Etter suksess med splitboardsamling i Romsdalen i April i fjor arrangeres det i år samling også i Solheisen i Hemsedal, for entusiaster og tilhengere av kløyvede snøbrett - samt for de som er nysjerrig på hva det er og hvordan det funker.

Det er brett-entusiasten Martin Haglev, som jobber for importøren av Jones Snowboards i Norge, Rå Sport, som er primus motor bak konseptet "Backcountry Snowboard og Splitfest". Med seg har han, foruten jobben samt flere andre aktører i bransjen og leverandører av splitboard- og toppturutstyr, minst et par lokale entusiaster i Hemsedal.

Klyvede snøbrett
For de som ikke har sett eller hørt om det før, så er splitboard altså et snowboard som kan deles i to og brukes som ski på vei ut i urørt terreng rundt skianleggene og på topptur (også kalt "backcountry" og "sidecountry"). Bindingene på et splitboard kan taes av og settes i lengderetningen når brettet er delt i to, og "hengslet" i front slik at helen kan løftes når man går. Ellers er det meste likt med ski på vei oppover - med feller, staver og uten behov for truger - og vanlig snowboard på vei ned. For snowboardkjørere som ønsker å gå på topptur, gjerne sammen med skikjørere, så er splitboard av flere og flere anerkjent som den beste løsningen framfor truger eller sammenleggbare ski. Fortsatt ikke med på greia? Se om denne forklarer det hele bedre: Jeremy Jones - Further.

Turer, demo og sosialt
Arrangementet går av stabelen helgen 18-20 januar, med utgangspunkt i skianlegget Solheisen som ligger i Grøndalen i Hemsedal. På programmet står turer for alle nivåer ut i terrenget, samt demo med muligheter til å prøve både splitboard, vanlige snowboard og annet utstyr for toppturer og brettkjøring utenfor løypene. Det sososiale er sentralt, med utgangspunkt i Solstua for "fremvisning av filmer, sosialisering og generell skyting & skryting", ifølge arrangøren, samt mat og drikke og spesialdeal på overnatting for de av deltakerne som ikke har annet krypinn i Hemsedal.

Dette skriver Haglev til Skiinfo.no:

Vi fortsetter den gode tradisjonen med sosialisering og veldig uhøytidelig snowboard action med backcountry i fokus. De som var med på vår forrige camp i Romsdalen fikk med seg en helg proppfull av topp- og split-turer med mange fine nedkjøringer i godt lag. Vi fortsetter denne tradisjonen og inviterer alle med entusiasme for backcountry snowboarding og splitboarding til en uforglemmelig helg i Hemsedal!


Fra vår base rundt Solheisen i Grøndalen har vi umiddelbar tilgang til variert terreng, fine topper og minneverdige nedkjøringer.
Herfra blir det turer for alle nivåer, fra nybegynner-linjer til bra krevende linjer med brattkjøring.

Mer informasjon og prosedyre for påmelding finner du her: www.haglevsworld.no/splitboardfest/

Film fra fjorårets arrangement i Romsdalen: