Man skal vel kanskje være relativt utstyrsfreak før man virkelig gjør research på hvilke staver man skal ha og det kan vel være at produsentene av staver historisk sett også har litt seg selv å takke. Det har ikke, utifra min kunnskap, skjedd så altfor mye som har vært veldig spennende på stavfronten i årene som har gått. Men nå har stavprodusentene virkelig klinket til og du har denne sesongen kunnet velge mellom mange bra og fiffige skistaver med mer og mindre viktige funksjoner utover det en stav må fungere til.

En kikk inn på skistavene som tilbys idag og det som kommer til neste sesong får i hvert fall meg til å gi skistav-valget litt ekstra oppmerksomhet.

Her kommer en oversikt over staver som er litt utenom det vanlige paret mange av oss har.
(Selv har jeg Black Diamond teleskopstav i karbon fra 2010, og er veldig fornøyd)

Black Diamond Compactor 105-125 cm

Black Diamond Compactor er en fire sesongers aliminium stav som komprimeres ned til en ultra kompakt pakke
for lett oppbevaring. Perfekt for split-board!
"FlickLock" justeringen gir opptil 20 cm regulering og "speed cone" tar staven fra komprimert til fullt utstrekt
på sekunder.

- 3-delt sammenleggbar aliminium stav
- Effektivt serie grep med hult interiør for vekt reduksjon
- FlickLock justering opp til 20 cm
- Vekt pr par: 580g

Pris: 1099 kr på VPG.no (mer info)
(avbildet på hovedbilde i artikkelen) 

K2 Lock Jaw Carbon/Aluminium teleskopstaver 11/12

Lett og stiv teleskopstav til topptur og freeride. Passer like godt for randoentusiaster, freeridere med fast hæl og telemarkkjørere. Passer også for fjellskifolk . Regulerbar fra 115 til 145 cm.

Dette er en superpraktisk stav med trinnløs teleskopjustering fra 115 - 145 cm. Lengden justeres enkelt både med og uten votter/hansker. Staven er laget med overdel i aluminium og underdel i karbon, og har innebygget Clinometer (helningsmåler)! I tillegg er det avmerket cm på staven slik at du helt enkelt kan måle snødybden ved å stikke håndtaket i snøen og lese av.

Underdelene på staven kan skrus sammen og fungere som en provisorisk søkestang på 218 cm.
En smart krok på håndtaket/grepet gir mulighet for enkel håndtering av hælløfter eller feste av binding uten å bøye seg.
Store løssnøtrinser.

- Lengde: Regulerbar 115 - 145 cm
Pris: 659 kr på Oslo Sportslager

 

LIFE-Link Carbon Pro staver 11/12

Den ultimate toppturs- og frikjøringsstaven. Kan enkelt settes sammen til en søkestang for nødtilfeller. Justerbar lengde.
Teleskopisk carbonstav som kan gjøres om til søkestang. De to underrørene skrus ut av overrørene for så å skrues sammen til en søkestang. Til å være en justerbar stav har den utrolig god pendel og balanse. Det skal svært mye til før Carbon Pro knekker på tross av den utrolig lave vekten. Gummiert grep med utløserfunksjon på håndstroppen. Selges med ett par små alpintrinser og ett par løssnøtrinser. Leveres i tre lengder hvor alle kan justeres ca. 25 cm. Staven er perfekt både for heisanleggkjøring og toppturer.

- Vekt: 520 g/paret m/løssnøtrinser (48"-58") (veid av oss)
- Farge: Grå/svart og Gullbrun/svart assortert

Pris: 1299 kr på Oslo Sportslager (mer info)

 

LINE TAC jibbestaver 11/12

Rene jibbestaver fra Line. Korte, lette staver med smalt og godt grep. Perfekt redskap for park og pipe. TAC er luftakrobatenes nye favorittstaver.

Med lav vekt og supersticky grep vil du alltid ha full kontroll over hvor stavene dine er. TAC er løsningen for alle dedikerte jibbere som er lei av å kjøre med vanlige alpinstaver som har klumpete grep og er for lange. Balansepinnene fra Line vil heve nivået ditt i parken, endelig et par staver som er spesialdesignet for moderne skileik.

Lengdeanbefalinger på jibbestaver: Stavene bør være omtrent 10-15 cm kortere enn du ville valgt vanlige alpinstaver, selvsagt avhengig av personlige preferanser. Vanlige alpinstaver bør være ca 70 % av din kroppslengde, er du 172 cm regner man da ca stavlengde slik: 172 x 0,7=120 cm alpinstav, 105 el 110 jibbestav.

Pris: 239 kr på Oslo Sportslager (mer info)