Det er ganske sikkert at de som jobber i spesialbutikker for skiutstyr har bedre oversikt over skiutstyret enn deg, og derfor har Skiinfo.no spurt de som jobber i VPG om hva som er deres skianbefalinger blant årets modeller. De har vært på mange skitester/demoer og fått testet et bredt utvalg av ski, i tillegg til at de har skrudd og mekket på ski hele vinteren.

De snakker også med utrolig mange skikjørere og diskuterer fordeler og ulemper med ski basert på egne erfaringer, skienes tekniske oppbygging og brukernes erfaringer. I tillegg er de ofte de første som får høre om ski som ikke funker, ski som går i stykker osv. Her er VPG sine anbefalinger av ski innenfor sitt sortiment.

Priser er hentet fra VPG.no 13. mars 2012 og kan endre seg.

VPG's anbefalt pudderplanke, herre, er K2 Pon2oon
Ståle mener: "Lettkjørt pudderski som funker overraskende godt i bakken.
I pudder og skog har den samme overlegne flyt som første generasjon, men på variert og hardt føre føles den mye tryggere og mer stabil. Likevel kanskje ikke en ski til de som skal ha ett par til alt"

Info om K2 Pon2oon
Pon2oon var 11/12 sesongens store nyhet. Legendariske Shane McConkey revelusjonerte skiverdenen med sin konstruksjon av Pontoon. Nå har skiene blitt enda mer storfjellsdyktige, og takler farten og de store klippedroppene like godt som cruising i bunnløs pudder. Pon2oon har Powder Rocker tip/tail og en stivere og mer stabil bakski enn forgjengeren, og kommer i 3 forskjellige bredder avhengig av skienes lengde (breiere jo lengre). Trekjerne-/capkonstrukjson med glassfiber tvinnet rundt kjernen gir økt torsjonsstivhet og stabilitet, samtidig som skiene får den rette flexen og stivheten for løs snø. Kommer med fellefeste for ferdigkuttet K2 fell.

• Brei pudderski med full rocker
• For store fjell og bunnløs
• Ekstrem flyt og stabilitet

Mål: 157/132/122 - i 179cm lengden
Vekt: 2 150 gram - i 179cm

Pris VPG: 4 549 kr (fullpris 6 499)

VPG's anbefalte frikjøringssski, herre, er 4FRNT Renegade
Trygve mener: "Et fartstabilt tog av en storfjellsski, som takket være moderne form, er lettkjørt og lettmanøvrerbar. Sømløse overganger mellom surfende og skjærende svinger gjør denne skien fantastisk i alle typer fjellsider, i tillegg har den fet håndbygd finish"

Info om 4FRNT Renegade
Når dypt blir dypere, da er det tid for Renegade. 4FRNTs beste teamkjører, Eric Hjorleifson, har nok en gang kommet opp med et unikt konsept. Denne skal ta over der EHP ikke lenger føles brei nok. Skia har gjennomgående negativt spenn, med radius som stemmer over ens med innsvinget.

Samtidig kombineres negativt spenn for første gang med stiv fleks. Dette gir ei ski som er overraskende stabil og forutsigbar på alle typer snø, som flyter uanstrengt på de dypeste dagene, men som gir plattform til å stompe store landinger. Sømløs overgang mellom å surfe sidelengs og skjære store svinger i pudder. Skiene håndlages i Salt Lake City, Utha, av bl.a. Eric Hjorleifson sjøl, som signerer hver eneste ski før de går i pressa.

Mål: 135/122/129 - i 186cm lengden
Vekt: 2 200 gram - i 186cm

Et annet godt alternativ til denne er 4FRNT EHP. EHP'en liker jeg sinnsykt godt, sier Trygve Sande.

VPG's anbefalte toppturski, herre, G3 Saint
Gaute mener: "Med midtbredde på 93mm er dette en toppturski for hele året og alle forhold. Lav vekt til de lengre turene, men likevel full trekjerne og rocker i tuppen til en tøff nedkjøring. Skal du ha ett par toppturski, er dette et valg som ikke svikter under noen forhold!"

Info om G3 Saint:
G3's populære Saint-ski er komplett redesignet foran neste sesong. Fortsatt samme populære og hensiktsmessige midjemål for topptur, men den har både undergått en streng slankediett og fått Early Rise 1 rockertupp. Det gir ei superlett toppturski som er velegnet til de lange turene, men som likevel har både bredde og egenskaper som innbyr til frikjøring ned igjen.

• Core Light oppbygning
• Lav vekt med full trekjerne i poppel og paulownia
• Early Rise 1; rocker i tuppen og redusert spenn under foten
• Semi-cap konstruksjon

Mål: 122/93/112 - i 177cm lengden
Vekt: 1 550 gram - i 170cm

Pris VPG: 9 198 kr med Dynafit TLT Radical binding

VPG's anbefalte pudderplanke, dame, Line Pandora
Øyvind mener: "Jenter liker at denne skia er så lettsvingt, spesielt i skogen, pga taper og rocker. Samtidig er den like brei og med like god flyt som gutteskia. Fordi jenter også liker pudder!"

Info om Line Pandora
En av markedets aller mest etterspurte dameski. Tross sine brede mål tar denne skia deg lett og ledig rundt i skianlegget, og kommer helt til sin rett i løsere snø. Pandora er laget med en lett trekjerne. Dette gjør skia helt akseptable til å ta med på en topptur. Spesiellt dersom en kan cruise pudder på turen ned! Superjålete ski for de kresne skijentene.

• Early Rise: tip & tail 20 cm x 8 mm
• Early Taper tip & tail
• Full trekjerne

Mål: 142/115/139 - i 172cm lengden
Vekt: 2 220 gram - i 172cm

Pris VPG: 4 549 kr (fullpris 6 499)

VPG's anbefalte frikjøringsski, dame, Völkl Kiku
Martine mener: "Ei superallsidig ski som også er veldig god i bakken og på hardt føre. Men med fullrocker dykker den likevel ikke selv i dyp snø. Den er fartsstabil som bare det, så her er det bare å dra på."

Damefrikjøringsski med gjennomgående rocker. Super flyt og gode allroundegenskaper.
Helt ny konstruksjon med et jevnt negativt spenn gjennom hele skilengda for maksimal flyt, kombinert med en lav tupp som brøyter og blafrer mindre. Flyter både framlengs og baklengs, og er eksremt manøvrerbar og lettsvingt.

Mål: 137/106/122 - i 170cm lengden

VPG's anbefalte toppturski, dame, Dynafit Manaslu Woman
May-Britt mener: "Ei superlett ski som du kan gå lange turer med. Den er smal nok til å traversere på all slags føre, og er effektiv oppover. Samtidig er den urolig lettkjørt, og rockertuppen flyter godt i løssnø. Fartstabilitet nok til å slippe seg løs nedover også"

Info om Dynafit Manaslu Woman
Dameversjon av Manaslu. Ei ski oppkalt etter Nepals myteomspunnete topp.
Svært interessante mål for de som vil ha ei lett og effektiv toppturski for helsårsbruk, som likevel leverer varene ned igjen - selv i puddersnø.

• Dynafit Speed Skin fellefester.
• Inserts for enkel og svært sterk montering av Dynafit eller G3 Onyx bindinger

Mål: 118/92/104 - i 169cm lengden
Vekt: 1 270 gram - i 169cm

Pris VPG: 8 398 kr med Dynafit TLT Radical ST 100mm binding