Sølvvinneren i OL 1988, kulekjøreren Hans Engelsen Eide, stiller til start under det helt nye konkurransekonseptet "Horgi Ned" på mandag. Eide er en kjær figur for Vossafolket, som gleder seg stort til å få se ham som deltager i den individuelle delen av konkurransen.
Horgi ned er et helt nytt konkurransekonsept, der vi har tatt den gamle konkurranseformen triatlon og skiftet ut løping med ski, landeveissykling med downhillsykling og svømming med padling ned fossende stryk.

Fra å være en liten festival for venner på Voss, har det utviklet seg til å bli en ekstremsportfestival som er kjent over store deler av verden. Dette viser antallet utenlandske deltakere og akkrediterte medier fra flere land.
En av grunnleggerene av festivalen, Einar Raa Nilsen, stiller også til start i samme konkurranse som Eide. Raa Nilsen var en av de som innførte snowbard og elvepadling til Norge.
- Det er fantastisk at disse spreke seniorutøverne stiller opp! De kommer
til å danke ungguttene ned i støvlene, spår Vivi Sponland, leder av Vinterveko.

Historisk Amnestystafett
Jon Gjerde, tidligere verdensmester i hanggliding, bor og jobber på gården sin her på Voss. Han er ei ildsjel innen Amnesty International og tok tidlig initiativ til å arrangere et samarbeid mellom Veko og Amnesty. Dette samarbeidet endte i den flott gjennomførte "Amnestystafetten" i går.
Utøverne som deltok var svært entusiastiske og gjennomførte etappene sine ikledd den røde Amnesty-vesten. Stafetten var delt inn i etapper i fallskjerm, ski, speedrider, kite, elvepadling og longboard. Longboarderen leverte stafettpinnen til en fallskjermhopper som med hjelp av helikopter fløy tilbake til Voss og landet på årets medarbeiderfest. Budskapet ble så vist frem: FREE HU JIA.
Huu Jia har vært fengslet siden desember 07 for å ha "hisset opp til samfunnsfientlig virksomhet" i Kina.
- Jeg er utrolig glad for for at både Vekoadministrasjonen, de frivillige
og ikke minst utøverne stilte opp på dette og gjør det med en slik entusiasme, sier Gjerde.


Åpningsseremoni søndag

Søndag ble det holdt en åpningsseremoni med alt fra
paraglider- og fallskjermshow til den obligatoriske Vekosalutten.
Festivalsjefen, Margrethe Alm, melder om dårlig nattesøvn den siste tiden siden hun og Vinterveko-Sponland, skal hoppe i tandem som en del av åpningen.

Det blir garantert en minneverdig uke her på voss!