Mange tenker på downhillsykling som en ekstremsport, noe det også kan være, men det er i utgangspunktet ikke skummelt i det hele tatt for nybegynnere.

Drar du for eksempel til Hafjell kan du velge mellom mange lette løyper som er inndelt etter fargegraderingene du kjenner fra skikjøring. Hafjell har løyper fra grønn til svart, hvor grønn løype er en grusvei som går nedover alpinanlegget.

Når du kommer til Hafjell eller et annet sted som har downhillsykling, kan du leie en profesjonell downhillsykkel og full "rustning" som gjør at du lett kan takle de utfordringene som møter deg nedover løypene.

En downhillsykkel er noe helt annet enn de "vanlige" terrengsyklene de fleste av oss er vant til. En downhillsykkel er skreddersydd for å takle røfft underlag i bratt terreng og noen forskjeller fra en vanlig terrengsykkel er blant annet at du har veldig kraftige bremser og støtdempere foran og bak. I tillegg er setet veldig lavt så det ikke skal være i veien når du sykler nedover. Du vil bli veldig positivt overrasket over hvor bra en downhillsykkel demper det røffe underlaget og gjør at du kontrollert kan sykle ned terreng du til vanlig ville hatt problemer med om du har en terrengsykkel.

Beskyttelse: Når du leier beskyttelsesutstyr vil du få store leggskinner som også dekker knærne. Du får også en overdel som har stiv beskyttelse både for bryst og rygg, samt nedover hele armene. Til hodet får du en helhjelm, og så anbefales det å ha med egne solbriller/goggles. Hansker kan også være greit å ta med for å ikke få træler i hendene. 

Når du så har fått downhillsykkelen og fullt beskyttelsesutstyr tar du stolheis/gondol til toppen og her får du hjelp til å både laste på og av sykkelen av heismannskapet.

Valg av løype:
Hafjell er skistedet i Norge som har best utvalg av downhill-løyper, noe som også gjør at en nybegynner har mye å velge mellom. Det er godt skiltet med vanskelighetsgradene. Først vil jeg anbefale at du tar en grønn eller blå løype for å bli kjent med sykkel, løype, doseringer osv. 

Enkel teknikk:
Downhillsykkelen har så kraftige bremser at du kun trenger å ha én finger på forbremshendelen og to fingre på bakbremshendelen. I tillegg er det veldig viktig at du ser ganske langt fremover for å se de ulike hindringene som kommer. Du står på sykkelen gjennom hele løypa, og husk å ta jevnlige pauser i starten selvom det er så gøy at du bare vil kjøre og kjøre. Pausene er viktige for å ikke bli for sliten i bremsefingrene, slik at du ikke plutselig skjønner at du ikke har kraft til å bremse.

Pris: Leie av downhillsykkel, fullt beskyttelsesutstyr samt at du får dagskort i Hafjell Bike Park koster kr 1 000. Dette er selvfølgelig endel penger, men downhillsyklene de leier ut i Hafjell koster også 32 000 kr. Så for tusenlappen får du sykle på helt rå sykler med profesjonelt sikkerhetsutstyr og kjøre gondolen til du er for sliten til å sykle mer.

Til Hafjell kommer både unge ned i 7-8 års alderen til "eldre" opp mot 60 år for å prøve downhillsykling. Og alle får en unik mestringsfølelse etter bare noen runder.

I helgen som var dro William (8) og Edvard (8) til Hafjell "Kjempegøy" Bike Park.
8-åringene har ikke syklet downhill før men ble fort varme i trøya på vei ned den grønne løypa fra gondolen til Stolheis 2 i Hafjell Bike Park. Løypene Moe'town (blå) og Parkløypa (blå) var kjempegøy og gikk helt uten problemer.

Så var ønsket å ta gondolen igjen og på vei ned valgte 8-åringene å kjøre Expressen selv om den er rødmerket. God kontroll, passe fart og stadig kjempegøy!

I Dessert-løypen (blå) som avslutter nedfarten, måtte voksenfolket tråkke på for ikke å sinke guttene.

Noen timer senere og med et par mindre blåmerker ble dagen oppsummert som ... Kjempegøy!

2011 Hafjellbikepark Opening weekend from Christian Magnussen on Vimeo.