De aller minste snøskredene, som en ofte ser i små kneiker i terrenget, er som oftest ufarlige. Men de er en viktig indikator på snøforholdene, og en advarsel fra naturens side - både på hva en kan forvente i større terrengformasjoner og på hvor lite det faktisk skal til før snømassene i kombinasjon med gravitasjonen utgjør en livsfarlig trussel.

Ståle Schumacher løste ut et mindre snøskred på topptur i Hemsedal 27. februar, og fikk en ubehagelig men samtidig lærerik opplevelse. Dette skredet gikk rett under tregrensen, sør for fjellet Kvitingan, og selv om terrenget raskt flatet ut og skredet stoppet etter få meter fikk Ståle tydelig merke kreftene i snømassene.

Ubehagelig men lærerikt

"Heldigvis var det ikke bratt på stedet, og det stoppet av seg selv etter få meter. Men det var nok til at jeg ble stående hjelpeløs med snø til knærne uten mulighet til å gjøre annet enn å vente og håpe på det beste. En ubehagelig men samtidig lærerik opplevelse som jeg egentlig ikke har lyst til å oppleve igjen.", skriver Ståle.

I bildeserien som Schumacher har tatt dokumenterer han flere tydelige tegn på snøskredfare; økt temperatur, vindtransport av snø og tidligere skred i området. Ståle presiserer at han er ingen skredekspert, men nettopp tegn som dette er noe all vi som går toppturer og beveger seg utenfor løypene bør lære seg å kjenne igjen. Ikke minst bør en aldri ignorere den tydeligste advarselen en kan få, nemlig at et snøskred faktisk utløses - uansett om det er stort eller lite.

Sjekk oppdatert snøskredvarsel for populære ski- og toppturregioner i Norge på varsom.no