varme" (kommersielle) senger er det i Hemsedal?
7200

Hva annet kan du fortelle om Hemsedal, sesongstart og nyhetene for sesongen 2011 2012?
Skistar All er et samlet sesongpass for Hemsedal og Trysil utvides i år til å gjelde alle Skistar sine destinasjoner. Det blir med andre ord nå mulig å kjøpe ett skipass for Hemsedal, Trysil, Sälen, Vemdalen og Åre samlet. Prisforskjellen på sesongpass Hemsedal og Skistar All er drøyt 1000,-, og er en god løsning for ski- og snowboardkjørere som ønsker å dra dit nysnøen faller, eller for de som vil teste ut flere skianlegg gjennom vinterens helger og ferier.

MySkistar
Høsten 2011 lanserer Skistar sitt nye webprodukt "MySkistar" på Internet. MySkistar gir gjester med Skipasskort anledning til å holde oversikt med alle sine turer ved hjelp av en ny onlinefunksjon på www.skistar.com. I MySkistar vil man kunne se hvor man har kjørt, antall høydemeter pr tur eller akkumulert, konkurrere med venner, samle "pins" og dele turer på facebook. MySkistar vil være tilgjengelig i alle Skistar-anlegg gjennom hele vintersesongen.

Hemsedal Skisenter feirer 50 år med skiglede! Skieventyret i den lille fjellbygda startet med én T-krokheis på 950 meter, én løype på 1300 meter og en høydeforskjell på snaut 400 meter. Året var 1961, og på åpningsdagen den 9. desember kostet en tur med heisen 3 kroner. I år feirer Hemsedal Skisenter 50 år som leverandør av skiopplevelser til alpinister og brettkjørere i alle aldre og på alle nivå.

Hemsedal har siden det vokst til å bli ett av Skandinavias største og mest populære skisteder. Hemsedal Skisenter har i dag 46 nedfarter hvor ski- og snowboardkjørere kan glede seg over perfekt preppede bakker hver dag gjennom hele sesongen. For 50 år siden fortonet nok skikjøringen seg som en noe mer teknisk krevende øvelse enn i dag. Før den første preppemaskinen kom i 1968, måtte skikjørerene selv preppe bakken ved tråkke nedover med skiene, før de fikk lov til å kjøre. Og den samme rutinen ble gjerne gjentatt på ettermiddagen.

Hemsedal etablerte seg tidlig som arena for aktive alpinistene. Ved hjelp av ukuelig pågangsmot og frivillig innsats fra bygdefolket, arrangerte Hemsedals sitt første Norgesmesterskap i alpint allerede i 1964. Alpin-Norge var imponert over den lille skibygda, og i 1966 ble selveste Holmenkollen Kandahar lagt til Hemsedal. Denne gangen med både kronprinsen og store deler av den norske pressen på plass. I 1969 var skisenteret igjen arena for NM, og Hemsedal hadde fått etablert seg som en skidestinasjon både nasjonalt og internasjonalt. Skifolket ville bringes raskt og komfortabelt til fjells med heis, og både nordmenn, svensker og dansker trykket Hemsedal til sine bryst. I løpet av 60-tallet ble heisinntektene tidoblet og la grunnlag for en frisk investeringsvekst. I løpet av de første 10 årene hadde Hemsedal fått 3 heiser, 4 bakker, kafeteria, tråkkemaskin og snøscooter - noe som den gang plasserte Hemsedal blant Skandinavias mest moderne og progressive alpinanlegg.

Utover på 70-tallet fikk Hemsedal Skisenter både skiskole og skipatrulje, og med utbygging av Hamarheisen strakk anlegget seg oppover til 1400 m.o.h. I 1977 ble Hemsedal Skisenter drevet med 3 helårsansatte og 14 deltidsansatte i vintersesongen. På 80-tallet ble det bygget flere heiser, blant annet Norges første ekspressheis, og med snøleggingsanlegg 1986 ble også sesongene lengre og i mindre grad prisgitt værgudene. Nå begynte også behovet for mer overnatting å melde seg. Lokale investorer så mulighetene i eiendomsmarkedet, og nye hytter og leiligheter ble bygget til glede for den stadig mer kresne og pengesterke skigjesten.

Fra beskjedne 500 kommersielle senger i 1972, økte kapasiteten til 3500 på 20 år. I 2011 har Hemsedal ca 6000 senger for utleie fordelt på drøyt 1800 hytter, leiligheter og hotell. Hemsedal Skisenter befestet sin stilling som et topp internasjonalt anlegg når de fikk World Cup i 1986 og 1990, samt junior VM 1991.

Svenske Skistar AB, som blant annet driver skisenter i Sälen hadde lenge vært på jakt etter skianlegg på den andre siden av grensen. Hemsedal var et perfekt anlegg for det børsnoterte konsernets portefølje. I år 2000 var endelig avtalen i boks og Hemsedal Skisenter AS endret navn til Skistar Hemsedal AS.

Hemsedal er i dag ett av Norges mest populære skidestinasjoner som trekker til seg alle typer ski- og snowboardinteresserte. Anlegget er perfekt for både nybegynnere og erfarne, og småbarnsfamiliene har funnet seg godt til rette i det store barneområdet. Hemsedal Skisenter har jobbet målrettet for å gi skigjester det de ønsker av bakker og tilleggstjenester, og kan nå skryte av å være den foretrukne skidestinasjonen blant norske skigjester. Også svenske og danske skigjester trives i Hemsedal, og utgjør omlag 50 % av besøkene på bygdas totale gjestedøgnsstatistikk.