- Bare en gang tidligere har vi opplevd dødsfall i offisielle snowboardcrossrenn, og det var da Line Østvold mistet livet i 2004. Den offisielle WoldCupen startet i 1991, sier landslagslege Jørn Torjussen. Han har forsket på snowboardskader blant annet i regi av Senter for Idrettsskadeforskning.

- Begge dødsfallene skjedde ved kjøring alene under trening og ikke i konkurranse hvor flere kjører mot hverandre og det er førstemann ned, sier Jørn Torjussen. Det viser hvor dypt tragiske både denne og Lines ulykke er.

 - I andre snowboardgrener kjenner vi kun til et annet dødsfall under offisielle renn. Sveitsiske Daniel Lötscher omkom i en målstolpe-kollisjon under et renn i parallellslalom noen år tilbake, sier han.

Overdrevent skadebilde knyttet til snowboardkonkurranser 
- Det vil alltid være en viss risiko for alvorlige skader i alpint og snowboard på høyt nivå. Og når noen skader seg alvorlig vekker det selvfølgelig stor oppmerksomhet, sier Torjussen.

- Men undersøkelser av alvorlige skader innenfor snowboard utført blant annet i Colorado, USA, viser at hyppigheten av alvorlige skader som nakke-, rygg- og hodeskader innenfor snowboard faktisk er lav, og tilsvarende som ved skikjøring, sier Torjussen.

- En annen undersøkelse viser at det er kne-, skulder- og ryggskader som forekommer oftest. Skadene var i hovedsak av mild eller moderat karakter, mens alvorlige skader var sjeldne. En undersøkelse av ryggskader gjennom 10 år publisert i 2001 konkluderer med at både skikjøring og snowboardkjøring er forbundet med lav risiko for alvorlig ryggskade, fortsetter han.

Nedgang i antallet snowboardskader i norske alpinanlegg 
Til forskjell fra konkurransekjørere, er det håndleddsskader som er mest vanlig blant snowboardere i norske alpinanlegg, spesielt hos nybegynnere. Men slike skader inntreffer også ganske sjeldent.

Fersk statistikk fra Alpinanleggenes Landsforening (ALF) viser at det er 1.05 alpinister (både ski og snowboard) til legebehandling per 1000 alpindager. Det betyr at en som står på ski eller snowboard 12 dager i sesongen hver sesong kan gjøre det i 83 år før det statistisk inntreffer en skade. Omtrent 250 000 kjører snowboard i Norge i løpet av vinteren.

Skader på snowboard har vært overrepresentert i forhold til ski. Det er i ferd med å forandre seg i Norge. Både antallet og andelen snowboardskader gikk sterkt ned i 04/05, viser skadestatistikk fra ALF.

Tar sikkerhet på alvor  
 - Vi ser behovet og tar sikkerhet på alvor og er blant annet svært opptatt av sikkerhet under renn, sier Annika Johnsson, Generalsekretær i Norges Snowboardforbund.

 - Snowboardforbundet jobber for å begrense antallet skader gjennom en rekke tiltak. Det er hjelmpåbud i Snowboardforbundets konkurranser. Hjelmbruk blant snowboardere er sterkt økende. Instruktører og trenere lærer bort hvordan skader kan unngås. En parkmanual utarbeides sammen med Skiforbundet og ALF som viser hvordan en bygger en sikker snowboardpark for å redusere skadeantallet.

- Men nå går våre og hele snowboardverdenens tanker først og fremst til Jonatans Johanssons familie og venner. Vi ønsker å hjelpe og støtte opp som best vi kan, avslutter Annika Johnsson.