Folk flest er bare innom Island hvis de mellomlander på vei til USA. Hvorfor er det egentlig sånn? Vi tok turen for å finne ut hva øya kunne by på. 

Da vi først satt på kontoret og planla en tur til Island fant vi fort ut hvor lite vi egentlig visste om landet. Hvor stort er Island? Hvor langt nord ligger Island? Er det egentlig snø på Island? Alt dette, og mer til skulle vi finne ut under vår fire dager lange reise på denne snodige øya. 

Island er lett tilgjengelig med Iceland Air. Flyene går ofte, og prisene er absolutt rimelige. Vi landet i Reykjavik og ble tatt videre til en annen flyplass for å fly videre til vår destinasjon, Akureyri, som ligger helt nord på øya.

 

Til din tjeneste
Det er enkelt å se at islendingene er stolte av landet sitt, og tradisjonene sine. Det er også overhengende enkelt å se at de til enhver tid ønsker å gjøre oppholdet ditt best mulig.

Mannen som kjørte oss fra flyplassen i Reykjavik var oppvokst i Akureyri og mente at var det noe som helst vi ville gjøre, så var det bare å spørre, så ville noen ordne det for oss. Det viste seg ganske fort da vi oppdaget heliski mulighetene nord på øya, og vips satt vi i et helikopter.

Se video fra Skiinfos helikoptertur her.

Arctic Heliskiing har holdt på i en årrekke, og på det mest har de tre helikoptre i drift. Vår guide, og eier av firmaet, J.B,  fikk vist oss rundt på området, før vi entret helikopteret for ukjent terreng.

 

Spennende anlegg
Akureyri har rundt 20.000 innbyggere og er en trivelig liten by med et lite skisenter. Byen ligger ganske langt nord på Island,  og selv om byen bare ligger 50 km sør for polarsirkelen har Akureyri over 900 soltimer i året. I følge noen tegninger vi så var det store planer om å bygge ut dette senteret, og alle var enige at potensialet her var enormt med store snødekte vulkanfjell så langt øyet kunne se.

Akureyri er i år vertsby for Iceland Winter Games, en konkurranse som er kommet for å bli, i følge islendingene selv, og plakater som hang på skisenteret med datoen for neste års event. Island ble valgt pga. at det er et naturlig stoppested for amerikanske utøvere som kommer til Europa og europeiske utøvere som reiser til USA. 
- Videre er Island et fantastisk land å dra på skiferie til. Mange fine alpinbakker og utrolig mage flotte pudderspots. Etter å ha blitt bedre kjent med Islendingene er det et folkeslag som er "ståpå" mennesker og har en stor driv og gjennomføringskraft i seg. Det å kunne jobbe med slike mennesker er utrolig moro, sier Pål Gulliksen, sjefen for konkurransen.

Se resultater og bilder fra Iceland Winter games her.

 

Maten på Island
Etter fire dager er erfaringen vår at maten på islandske restauranter er veldig god. Porsjonene er fine, og råvarene er fantastiske. Prisene er det heller ingenting å si på. Island er kjent for godt lammekjøtt, så vi anbefaler deg å teste ut dette hvis du først er her. 

 

Mulighetenes land
Foruten mulighetene for heliskiing, sentrumsnære skianlegg og god mat byr Island på mye annet. Fra Akureyri er det mulig å booke både dykking, snøscooter-tur, Arctic Truck-tur og fisketurer rett fra resepsjonen på hotellet. Vi hadde dessverre ikke tid til å teste alle tingene, men vi kan se for oss at en midnattstur med snøscooter og nordlys er en helt ”OK+” opplevelse. Å kjøre ekstremt store biler opp på fjellet for å finne varme kilder å bade i er også noe vi kan anbefale uten å ha prøvd det selv.