Stian K. Elton om bildet:
- Jeg var i Hemsedal rett før jul og ringte som vanlig Ole-Kristian Strøm (som bor der) om han ville være med og ta noen bilder. Det ville han og vi bestemte oss for å møtes ved noen gamle byggninger som han hadde sett seg ut kunne gjøre seg på bilde. Men siden jeg hadde sovet alt for lenge den dagen gikk solen akkurat ned over bygningene når vi kom og det var bare igjen et mørke uten kontraster.

- Vi fant fort ut at vi måtte høyere opp og på solsiden for å få noe ut av den dagen. Vi dro opp i Grøndalen og der var det sinnsykt fint med pudder og lav sol kommende inn. Jeg tenkte med en gang at her må vi gjøre noen motlysbilder. Vi begynte å gå oppover veien og fant fort en fin spot med utsikt mot hemsedal og solen imot. Det var en ryddig og fin utsikt så jeg dro frem en nikkor 14-24mm f2,8 vidvinkel for å få inn så mye natur som mulig. Jeg kavet meg opp til plassen vi mente var bra og tok noen testeksponeringer for å sjekke lyset.

- Jeg startet med en lukkertid på 1000/s som jeg som regel bruker på actionbilder uten blits og fant fort ut at jeg måtte på ISO 400 for å få nok dybdeskarphet (lavere blender) for å få bakgrunnen skarp. Jeg havnet på f8 og 1000/s (som jo egentlig er ganske typisk for skibilder) med ISO 400. I vanskelige lysforhold (solen imot) skyter jeg som regel i manuel modus for å unngå at eksponeringene varierer fra bilde til bilde.

- Fra der jeg stod var det lett å se hvor jeg ønsket Ole-Kristian i bildet, men det er ikke alltid like lett å formidle det til kjøreren som ofte står mye høyere og ser noe helt annet enn det jeg ser. Heldigvis er Ole-Kristian dreven på bilder og gjorde alt perfekt. Jeg satte kameraet i "burst" modus (mange bilder i sekundet) og fokuserte der jeg ville han skulle komme for så og låse fokusen. Jeg skyter med manuell fokus for å sikre at kameraet ikke plutselig fokuserer på noe annet rett før kjøreren kommer.

Etterbehandling:
- Jeg skyter RAW filer og er nødt til å redigere dem siden kameraet ikke gjør noe med dem. Bildet er redigert i Adobe Lightroom.
- Når jeg tok bildet ville jeg gjerne ha litt blå himmel og tegning av kjøreren og ikke ren silhuette. Dette hadde jeg tenkt på med hensyn til eksponeringen og hadde overeksponert himmelen så mye som jeg viste det var mulig for å etterpå kunne dempe den til blå igjen i redigering, det resulterer i mest mulig lys på kjøreren. Jeg har hjulpet til med litt "fill light" i de mørke partiene og lagt på et digitalt grad filter på himmelen for å mørke den (den er hvit rett fra kamera).

- Jeg har også finjustert hvitbalansen for å få en fin balanse mellom den varme solen og de kalde skyggepartiene. Jeg har også forsterket fargene ørlite siden RAW filene er noe tamme. Fy skam meg men jeg måtte også beskjære bildet noe for å komme litt tettere på kjøreren, alltid vanskelig å komme tett nok på (fort å bli litt for "grådig" og ta med for mye i bildet) c",)

- Det var utrolig kaldt den dagen derfor skjerfet c",)


 

Konkurransen: Last opp et skibilde fra desember 2009 på Skiinfo Norge sin Facebookside. Det bildet som har flest "likes" 4. januar vinner, og her vant Stian K. Elton suverent med 55 "likes" på bildet i denne artikkelen.

Premien: Et weekendopphold for to personer på Thon Hotel Highland på Geilo.
Her kan du se hotellet: http://www.highland.no/

Link til hjemmeside: http://stiankelton.com/