Merket for god design belønner vellykket bruk av design for å skape innovative produkter og løsninger, og gis til bedrifter og designere som gjennom metodisk og målrettet samarbeid har skapt svært gode designløsninger.

- Totalt mottok vi 167 søknader til Merket for god design i år, en økning på 30 prosent fra i fjor. Dette er ny rekord, og viser hvilken sterk posisjon utmerkelsen har fått, sier Marte Grevsgard i Norsk Designråd, som er prosjektleder for Merket for god design.

Utmerkelsene ble delt ut onsdag 11. mars i Oslo under Designdagen - et årlig arrangement i regi av Norsk Designråd - der næringsliv og designere prises for vellykket nytenking og innovasjon.

Endelig hjelm for jenter
Kari Traa har fått Merket for god design for sin nylanserte jentehjelm, som er utviklet sammen med Per Finne Industridesign. Hjelmen ble lansert i fjor høst, og er rettet mot jenter som kjører ski og snowboard.

- Vi ønsker at flere jenter skal bruke hjelm. Markedet besto utelukkende av unisex- og guttehjelmer, og vi så det som vår oppgave å lansere en ren jentehjelm, sier gründer Kari Traa, som i sin aktive karriere som kulekjører vant blant annet OL-gull, VM-gull og flere verdenscuptitler - selvfølgelig alltid med hjelm på hodet.

Kari Traa-hjelmen er tilpasset jenter både i formuttrykk, funksjonalitet og passform. Vekten og størrelsen er redusert i forhold til de mer maskuline unisexhjelmene, og har som jentehjelm selvsagt åpning til hestehale i nakken.

Strålende fornøyd
Traa forteller at hjelmen er blitt tatt godt imot både på det norske og det utenlandske markedet, og at hun stadig vekk ser den i bakkene på Voss og i Hemsedal, Trysil og Oppdal. Hun er strålende fornøyd med at hjelmen nå er blitt belønnet med Merket for god design.

- Dette er andre gang vi får denne utmerkelsen, noe vi er stolte av. Design er en viktig del av vår virksomhet, og vi kommer til å bruke Merket for god design aktivt i vår kommunikasjon mot både innkjøper og sluttbruker i Norge og utlandet, sier Kari Traa.

Skryt fra statsråd
Nærings- og handelsminister Sylvia Brustad er imponert over designarbeidet som gjøres over store deler av landet. Nå håper statsråden at flere norske bedrifter finner inspirasjonen til å satse på design som en del av innovasjonsarbeidet.

- For å løse de store utfordringene i fremtiden og lykkes i stadig tøffere internasjonal konkurranse, trenger vi nyskapende bedrifter over hele landet - og her er design et viktig verktøy. Dagens finansuro understreker behovet for å skape flere norske suksesshistorier. Derfor har regjeringen satt design høyt på agendaen, påpeker Brustad.

Norsk design stilles ut
Mellom 19. mars og 26. april står utstillingen "Merket for god design og Unge talenter" på DogA (Norsk Design- og Arkitektursenteret) i Oslo. Her vil samtlige av årets mottakere av Merket for god design stilles ut.

- De utstilte produktene og tjenestene gir et godt øyeblikksbilde av hva som skjer innen norsk design og innovasjon akkurat nå, sier Marte Grevsgard i Norsk Designråd.

På utstillingen, som er gratis og åpen for alle, vil det også gå an å stifte bekjentskap med vinnerne av Hedersprisen for god design, Klassikerprisen for god design, Miljøprisen og Design for alle-prisen. De tre prosjektene som gikk til topps i Unge talenter-konkurransen vil også være representert.

Alle foto: Per Finne industridesign AS