Snøen ligger hvit og fristene, med et passe tykt lag av pudder på toppen av hard gammel snø. Men snødekket er ustabilt, og skredekspert Kjetil Brattlien ved Norges Geotekniske Institutt ber folk om å være forsiktige. Han er i Troms for å vurdere skredfaren for Forsvaret under øvelsen Cold response.
– Jeg har sett veldig mye skred i dag, flere steder. Overraskende mye, jeg tipper jeg har sett 50 skred. Det er svært spesielt, sier han til TV 2 reporter Svein Lian.

Les også:
Bart i byen - Snø på fjellet
Endelig kom snøen til Midt-Norge
Mye nedbør i vest 

Skredfaren skyldes at det var lite snø tidligere i vinter. Det gjorde at det bygget seg opp ustabile lag i bunn av snødekket. Den siste uken er det kommet masse snø, og det har blåst. Vekten av deg på toppen av nysnøen kan være nok til at snødekket bryter sammen, så ikke la deg friste av det fantastiske været.
– Når noe er både fristende og farlig samtidig, så skjer det dessverre tragiske ting, sier Brattlien. 

Her finner du full oversikt over skistedene i Nord-Norge.

Normalt er du trygg dersom du holder deg unna fjellsider brattere enn 30 grader. Men ikke slik forholdene er nå.
– I går fjernutløste jeg et skred i 20 til 25 graders terreng, sier Brattlien. Så man må tenke på terrenget rundt seg også, det er veldig spesielle forhold.

I følge NVEs skredvarsler er det faregrad 3, betydelig, i Troms tirsdag. Brattlien mener skredfaren er enda et hakk høyere. Ved faregrad 3 er det mulig å løse ut skred i bratt terreng. Ved faregrad 4, stor skredfare, er det sannsynlig å løse ut skred.
– Jeg vil si at det kanskje er sannsynlig å løse ut skred i bratt terreng nå ja.