Legendariske Folven Camping i Stryn har fått nye eiere. Og det er ingen ringere enn den evig unge Fred Syversen, mannen bak verdens høyeste klippedropp på ski (107m), som står i spissen. Han er som kjent risikovillig og har sammen med Kay Falao Lunde, Hege Andreassen og Kari-Ann Kaspersen kjøpt camping-perlen og sommer(after)ski hub'en i Hjelledalen nedenfor Stryn Sommerskisenter.

Syversen forsikrer at denne gangen har han ikke kjørt feil, og benekter at det er et akutt anfall av forbigående galskap som har fått han til å gå inn som eier av Folven. Campingplassen, som i flere tiår har vært kjent for et helt annet klientell enn den gjennomsnittlige campingturist, har skiftet eiere flere ganger i løpet av de siste ti årene, og har ligget ute for salg en god stund før dette oppkjøpet. Fred og kameratgjengen som står bak kjøpet sier de har seriøse og langsiktige planer for den legendariske campingplassen.

Hva er egentlig planen Fred?

 - Vi har en visjon om å gjøre Folven og Stryn til et kompetansesenter for vinteridrett.

Kurs, konferanser, topptur, frikjøringscamper for snowboard og ski er sikre kort. Vi ønsker også å tilrettelegge for treningssamlinger med utøvere innen alpine grener. Men alle som er hektet på vinteridrett vil finne noe hos oss i sommerhalvåret, sier Hundre-og-Syversen.

Det er noe helt spesielt med Stryn i følge den kjente frikjøreren, som har tilbragt ikke få lange sommerdager på Tystigbreen og   minst like mange og lange sommernetter på Folven Camping .

- Jeg vil påstå at Stryn har snøforhold og potensielle løypetraseer i verdensklasse, med heistilgang i alle vanskelighetsgrader.  Og det midt på sommeren. Når det gjelder toppturer så er det et enda større potensiale. Og mindre snøskredfare enn på vinteren, hvis ikke det blir for varmt i fjellet.

Et internasjonalt samlingsted

Fred Syversen befinner seg akkurat nå i franske Chamonix, og forteller at Stryn er et samlingspunkt for frikjøringsmiljøet når vintersesongen er over.

– Om vinteren er utøverne spredd for alle vinder og verdensdeler, enten med filmjobbing eller konkurranser. Vi treffer hverandre sjeldent. Folven og Stryn er et naturlig samlingspunkt for både norske og utenlandske utøvere.

Det er jo også sol, sommer, bading og kortbukser et steinkast fra skisenteret? Hva gjør man uten ski på beina?

 - Her er det et absolutt potensial. Både når det gjelder stisykling, klatring, turer i fjellet, bading og fisking, eller om du bare vil ha late dager i vakker vestlandsnatur. Kanskje vi til og med kan få til en utforløype for sykkel på sikt? Vi ser også på muligheten for å få til en ny skatepark, dette vil ta noe tid, men vi er i dialog med Betongpark AS. Her er det nødvendig å få finansiell støtte for at planen skal bli realisert. Noe som er fullt ut mulig.

Hva med sommerskisenteret? Trygg på at de klarer å holde dørene åpne? 

 - Med nye investorer og dyktige folk som driver senteret tror jeg usikkerheten rundt driften er et tilbakelagt kapittel, sier Fred.

Foruten Syversen, er Kay Falao Lunde, Hege Andreassen og Kari-Ann Kaspersen med på eiersiden av Folven Camping, som åpner i slutten av april.
 

Nå er det Jul(i) igjen?

Det gjenstår å se om den gamle gode stemningen, pizzaen og folkene på Folven-pub'en nå kommer tilbake, samt om julitradisjonene inkludert julikalender og julicia-feiring gjenoppstår i Hjelledalen, og om selveste Julinissen igjen vil slå seg ned i egen person for sommerskiferie på Folven.

- Fest er bra, og det skal det fortsatt være på Folven, men det trenger ikke være fest hver dag, sier Syversen til Skiinfo.no, som plutselig lurer på om selveste grand old man Syversen endelig passert 30-år i mental alder.

Fred presiserer at fokuset vil ligge på det sportslige, altså først og fremst skikjøringen og snowboardkjøringen på Strynefjellet, samtidig som han forsikrer at han fortsatt er klar for både afterski og ordentlig Folven-fest i sommer!