Når temperaturen i fjellet synker under minus 20 grader er skipatruljen ekstra oppmerksomme på hvordan skigjestene er kledd.
- Enkelte trenger gode råd. Å kjøre med kun pannebånd på hodet i minus 20 er ikke å anbefale, men de fleste vet heldigvis å kle seg, forteller Rosita Ryen i Trysils skipatrulje, som råder alle til å dekke til mest mulig av ansiktet.
- Bruk hjelm, gjerne med en tynn lue under. Skibriller beskytter også. Ha noe godt og varmt i halsen som du kan trekke opp i ansiktet. Det finnes også fine ansiktsmasker å få kjøpt, sier Ryen.

Hvite flekker
Hvite flekker i ansiktet er det første tegnet på en gryende forfrysning. Ofte merker du det ikke sjøl, derfor er det viktig å passe litt ekstra på hverandre når det er kaldt. Spesielt de minste.
- Er du godt kledd er det ikke noe problem å være ute i bakken på kalde dager. Men det er lurt å ta hyppigere pauser i varmestua enn ellers. Ta kontakt med skipatruljen om du er usikker, trenger råd eller hjelp, sier Ryen i Trysils skipatrulje.
I dag er det 16 minusgrader ved tregrensen i Trysil. Nede i dalen er det ned mot minus 25. Vind forsterker kuldeeffekten, og det skal ikke så mye til.
- Blåser det oppe er det som regel lunere nede i skogen. Som sagt, spør om du er usikker på hvor det er best å kjøre på kalde dager, sier Ryen.

Tar sikkerheten på alvor
Det kalde været fortsetter ut uka, ifølge meteorologene. Fra mandag er det meldt litt mildere temperaturer. Heldigvis skinner solen og det er utrolig vakkert i fjellet om dagen. Alle Trysils heiser er i drift, men enkelte stolheiser kan være stengt i de kaldeste periodene.

Trysils driftssjef Jan Linstad understreker at gjestenes sikkerhet alltid kommer først.
- Vi vurderer hva som er forsvarlig fortløpende, og det vi ser på er vind og temperatur. Skiføret og bakkene er fantastisk bra og det er bra trafikk i anlegget. Været får vi ikke gjort noe med, annet enn å krysse fingrene for at den verste kuldeperioden snart er over.
Også Linstad påpeker viktigheten av å kle seg godt når du skal ut i bakken.
- Bruk ullundertøy innerst og kle på deg lag på lag med varme klær. Sjekk spesielt at barna har det godt og ikke fryser, sier Linstad.