Østlandets beste utsikt sies å være fra Gaustatoppen ved Rjukan i Telemark, og skiterrenget er heller ikke noe å kimse av. Med toppunkt på 1883 høydemeter, og nærmere 900 meter høydeforskjell er det lite som kan måle seg med Gaustatoppen i samme avstand fra hovedstaden og det sentrale østlandet.

Når snøforholdene er gode stiller skikjøringen ned fra Gaustatoppen seg i klasse med det beste i landet. Her får du rundt 900 høydemeter hvis du velger normalveien, med muligheter til enda mer for spesielt interesserte. Dette er en topptur for de fleste, og ruten opp er sikker og grei så lenge været og sikten er bra. For nedturen har du plenty med valgmuligheter i skikkelig spennende terreng om snøforholdene tillater det.

Turen opp tar omtrent tre timer, og starter rett over Gaustablikk Høyfjellshotell. Da er det bare å smøre seg med tålmodighet og gå i jenvt tempo mot tårnet på toppen, og glede seg til nedkjøringen. Tenk bare på at snømengde, skredfare og ferdighetsnivå bør tas med i vurderingen når nedkjøringslinjen skal velges. Den enkleste og sikreste veien ned er samme vei som opp, men alternativene er mange, og snøforholdene kan variere mye på grunn av vindpåvirkning.

Har du lite erfaring med toppturer, frikjøring og skredvurdering, er det å følge ryggen ned tilbake samme veien et tryggere valg. De andre alternativene finner du ved å gå videre fra tårnet, og over det høyeste punktet på fjellet. Her går det flere renner i ulik bredde på rekke og rad ned på framsiden, og byr på fantastisk skikjøring så lenge snøen er stabil. Men flere har blitt tatt i skred her, så vær forsiktig og ta ryggen ned om du er i tvil.

Baksiden av fjellet kan også kjøres, og også her er det fantastisk terreng for de som vet hva de driver med. Men vel nede må du da sørge for at du har krefter til enten å gå opp igjen, eller gå ut hele veien ned til Rjukan. På virkelig gode snøår er det også mulig å kjøre hele veien ned i dalen, og få over 1500 høydemeter nedkjøring, noe som er helt unikt for Østlandet, og ganske imponerende også i landssammenheng.