Langtidsprognosene i operativ værvarsling er ofte usikre. Men selv om de kan ta feil på værtype og nedbørsmengde, gir de allikevel et godt bilde av hvordan temperatur-tendensen er på bakgrunn av lavtrykksbane. Langtidsvarselet per dags dato antyder at lavtrykkene vil skifte retning og dette medfører lavere temperaturer. Og siden årstidene er definert ut i fra temperatur , kan man si at vinteren er i anmarsj. (Med forbehold at ikke langtidsprognosene tar fullstendig feil.)

I slutten av den første uka i desember vil vi merke at det gradvis vil bli kjøligere. Man må ikke regne med at alle skidestinasjoner i Sør-Norge vil få minusgrader og snø, men man vil merke at værtypen endrer seg. Alle steder vil få lavere gjennomsnittstemperatur og dermed vil også snøgrensen bli lavere. Enkelte steder vil det bli kaldt, spesielt fjelltraktene av Sør-Norge. Het er det også muligheter for snø .

Noen skidestinasjoner har kanskje vært urolige for å ikke rekke sesongstart. Og noen har kanskje håpet på å kunne starte tidligere. Det eneste trøsten jeg kan komme med er at de ikke trenger å vente så veldig lenge. Ingen grunn til å miste tålmodigheten.

Allerede nå er det enkelte skidestinasjoner som har gode forhold. De beste skiforholdene finnes over 1000 m, så det er ingen vits med å vente på vinteren. Kom deg til fjells og spenn skiene!

Når det gjelder fremtidsutsikter for hvordan vinteren vil utvikle seg, kan jeg bare ta utgangspunkt i klimamodellenes resultater. De antyder at det er 50 % sjanse for vinteren vil bli som i fjor og 50% sjanse for at vinteren vil bli mildere. I fjor var vinteren mildere enn normalen, men samtidig kom det mye snø. Dersom det skulle bli samme vinter som i fjor, trenger ikke skidestiansjonene bekymre seg, men dersom det skulle mildere vil skiforholdene bli dårligere. Uansett hvordan vinteren vil bli, kan jeg garantere at jo lengre opp på fjellet du kommer jo bedre er skiforholdene. Snø blir det uansett!

Frem til nå har lavtrykkene kommet fra sydvest og tatt en nordøstlig retning. Dette er typisk høst - situasjon, hvor det relative varme havet i syd i kombinasjon med lavtrykksbanen gir flere plussgrader på våre breddegrader.

Om vinteren passerer lavtrykkene fra sydvest i større grad syd for oss. Dette fører til at den varme lufta fra havet ikke når oss like ofte som om høsten. Dessuten er også havtemperaturen lavere. I tillegg begynner lavtrykk fra nord å bevege seg sydover. Lufta i forbindelse med disse lavtrykkene er ofte kald og denne bidrar til betydelige lavere temperaturer.

Klikk her for å se snøprognosene for helgen.

Her kan du se en oversikt over de stedene der det er ventet snø i morgen.


Hilsen Snømeteorologen, 29. november