Med et møte i Zürich lagt til en fredag i oktober var det ingen tvil om at det måtte bli langhelg og alpetur på meg og mine kollegaer Jens og Espen. Saas Fee er et av alpeanleggene som holder åpent året rundt, så det er egentlig ingen grunn til noen gang å reise til Sveits uten å ta med ski eller snowboard.

Torkel Karoliussen er redaktør i Skiinfo, og blogger sammen med et knippe andre skiboms, snowboardpøbler, pudderhunder, utstyrsnerder og toppturentusiaster på Skiinfo.no gjennom sesongen 2012/2013.

Bare det å komme til Alpene er fantastisk, uansett når på året det er, og til og med om man ikke har ski eller brett på beina. Det gjelder for så vidt den norske fjellheimen også, men Alpene er likevel noe spesielt og annerledes på sin måte. Alpene er ... Alpene. Solen er sterkere, fjellene er høyere .... og ølen er billigere. Oppe på breene, nærmere fire tusen meter over havet, kan man egentlig oppleve påskeforhold hele året.

Da meldingen viste at det var muligheter for nysnø, og da vi så at det begynte å regne i Zürich, skjønte vi at vi hadde gjort det rette da vi ofret oktoberfredagstaco, oktoberlørdagsgrøten, oktoberbrøskivene med brunost og oktoberkvelden med Skavlan for oktoberpudder, oktoberafterski og oktoberfondue.

Det var ikke kommet bunnløse mengder med pudder (det gjorde det derimot dagen etter vi reise hjem… damn), men nok til at smilene kom fram og at det ble avgitt et og annet oktoberpudderhyl mellom løypene på breen i Saas Fee. Frikjøringsmulighetene er riktignok begrenset her på denne tiden, da breen er full av dype sprekker som man definitivt ikke vil ramle ned i. Samtidig er det heller ikke så mange av de de andre som er der som har fokus på å kjøre noe annet enn porter eller park. Uansett, i oktober, og på første dagen med heiskjøring denne sesongen (første toppturdag var i September), så skal det rett og slett ikke så mye til. Løypene var også fine de, men etter den første lille smaken av pudderet var det alt utenom løypene som gjaldt. Uansett hvor liten flekk det måtte være, så lenge vi var ganske sikker på at det ikke var noen sprekker akkurat der.

Lørdag møtte vi en gjeng andre nordmenn som fortalte at de hvert år starter sesongen med en alpetur på denne tiden. De kom på dagstur fra Zermatt, der de hadde kjørt på ski dagen før, men kunne fortelle at både snøforholdene og mulighetene for litt frikjøring var bedre i Saas Fee nå. På afterski med en øl i handen kunne vi fint forstå hvorfor de holdt denne tradisjonen ved like, og bestemte oss for å kanskje starte en tradisjon selv. I det minste er det helt klart at uansett når på året det er, så skal vi ta med oss ski eller snowboard når vi skal nedover til ett av Alpelandene også neste gang. Da er det kanskje Hintertux, Sölden, Les Deux Alpes, Zermatte eller et av de andre stedene med skikjøring på bre som står for tur.