Mens de fleste parkerer skiene for godt etter påske, setter nesten 400 skientusiaster kursen mot Jotunheimen og det tradisjonsrike Galdhøpiggrennet - årets store skiopplevelse for telemark-kjørere.
- Dette er skikjøring på den originale måten. Du "klatrer" i tre timer mot toppen med en sekk som veier minst fem kilo, for så å kaste deg utfor bratthenget i upreparerte løyper. Etter å ha opplevd stupbratte "Dybvads skrekk" og blåhålke over "Blue Ice", navn som godt beskriver opplevelser på turen ned, går du i mål ved Spiterstulen med melkesyre opp i hårrøttene, sier rennleder Per Olav Tangen i Ullensaker Skiklubb.

- Interessen for dette tradisjonsrike fjelltelemarkrennet er større enn noen gang. Det er tydelig at telemarkkjøring i upreparerte fjellsider er "inn". Vi er allerede godt på vei mot 350 deltakere til rennet 22. april. At vi for første gang skal dele ut en kongepokal i fjelltelemark, viser at dette begynner å bli stort, sier Tangen.
- Men Galdhøpiggrennet er ikke bare for de aller beste og raskeste. Antall lag som stiller til start øker. Mange tar dette som en sosial begivenhet sammen med gode venner i storslått natur. Mange bor i telt og premieutdelingen lørdag kveld bærer preg av at mye adrenalin skal ut av blodet.