Fjellvettreglene er dønn solide fremdeles, men det er kommet flere nye hjelpemidler som kan gjøre deg sikrere på fjellet.  Viktigst er vel kommunikasjonen rundt hvor du skal og hvor du er. Fjellvettreglene går på at du skal klare deg helt selv, men nå er det mulig å være enda sikrere, og få raskere hjelp av andre. 

Fjellvettregel # 2: «Meld fra hvor du går» kan bli til «Meld fra hvor du går, og hvor du er»
Fjellvettregel # 6: «Bruk kart og kompass» kan bli til «Bruk kart, kompass og en App»

Et par norske ski og IT nerder har kommet ut med en ny app som gjør det enkelt for deg å vise andre nøyaktig hvor du er, også på fjellet selvfølgelig.
- En som skal på fjelltur laster først ned appen sfty (Utt: Safety), deretter bruker man appen til å  lage sitt personlige trygghetsnettverk ved å  invitere venner og bekjente som du vet vil hjelpe deg om uhellet skulle skje, forklarer Espen Schrøder i Sfty.

Før du går ut på tur, gå inn på appen til sfty, skriv hvor du skal og når du skal være tilbake fra turen. Inviter deretter venner eller familie fra ditt trygghetsnetterk til en «Follow Me», og disse vil da kunne følge deg under hele turen, og se dine bevegelser. Det er også mulig å oppdatere turen med tekst og bilder underveis.
- I appen er det også en «Help Me» funksjon, og når denne aktiveres, vil du ved å trykke på alarmknappen eller dra ut headsettet på telefonen sende en alarm til utvalgte i ditt trygghetsnettverk. Disse vil motta dine nøyaktige kartkoordinater, og et kartbilde av hvor du befinner deg, legger Schrøder til. 

Det er fremdeles viktig å starte med fulladet batteri på telefonen, for GPS sporing tapper batteriet, selv om denne appen vissnok har gjort alt for å minimere batteribruken og optimalisert nøyaktigheten til sporing.

Her kan du lese mer om sfty