Nedbør og vind øker skredfaren mest. Sterk vind alene øker skredfaren i leområdene. Også kraftig temperaturstigninger øker skredfaren. Lange perioder med stabilt kaldt vintervær kan føre til at det utvikles svake lag nede i snøen.

Og det er den lange perioden med stabilt kaldt vær som nå har ført til stor skredfare i mange av landets fjellområder. Såkalt "sukkersnø" med veldig liten friksjon ligger og bærer et tungt lag med snø som har blitt varmet opp av sol og temperaturer på over 0-grader. 

Ikke enkelt å holde styr på vær og vind, leside og ikke leside? Det er en av grunnene til at du skal du respektere skredvarslene fra alpinanleggene og andre lokalkjente. De kjenner forholdene best!

Unngå skredfellene
Hold deg unna områder som er brattere enn tretti grader. Det er bratt nok til at snøen kan rase ut. Et skred kan nå to-tre ganger så langt ut i dalbunnen som det har beveget seg vertikalt. Er det et løsneområde fem hundre meter oppe må du altså femten hundre meter ut for å være trygg.

Er det svake lag nede i snøen kan et brudd i snødekket under skiene dine bevege seg opp i skråningen over deg og løse ut skred.

Også lave skrenter er farlige! Snø er tungt, en kubikkmeter veier fort 500 kilo. Det skal ikke mye snø til for å ta livet av deg.

Vurder terrenget. Skred følger ofte forsenkninger, så ryggene er tryggest. Striper uten trær nedover fjellsidene er tegn på hyppige skred, men selv tett skog er ikke noen garanti for at et området er trygt!

Ikke alle på en gang
Dersom dere er nødt til å krysse et skredfarlig område må dere kjøre over en og en. Da blir belastningen på snødekket minst mulig, dere løser ikke ut skred på hverandre.

Og kanskje aller viktigst: Noen har mulighet til å finne deg dersom det løsner et skred.

Snøhistorikk på Skiinfo

Følg med på været på Storm.no

Artikler om skred på Skiinfo:
Skredutstyr - Hva må du ha med
Hvordan unngår du snøskred
Når er det skredfare
Hvorfor går det snøskred
Hvor går det snøskred
Dette må du vite om snøskred