En drøy uke inn 2013 ser det fortsatt lovende ut for en god og lang skisesong. Her hjemme og i store deler av Europa er det nå en stund siden siste ordentlige snøfall, og pudderet har de fleste steder vært vanskelig å oppdrive nå. Men til gjengjeld har de fleste skisteder både i Norge og Alpene en god base og flotte forhold i løyper og terrengparker nå. Og Også i Nord-Amerika har snøvinteren giret littegrann ned, selv om det i Alaska kom nesten en og en halv meter snø sist uke.

OPPDATERING fredag 11.01: Nysnø i dag i Alpene, med opp til 40cm mange steder fra vest til øst.

Her kommer en status for snøforholdene i Norge, Europa og Nord-Amerika, samt litt om hvordan forholdene kan forventes å være framover og hvor det er varset nysnø.

 

Norge:
Her hjemme har vi ikke opplevd de store snøfallene så langt i 2013, og mildvær har de aller fleste steder satt en stopper for de fantastiske pudderforholdene vi opplevde i desember og gjennom jul og nyttår. Langs kysten har mildværet satt tydelige spor mange steder, men oppe i høyden og inne i landet er forholdene gode. De fleste norske skistedene opplever nå fantastiske dager med sol, flotte forhold i løyper og terrengparker og ikke for kalde temperaturer.

I Trysil går nå alle heisene, parken er ferdig bygget og neste absolutt alle løypene er åpne. Les mer og se de flotte bildene fra Tirsdag 8. januar her. I vest er Myrkdalen ved Voss kanskje den som har kommet best ut så langt i det nye året, med fine forhold både i løypene og utenfor i høyden - les mer og se bilder - og over to meter snø på toppen. Her finner du også en bildeserie fra 9. januar i Hafjell.

Det ser ut til å bli en stund til vi får neste dump av nysnø over Sør-Norge, men til gjengjeld skal det bli kaldt og klart, slik at det ligger an til en solfyldt helg. Og mange steder på vestlandet ligger det noen cm styresnø oppå perfekt "naturpreppet" snø.   Nå vil også anleggene få kjørt snøkanonene igjen, og dermed kunne pusse på forholdene der det trengs. Står carving- eller tvintiskiene og venter, så er det på tide å lufte de nå!

Når det gjelder skredfaren i Sør-Norge, så har den generelt sett stabilisert seg noe ettersom det har gått fra mildt til kaldere temperaturer nå. Også i Hemsedal, som har opplevd flere skredulykker samt offpisteforbud den siste tiden, er skredfaren noe redusert i forhold til da den var på sitt verste rundt nyttår. Faren er altså ikke over, og ser ut til å kunne vedvare gjennom hele vinteren. Skredobservatør i Hemsedal, Jørgen Aamot sier til Skiinfo.no at det svake laget som gjør snødekket ustabilt ikke har forsvunnet, og at det etter all sannsynlighet vil ligge der som en "hvit tiger" resten av vinteren. 

Se alle snørapporter med snødybder, vær og snøvarsel for Norske skisteder her.

Alpene:
For de som har tenkt seg til Alpene i Januar ser det ikke verst ut, selv om skistedene i Europa også har opplevd noe milde temperaturer den siste tiden. Særlig mot vest opplever skistedene en fantastisk start på sesongen, med gode snødybder, mens i øst er det noe problemer med snømangel i lavlandet, særlig for de mindre og lavereliggende skistedene i Østerrike. Det er nå kaldere vær på gang, og også en del nedbør over størstedelen av Alpene, slik det ser lyst ut for forholdene - også puddermulighetene - i tiden framover.

OPPDATERING  fredag 11.01: Nysnø i dag i Alpene, med opp til 40cm mange steder fra vest til øst.


Frankrike har veldig gode snøforhold, både i de sørlige og nordlige delene av Alpene. Bla.a. i Chamonix har det vært en fantastisk desembermåned med gode pudderdager helt inn i det nye året, og selv om snøforholdene også der har blitt herjet av mildere vær og en god del vind i det siste, så er det godt snødekke helt ned i dalen og forholdene ser meget gode ut for de som har tenkt seg dit i vinter. Se filmen med fantastisk pudderkjøring i Chamonix 29. desember. Chamonix har hele 340 cm snø i øvre deler, La Clusaz 280cm og Flaine 250cm. Lenger sør har La Grave 230cm, Serre Chevalier 155 cm og Isola 2000, som ligger nesten nede ved middelhavet og Nice, 160cm.

Se alle snørapporter med snødybder, vær og snøvarsel for Frankrike her.

Også i Sveits har skistedene stort sett en god base av snø, og her har det vært mange solfulle dager i det siste. Andematt nærmer seg fire meter snø på toppen, mens Engelberg ligger an til å bikke over 3 meter ved neste snøfall. Zermatt har 1,95 meter i øvre deler, mens også for eksempel St. Moritz, lenger øst, rapporterer om gode forhold og 1,25cm ved øvre målepunkt.

Se alle snørapporter med snødybder, vær og snøvarsel for Sveits her.

I Italia er også snøforholdene gode - og for ganske normale å regne -  også i Dolomittene. Mange steder har under en halv meter snø i lavere deler av anleggene, men i høyden ser det bra ut bla.a. for Cervinia med 2.2m, samt Courmayeur, Livigno, Sestriere og Arabba som alle har over 1,5 meter oppe.

Se alle snørapporter med snødybder, vær og snøvarsel for Italia her.

Østerrike er det landet som har måttet lide mest på grunn av milde temperaturer, både nå og helt i starten av sesongen. Likevel har det mange steder vært meget bra litt oppe i høyden, i de skistedene som når opp over 2000 m, og så langt denne uken er det Østerrike som har fått den dypeste nysnøen. Tingene ser nå ut til å gå i riktig retning for østerrike, med kaldere vær, en god del snø i helgen som var og enda noe mer i vente.

Les frikjøreren Aleksander Kristensensen rapport fra Tirol 5. januar, med video!

St. Anton har har fått 40 cm nysnø denne uken, har nå en base på 175 cm i topp og forventer ytterligere et par desimeter innen uken er omme. Se bildeserie fra St. Anton 29. desember. Pitztalbreen har rapportert mest nysnø den siste uken, med hele 87cm., og fortsetter å lede snødybdeoversikten for østerrike med sine over 280cm. Flachau har rapportert 85cm nysnø denne uken og Sölden 35 cm.

Se alle snørapporter med snødybder, vær og snøvarsel for Østerrike her.

USA og Canada:
I USA og Canada har stormene den siste uken  lagt igjen litt mindre snø enn det som har vært gjennomgående mange steder i desember. Men bla.a. i British Colombia har det kommet flere desimeter også den siste uken, og i Alaska har skistedet Alyeska rapportert nesten 1,5 meter i løpet av den siste uken - nesten 60 av de i løpet av ett døgn. Dypest snø er det langs vestkysten hvor Mammoth Mountain i California leder med rett under fem meter snø og bla.a. Mt Baker har over fire. Inne i landet ligger for eksempel Jackson Hole og Snowbird på mellom en og to meter, mens Vail og flere andere i Colorado har under meteren. I Canada ramler det pudder i skrivende stund, og der har Mount Washington også nådd over fire meter snø, med flere av de andre skistedene rundt Vancouver hakk i hel. Whistler, Red Mountain, Fernie og Whitewater er andre anlegg i British Colombia som med over to meter base nå.

Se alle snørapporter med snødybder, vær og snøvarsel for Canada her.

Se alle snørapporter med snødybder, vær og snøvarsel for USA her.