Vpg.no har laget en stiguide som jevnlig oppdateres med nye ruter på deres Facebook side. Bjarne Grøseth i Vpg.no forteller.

- Vi bruker RunKeeper app på telefonene våre slik at du kan se på Google Maps hvor stien går, og som gjør det enkelt for deg å finne enkelt og raskt frem til utgangspunktet til stien. I tillegg kommer vi til å legge ut de fleste turene med hjelmkamera slik at du kan få et inntrykk i hvordan stien er.

Svarthaugen 954 moh (gradering: middels dyktige syklister)

En meget populær tur når man vil ut å lufte seg. Turen er lett tilgjengelig og tar bare litt over halvtime i pratetempo og go`stemning. Den lokale bonden har lagt opp til en fin liten parkeringsplass der hvor stien starter (husk 20,- til parkering)

Stien begynner med engang du har parkert. Ta opp til høyre rett etter feristen og følg denne stien helt til toppen av Svarthaugen. Det er i underkant av 2.5 km sti til toppen. Du må over to gjerder, men her er det lagt fint til rette med trapp.

Stien byr på lite utfordringer. På toppen er det store "svaberg" og stien nedover skogen gir fin flyt. Når man kommer litt mer ned i skogen står trærne litt tettere og man må være litt obs på noen greiner som kan komme litt brått på når man blir ivrig.

Nederste delen går på en traktorvei de siste hundre meterene ned mot parkeringsplassen. Her kan du tråkke på skikkelig og koste på deg et lite smil å se på klokken at du har brukt i underkant av den tiden Jan Thomas bruker foran speilet om morgenen, hver dag.

For mer info om stier i Oppdal, stikk innom butikken vår i sentrum å ta en prat.

Lengde: 4.76 km (opp og ned samme vei)

Høydemeter: ca. 200

Rutebeskrivelse Svarthaugen med kart

Video av Svarthaugen, syklet av Erlend Sande

Rauhovden 972 moh (gradering: middels dyktige syklister)

En veldig enkel sti som ikke byr på de største tekniske utfordringene, men som allikevel har mye flyt og fart. På toppen har du en upåklagelig utsikt utover Gjevilvatnet og inn mot Trollheimen. På toppen har man litt flatt parti med svaberg før man går inn i skogspartiet. Stien har et fint underlag med lite stein og røtter, som regel godt grep selv om det kan dukke opp noen vanndammer her og der. Med nesten 5 kilometer nedfart fordelt på 400 høydemeter har du mye å se frem til!

Du starter turen fra Rv70. Finn en parkeringsplass slik at bilen din ikke står i veien for bøndene i området. Følg grusveien oppover til fobi en gård, når den flater ut etter noen hundre meter tar du til høyre etter grinden. Denne stien følger du enkelt opp til toppen av Rauhovden.

Lengde: 9.5 km (opp og ned samme vei)

Høydemeter: ca. 400

Rutebeskrivelse Rauhovden med kart

Video av Rauhovden i Oppdal

For flere stisykkelforslag se Vpg.no sin stisykkeloversikt

Der finner du blant annet Sentrumstien (krevende), Slepphaugstien (krevende), Vårstigen (krevende) med flere.