Sirdal har mange opplevelser å by på i sommer, og Tina Fure Hayes forteller om noen av hennes forslag til hva du kan gjøre i Sirdal i sommer.

Har dere en hovedattraksjon om sommeren (tur, aktivitet, severdighet)?

Det er meget populært å gå på fjelltur i Sirdal om sommeren. Og i år vil stoleisen i Tjørhomfjellet være åpent noen helger, spennende for downhill syklister, paraglidere og flere.

Fottur: Har dere en spesielt kjent fottur dere vil anbefale deres gjester?

Topptur til Flerehei. Dette er en spennende topptur hvor man også får se rester etter et flyvrak som har ligget her siden 1946! For å komme hit: sving av fra Rv 468 ved Lunde kirke i retning av Øyne. Kjør over brua og parker ved den første gården på høyre side. Denne turen er beregnet til middels vanskeliggrad, og tar ca 3 timer tur/retur.

Den 4. januar 1946 styrtet et firemotors bombefly fra den britiske kystvakten på Flerehei, Lunde. Flyet hadde et mannskap på åtte, og var utstyrt for å bekjempe ubåter. Flyet med kjennetegn KK331 hadde som oppdrag å slippe øvelsesbomber på et nærmere angitt sted i Nordsjøen. Været var dårlig og årsaken til styrten var sannsynligvis feilnavigering. Hele mannskapet omkom. Rester av flyet er fremdeles å finne spredt rundt på Flerehei. Turbeskrivelse: turen starter ved en liten gård på Øyne.

Følg den opparbeidede skogsveien til topps herfra. Beregn ca en time på den bratte oppstigningen. På toppen, der veien går nedover mot Midtstølsvatnet tar du til høyre i og følger de røde merkene oppover Glovreknuten. Først i østlig retning over et flatt parti, deretter oppover knuten i sørlig retning. Etter ca 15 minutter krysser du en bekk og her dreier stien igjen mot øst, over et myrområde. Ved enden av myren går stien opp på en liten haug. Fra toppen av haugen dreier stien igjen i sørlig retning oppover fjellknausene. På et flatere parti må du krysse en myr, og du kommer opp til et lite tjern på venstre hånd. Fortsett i samme retning opp et lite skar, du har nå toppen av Glovreknuten på høyre hånd.

På toppen av skaret ser du rett på Flerehei. Fortsett nedover det småkuperte landskapet, du passerer et tjern på høyre hånd, og kort etter krysser du en bekk mellom to andre tjern. Følg bekkens venstre side opp på en liten knaus, herfra går du langs tjernets vestside før du tar fatt på den siste oppstigningen til Flerehei. Først gjennom et lite dalsøkk og forbi noen store steiner, deretter sikk sakk opp en liten skråning, før den siste slake stigningen over myr og lynghei førere deg frem til flyvraket. Minnestøtten står et kort stykke lenger oppe i forhold til restene av flyet. For detaljert turbeskrivelse, med kart, høydeprofil, veipunkter m.m. kjøp boken 'Vandring i Sirdalsheiane inkl. Kjerag og Sirdals Seven Summits'

Sykkeltur, stisykling: Har dere en spesielt kjent sykkeltur dere vil anbefale deres gjester å ta?

Sirdal har flere anleggsveier med asfalt, disse er perfekte sykkelruter i vakker og variert landskap. Veiene er minimalt trafikkerte og tar deg rett inn i naturen. Ådneram - Svartevatn Turen begynner lett langs vakre Flatstølåni som bukter seg rolig ned dalstrøket. Videre er terrenget noe mer kupert med fosser som sildrer ned fra fjellsidene. Omtrent halvveis kommer du inn i SVR landskapsvernområde, og om du ikke mister pusten av det flotte landskapet, gjør du nok det når får øye på den majestetiske Svartevannsdammen. Distanse: t/r 30 kilometer

Heiser:
Har dere åpne heiser om sommeren?

Ja, det har vi. Stolheisen i Tjørhomfjellet vil denne sommeren ha åpent 4 - 5 helger. Datoene er ikke bestemt enda men bli medlem i gruppen 'Tjørhomfjellet DH Sommerheis' for oppdatert informasjon. Dette vil gi downhill syklere og paraglidere et spennende startpunkt!

Har dere noen nye aktiviteter denne sommeren?

Ja, tidligere har vi ikke kjørt heis om sommeren, men det skal vi gjøre i sommer. I tillegg har det blitt laget en ny vandreguide som anbefales!

Har dere andre populære sommeraktiviteter?

Fjellturer er meget populære i Sirdal. I år har det blitt lansert en ny vandreguide, som allerede har solgt godt! I boken "Vandring i Sirdalsheiane inkl. Kjerag og Sirdal`s Seven Summits" finner du inspirerende og detaljerte turbeskrivelser for 19 utvalgte turer i Sirdal- og Lyseheiane. Hver tur er gradert ut fra vanskelighetsgrad, slik at du lettere kan finne en tur som passer for deg.

Kartutsnitt, kartkoordinater og sammenlignbare høydeprofiler medfølger for hver tur. For alle turene finner du nedlastbare GPS filer til din egen GPS. I tillegg kan du lese om geologi, dyreliv, planteliv, hvordan navigere m.m. Enten du vil gå korte dagsturer eller langturer i høyfjellet finner du storlagne naturopplevelser i Sirdal! Som ekstra motivasjon for store og små fjellgeiter, har vi lagt inn et poengssamlingssystem med premiering!

Har dere egen løype, område eller terrengpark for downhill sykling?

ja, vi holder på å utvikle nye løyper på Tjørhomfjellet.

Er det noen andre ting du vil legge til?

I tillegg er Sirdal et meget populært sted for fiske, klatring, kano og kajakk padling!

Her kan du se en bra videopresentasjon om "Sommer i Sirdal"