Hjelm og bindinger som løses ut ved fall, er for lengst standardutstyr i bakken. Men ryggen er det fremdeles få som beskytter. Med et par carvingski, i en bratt og velpreparert løype, kan hastigheten fort komme opp i 70-80 km/t, altså omtrent som å sitte i en bil uten belte og kollisjonspute mellom kroppen og den harde virkeligheten.

SE TABELL NEDERST PÅ SIDEN.

Kollisjoner, fall og utforkjøringer i slike hastigheter kan ødelegge ryggen.

En ryggbeskytter kan derfor være en god livsforsikring, men ikke alle dekker et stort nok område på kroppen, noe som kan gi falsk trygghet. Dessuten er ikke alle spesielt enkle eller komfortable i bruk.

Kvalitetsforskjellene er store. Den beste oppnår over dobbelt så mange poeng som den dårligste, og kun to får toppkarakter.
Sikker komfort

Skal utstyret bli brukt, må det være komfortabelt og enkelt i bruk. Plundrete stropper og remmer på flere av produktene fikk dårlige karakterer av de 12 testpersonene. I tillegg hadde modellene med remmer ofte den ulempen at remmene gnaget på skuldre og nakke.

Ryggbeskyttere utformet som en vest, oppnår dermed best karakter. I tillegg finnes det harde og myke ryggbeskyttere. Testen viser at de myke foretrekkes fremfor de harde. Begge testvinnerne, POC Spine VPD Vest og Komperdell Cross, er derfor myke ryggbeskyttere som er utformet som vester.

Hvor varme ryggbeskytterne er, og hvor godt de leder bort fuktighet, er også gitt karakterer. Hvor lett det er å bevege seg med beskytterne på, teller også med i hovedkarakteren, men det viktigste kriteriet er hvor god beskyttelse de ulike modellene gir.
Beskyttelse viktigst

Det hjelper ikke med komfort hvis ryggen ryker i et fall. Derfor er beskyttelsen viktigst når karakterene settes. Ryggbeskytterne er testet etter strenge krav. Det er særlig undersøkt hvor stor del av ryggen som skjermes, for eksempel om skuldrene dekkes i tillegg til ryggen.

Testens beste ryggebeskyttere er påført et merke om at de er godkjent etter den europeiske standarden EN 1621. Dette er et godkjenningsmerke beregnet for ryggbeskyttere til bruk for motorsyklister, men de testede produktene er laget på en slik måte at de egner seg også for alpinister. EN1621-merket betyr at beskytteren tilfredsstiller strenge krav, så det kan være verdt å spandere noen ekstra kroner for egen sikkerhet.

Vi har også sjekket priser, selv om dette ikke teller i karakterene. Prisene varierer mye, så det lønner seg å sjekke. Det er kun halvparten av de testede beskytterne som selges i Norge, men vi har likevel tatt med samtlige, siden mange handler slikt utstyr ved vintersportssteder i utlandet eller på nettet.
SKIVETT UANSETT

Å beskytte ryggen er vel og bra, men ifølge Norges Idrettshøyskole (NIH) er det knærne som er mest utsatt i skibakken.

- Det er kneskader som er den vanligste skaden hos alpinister. Dette gjelder både «vanlige» skikjøreren og elitealpinister, opplyser Tonje Flørenes ved NIH.

Testvinneren er POC Spine VPD Vest

Testens nest beste ryggplate er Komperdell Cross

Her kan du se alle ryggplatene fra testen og sammenligne ryggplatene

TESTFAKTA

Det er testet 15 rygg-beskyttere til bruk ved ski- og snøbrettkjøring. Flere av dem er også godkjent til bruk på motorsykkel.

Testen er todelt. Det er lagt størst vekt på beskyttelsen. I tillegg har tolv erfarne alpinister vurdert hvor enkle og komfortable de ulike beskytterne er å bruke i bakkene.

DETTE ER TESTET

Hvor god beskyttelse de ulike modellene gir, er undersøkt i henhold til den europeiske stan-darden EN1621:2004.

Det innebærer at det er målt hvor godt beskyt-terne fungerer når yttersiden tilføres slag og støt som tilsvarer at man faller og treffer en stein eller stubbe.

Det er gjort fem slike tester på ulike steder på hver av beskytterne. I tillegg er det vurdert hvor stor del av kroppens bakside som beskyttes.

Brukervennligheten er testet av tolv erfarne alpinister som har rotert på å bruke de ulike modellene. De har vurdert hvor lett det er å ta av og på ryggbeskytterne, om de er komfortable i bruk, for eksempel om de gnager, kjennes klamme eller varme.

KARAKTERER

Resultatene fra de tekniske testene er gitt karakter på en skala fra 1 til 5, der 5 er best. De subjektive brukertestene er rangert på samme måte. Til slutt er det regnet ut en hoved-karakter, der beskyttelse er tillagt mest vekt med 65 prosent av total-karakteren.

Brukervennlighet er tillagt 30 prosent vekt. Hovedkarakteren er regnet ut på en skala fra 0 til 100, der hundre er best.

Pris teller ikke med i karakterene.