De gamle gode fjellvettreglene har nok reddet mang en nordmann i påskenød gjennom tidene. Men nå er det nye tider. Suverin Suveren har fått seg feite pudderplanker som nesten kjører av seg selv, han er misbruker av skiporno og lider av adrenalin-abstineneser. Her er skredvettreglene.

Fjellvettreglene er sunt norsk friluftsfolkevett kokt ned til 9 esensielle paragrafer, og ble formulert på slutten av 60-tallet, etter en rekke dødsulykker spesielt påsken 1967. De ni opprinnelige fjellvettreglene er akkurat like aktuelle nå som før, selv om det diskuteres tillegg eller presiseringen som omhandler bla.a. både mobiltelefon og skredfare. Men for den typen fjellturer som blir alt vanligere blant norske påsketurister, frikjøring og toppturer, strekker ikke de gamle fjellvettreglene til. Det behøves et appendix:

 

Her er snøskredvettreglene fra Den Norske Turistforening. Akkurat som fjellvettreglene er dette 9 punkter med forenklede regler som kan bidra til å redde liv i fjellet:

- I brattere terreng enn 30 graders helning kan det i prinsippet løsne skred. Sjekk alltid terrengprofilen.

- Kjør ikke alene. Kjør utfor en og en, hold god avstand til hverandre.

- Følg hverandres spor når dere krysser en bratt fjellside. Hold øye med hverandre og vent på sistemann.

- Stans bare på steder hvor du ikke kan løse ut skred og hvor du ikke kan bli tatt av skred ovenfra.

- Legg en plan for hvor du vil kjøre om skredet løsner. Hvor vil et skred føre deg – utfor et stup eller ned en ur?

- Bruk alltid elektronisk skredsøker når du kjører utenfor preparerte løyper. Vær alltid utstyrt med spade, søkestang og elektronisk skredsøker.

- Valget er ditt – beveger du deg ut i upreparert vintersnø må du alltid gjøre din egen vurdering av skredfaren, uansett hvor mange som har kjørt før deg. Skredet kan løses ut av kjører nr. en, to eller tjue.

- Snødekket, været og terrenget er de viktigste faktorene du må vurdere for skredfare. Skredfaren er størst i kald vintersnø. Denne er lagdelt, og lagene kan skli i forhold til hverandre. Når snøen har mistet lagdelingen om våren kan man kjøre sikrere.

- Bruk hodet. Vent med de bratteste hengene til snøen er 100 prosent sikker.


LES OGSÅ:
Små snøskred - tydelige advarsler fra naturen