De to avisene har helt sikkert mye rett, og Skiinfo.no ser også på trafikken at Hemsedal er blant de mest populære skistedene. Det gode med disse testene er at de tester den helhetlige prestasjonen til hvert skianlegg, så det holder ikke med ekstrem fallmeter og mange nedfarter.

Men vi på Skiinfo.no er jo interessert i å vite hvilke anlegg som er størst og best for de som er mer enn middels interessert i alpin-opplevelsen.

Skiinfo.no spurte sine brukere om: "Hvilke skisteder har generelt de beste forholdene for alpint?, og her kom følgende alpinanlegg best ut: Oppdal, Røldal, Trysil, Hemsedal, Voss og Fulufjellet.

Disse resultatene kan lett forandres ved at et skianlegg inviterer sine beste ambassadører til å legge inn sin stemme, så det er kanskje best å se på fakta, nedfarter og snøforhold?

Skianlegg og fallmeter
Dette skal være målt fra den høyeste heisens ankomst til den nederste heisens start, og det er ikke obligatorisk at det er en løype som skal kunne kjøres kontinuerlig.
Norefjell : 1010 meter
Narvik: 878
Kvitfjell: 854
Hafjell: 835
Hemsedal: 810

Antall nedfarter
Trysil: 65
Hemsedal: 49
Sirdal: 45
Rauland: 43
Geilo: 40

Kilometer med nedfarter
Trysil: 71
Oppdal: 56
Hemsedal: 43
Hafjell: 40
Geilo: 34
Om man baserer seg på de fakta som er nevnt over, for å finne det største alpinanlegget i Norge, så ser det ut til at de som scorer best er Trysil og Hemsedal

Nysnø-forhold
Det å kåre Norges beste alpinanlegg blir mer komplekst, for man må jo også sjekke nysnø-forhold, for hva er et bra alpin anlegg uten pudder? Hvem har flest pudderalarmer i år? Her kommer Hemsedal et stykke ned på listen, og det er som oftest skianlegg på vestlandet som troner øverst, deriblandt Røldal og Strandafjellet, men også Myrkdalen.

Andre viktige elementer for å finne det beste alpinanlegget?
Det er mye annet en skikjører bruker som kriterier for å finne det beste alpinanlegget i Norge, som for eksempel: Kvalitet og lengde på kjøreturen til destinasjonen, køer i heisen, preparering, kvaliteten på overnattingstilbudet, heiskortpriser, barnebakker med mer. Uansett har disse kriteriene lett for å variere mye fra person til person, og tilslutt ender det opp med regionalt varierende lister over de beste skianleggene.

Oppsummering:
Som dere ser er det veldig vanskelig å peke på hvilket skisted har best forhold for alpin, og det er derfor denne diskusjonen ofte blir så opphetet, for alle legger forskjellige subjektive målekriterier til grunn. Noen prioriterer bakkekjøring og løssnøkjøring høyt, mens andre mener det beste skistedet er det bratteste, det med best afterski osv.

Uansett hvordan vi snur og vender på det, så ser vi at Hemsedal oftest blir nevnt, det har både bra nedfarter, bratte nedfarter , bra offpiste og snøforholdene er som regel meget gode.
Hvem er så de største utfordrerne til Hemsedal?

Er det Trysil som både har flest nedfarter og mest nedfarter?

Er det Norefjell med størst fallmeter og sentrale beliggenhet på Østlandet?

Er det Kvitfjell eller Hafjell som har nedfarter i Olympisk kaliber?

Er det Røldal eller Myrkdalen med mest nysnø?

Er det kanskje Beitostølen med kombinasjonen familie, langrenn og alpin som er best?

Et lokalt skianlegg med gode snøforhold er ofte det beste alternativet i ukedager og noen helger, og på en skiferie over 7 dager eller mer er det også viktig å bo og spise godt, samt at de fleste som reiser sammen ofte har forskjellige ski-behov og ferdigheter, og da seirer vel skidestinasjoner som er gode på mer enn en ting?


Hva synes Skiinfos brukere? Diskutér gjerne nedenfor, eller i vårt diskusjonsforum.