Daglig leder i Norske Opplevelser Niklas A. Herland er initiativtakeren til prosjektet. Han mener VIA FERRATA vil bli en spydspissaktivitet som vil trekke flere turister til Hemsedal i sommerhalvåret. Målgruppen er alle over 12 år i normal fysisk form, som ønsker en spektakulær fjelltur med sikkerheten i høysetet og med mye luft under fjellskoene. Herland tror VIA FERRATA for mange vil fungere som en introduksjon til klatresporten og klatring i Hemsedals ville fjell.

VIA FERRATA er opprinnelig fra 1. verdenskrig hvor slike løyper ble laget slik at soldatene enklere og sikrere kunne ta seg over vanskelige fjellpass. Disse er nå populære turistattraksjoner i Frankrike, Sveits, Italia o.l. hvor man kan leie utstyr og gå rutene selv.
Norske Opplevelser var på studietur i Frankrike for å teste ut konseptet, og har nå utviklet et lignende produkt i Hemsedal.

Med klatresele, hjelm og sikkerhetsslynger bestiger man mektige Vesle Røggjin i Hemsedal. Starten er fra Skarsnuten Hotell med en anmarsj på ca 20 minutter, og deltakerne får innføring i sikkerhetsrutiner og teknikk før de tar fatt på VIA FERRATA.  Forskjellen fra rutene i Europa, er at VIA FERRATA i Hemsedal krever godkjente guider fra Norske Opplevelser. Erfarne guider tar deg trygt og sikkert opp bratte fjellsider og langs trange fjellhyller, på en tilrettelagt klatresti som fører deg helt til topps! 1 260 m.o.h. er det et imponerende skue utover Hemsedal. Deltakerne tar seg ned igjen til Skarsnuten på turstien på baksiden av fjellet.

Det har vært en del diskusjoner i media angående hvorvidt man skal bore faste installasjoner i norske fjell. Daglig leder i Norske Opplevelser Niklas A. Herland uttaler:
”Planen bak konseptet har helt fra starten av vært å ta hensyn til naturen. Vi har i størst mulig grad benyttet oss av naturlige steg i fjellet. VIA FERRATA er bygd etter norsk klatrestandard med utelukkede CE - godkjente bolter og vaiere, og vil ikke lage mer varige spor enn en ordinær klatrerute om den skulle tas ned.”

Via Ferrata prosjektet har en kostnadsramme på rundt 600.000 kroner, hvorav kr 200.000 er bevilget fra prosjektet Innovativ Fjellturisme. Byggeprosessen startet i slutten av juni og skal stå ferdig 8. september til åpningen. Det er en aktivitet for grupper så vel som individuelle gjester. Prisen på aktiviteten er satt til Kr 495,- per person og inkluderer guide og nødvendig sikkerhetsutstyr.