Små og store skianlegg på østlandet har hatt fantastiske dager med massevis av nysnø nest siste helgen i advent.


Denne helgens snøfall kom ganske perfekt timet etter den lange kuldeperioden hvor skianleggene har fått laget enorme mengder kunstnø og laget en god og slitesterk base i det aller meste av løyper. Med opp til 78cm nysnø på toppen er det drømmeforhold i de fleste norske skisteder, i alle fall på østlandet.

Se videosnutt med helgens pudderkjøring i Rauland Skisenter.

Det har vært en fantastisk pudderhelg for de som har revet seg bort fra julestresset, bildene har strømmet inn til skiinfo og ut på instagram med "taggen" #skiinfo, og smilene har vært store både hos besøkende og ansatte i norske skianlegg. Også i bynære anlegg, for eksemel Tryvann Vinterpark i Oslo har det vært flotte forhold med nysnø, slik at man heller ikke har vært nødt til å reise langt til fjells for å få en smak av pudder.

Se alle de siste instagram-bildene tagget med #skiinfo her.


Vind og skredfare
Med snøværet kom den også en god del vind, spesielt i begynnelsen av helgen og i vest. En del anlegg og heiser her ble nødt til å holde stengt, og i en del omårder i høyden blåste snøen bort. Mye nysnø i kombinasjon med vind er også en av de sikreste varslene om snøskredfare, og utenfor løypene i Haukelifjell ble en mann tatt i snøskred og begravet under to meter snø, men skal ha blitt reddet relativt raskt og skal være i god behold, ifølge massemediene. Heldigvis gikk det bra denne gangen, men dette er en viktig vekkerom at med puddergleden følger også skredfaren - også denne sesongen. Ha alltid på skredsøker og sekk med sondestang og spade, vit hvordan du bruker det og tren med utstyret gjevnlig og ikke minst nå tidlig på sesongen.

Mer om Haukeli-skredet på NRK.no. 


I løpet av denne helgen er det Svarstad i Vestfold som har meldt mest snø, med hele 72cm på siste 72 timer! Deretter er det Gaustablikk med 60cm, Vrådal med 60 og Geilo med 45 cm som ligger øverst på nysnølisten for siste tre døgnene nå blandt de åpne anleggene. På delt femteplass med ca. 40cm snø siste tre døgn ligger Trysil, Nesbyen, Storefjell, Hafjell. Hemsedal rapporterer nøyaktig 38cm, Tyin-Filefjell 35cm, Uvdal 35cm og Kvitfjell 32cm. Andre med fin mengde nysnø er Hallingskarvet, Drammen og Hurdal med 30cm, Tryvann 28, Gautefall 25 og Rauland 22.

Se snørapporter for alle Norske anlegg her.