Snøfall og kulde den siste tiden har gjort forholdene optimale for norske skianlegg med planlagt åpning kommende helg. Flere skisteder har fremskyndet åpningen, mens enkelte allerede er i gang. Det ligger an til en fantastisk åpningshelg for alpinsesongen over store deler av landet.

Det ligger nå an til at rundt 15 anlegg holder åpent til helgen. Hemsedal, Geilo, Kvitfjell, Trysil, Gaustablikk, Vierli, Hummelfjell, Beitostølen, Golsfjellet, Norefjell, Haukelifjell, Bjorli, Vassfjellet, Narvikfjellet, Steillia i Bardu og Målselv Fjellandsby er alle steder der det forventes at du, eller i der minste barna, kan sette fart på alpinskiene eller snowboardet kommende helg.


Østlandet har nå opplevd stabil kulde over flere dager, noe som er akkurat det skisenterene ønsker seg foran sesongstart. Forholdene for snøproduksjon har vært optimale, og i tillegg har det kommet natursnø, slik at det ligger an til historisk gode åpningsforhold i flere alpinanlegg første helgen i november.

Flere skisteder i Nord-, Vest- og Midt-Norge har nå fått betydelige mengder nysnø. Bjorli vant åpningskappløpet også i år, og hadde en fantastisk sesongåpning med masse puddersnø og flere løyper åpne sist helg. Et lite knippe andre skisteder har også åpnet de første heisene og bakkene allerede, og flere alpinanlegg har kastet seg rundt for å være med på åpningsfesten kommende helg.

Se bildene fra oktoberpudderhelgen.

Toppturentusiastene har for lengst startet sesongen, og opplevde fantastiske forhold med dyp puddersnø i fra Finnmark til Sogn og Fjordane. For langrenn er forholdene er også svært gode mange steder, også i lavlandet. Til og med i marka rundt Oslo har det blitt kjørt opp spor, selv om gleden nå ser ut til å ha blitt kortvarig både her og i lavlandet langs kysten av Midt- og Vest-Norge.

Les også: Disse skistedene har langrennsløyper denne helgen


Værvarslet tyder klart på noe mildere temperaturer noen dager nå, men mandag sa Storm-meterolog Beate Tveita at du ikke skal langt inn i landet for å finne minusgrader, og at skille mellom regn og snø kommer ganske brått. Det er flere lavtrykk på vei inn mot landet, og det forventes mer snø mange steder fram mot og i løpet av helgen.


Hemsedal
Hemsedal er en av destinasjonene som åpner før planlagt. Der blir det førpremiere i barneområdet allerede Torsdag første November, og til helgen vil hele 650 høydemeter og 2,8 km løyper være åpnet.

- Det er 15 cm med nysnø og gunstige forhold for snøproduksjon som er foranledningen for at vi nå åpner 1 dag før enn planlagt, sier driftssjef Andreas Smith-Erichsen i Skistar Hemsedal. Vi har nå fine produksjonsforhold og legger snø på harde livet. Det meldes også om mer natursnø, så bakker og heiser vil bli åpnet i rask takt i ukene fremover.

Fredag 2. november åpner Hollvin Express og Hemsedalløypa, samt heisen Ulven og Trolløypa som går mellom Hemsedal Alpin Lodge og ”baseområdet”. Lørdag 3. november åpner Fjellheisen 2 og Hallinghovdløypa. For langrenn er det kjørt opp løyper både i Holdeskaret og på Gravset Skistadion.

Les mer i egen sak om åpningshelgen i Hemsedal.

Geilo
Også Geilo har fremskyndet åpningen etter den siste tidens gunstige værforhold. Der vil to skitrekk være i gang torsdag 1. November, og totalt 3 heiser og 3 løyper fra fredag.

- Forholdene er kjempebra og det er rikelig med snø i de løypene som blir åpnet, sier Stein Verpe i Geilo Skisenter til Skiinfo.no.

Det er skitrekk og løyper i Havsdalen som åpner Torsdag, inkludert barneområde, og Arne-Løypa. Her vil noe av skiområdet imidlertid være forbeholdt treningsgrupper. Lørdag åpner firesetersekspressen Geiloheisen og Sonja-Løypa, som er over en kilometer lang og har 250 meter høydeforskjell. Totalt vil Geilo tilby ca. 2,5 km bakker denne åpningshelgen. Også alle langrennsløypene ved Geilo Hallen er åpne nå, og til Torsdag skal Skistadion og alle sløyfer være åpne, melder destinasjonen.

Kvitfjell
Fredag 2. November åpner den første heisen og nedfarten i Kvitfjell. Forholdene i bakken har neppe vært bedre enn nå noen åpningshelg, ifølge leder i Kvitfjell Alpinanlegg Odd Stensrud.

Familieheisen og familiebakken åpner i full bredde Fredag morgen klokken 09:30, og det vil også bli kveldskjøring fra 17:30 til 20:00 denne dagen. Deretter er bakkene i Kvitfjell åpne hver dag til 21. april 2013. En tidlig-park vil også bli satt i stand, samt eventuelt ytterligere èn løype. Kvitfjell rapporterer videre at langrennsforholdene fortsatt er begrenset av lite snø, men at det er kjørt opp spor og at nysnø fram mot helgen forhåpentligvis vil gi gode forhold fra Lørdag.

Les mer i egen sak om åpningshelgen i Kvitfjell.

Trysil
Trysil åpner to heiser og to løyper lørdag 3. november, og vil tilby totlat ca. 3 kilometer nedfart.

Det er 6-seters-heisen Fjellekspressen som åpner, sammen med løype 15, Eventyrheisen og løype 21 i barneområdet Eventyr. Det har blitt produsert mye kunstsnø, og det har også kommet ca. 15 cm natursnø i Trysilfjellet, men destinasjonen melder at været de neste dagene fram til åpningen vil være med på å bestemme hvor gode forholdene blir.

Les mer i egen sak om åpningshelgen i Trysil.

Åpne anlegg i hele landet
Også flere mellomstore og mindre skianlegg planlegger å holde åpent denne helgen, og det er altså muligheter for å prøve alpinskiene i de fleste av landsdelene.

Lengst i sør har Gaustablikk åpnet heisen og en nedfart allerede. Her åpner barneområde med barneband og en nedfart, om været holder fram til helgen, samt kanskje en barneheis med en nedfart til.

For de unge og spretne åpner også Vierli Terrengpark i Rauland lørdag 3. november.

Hummelfjell i Østerdalen planlegger å ha åpent barneområde med 2 stk barneheiser lørdag og søndag, og her er det også fantastiske langrennsforhold for tiden.

Sjusjøen har også mange kilometer med løyper klare, både på kunstsnø og på natursnø i fjellet, og barnebakken i Sjusjøen Skisenter vil være åpen Lørdag og Søndag.

Beitostølen har også flotte langrennsforhold, og åpner Lørdag stolheisen som gir tilgang til 1200 meter bakke. 

Norefjell kjører barneheisen i Bøseterområdet Lørdag og Søndag 10-14.

Lenger vest har Golsfjellet åpnet barnebakken ved Storefjell Resort allerede for to helger siden, og her vil nå også T-kroken med tilhørede løype være åpen kommende helg.

Haukelifjell åpner Grasdalheisen og Haukeliheisen, med løypa Grasdalen på 1100 meters lengde på lørdag. Det har kommet omlag 45 cm natursnø, melder destinasjonen, som også regner med ytterligere påfyll av snø fram mot helgen. Det jobbes videre med å få åpnet flere løyper, og det ser også ut til at det vil bli kjørt opp langrensløyper foran helgen.

Bjorli åpnet med fantastiske forhold sist helg. Der holder de nå stengt noen dager denne uken, for å utnytte kulden til ytterligere snøproduksjon, og kommer til å ha minst 2 heiser og 4 nedfarter åpne kommende helg.

Strandafjellet holdt barneområdet åpent sist helg, men mildværet nå ser her ut til å ha slukket håpet om åpning nå til helgen.

Sauda har også rukket å åpne for sesongen, men også der ser det ut til at mildværet har satt en stopper foran denne helgen.

Dombås planla i utgangspunktet åpning på lørdag, men venter til neste helg for å kunne tilby supre forhold. Her er forøvrig 2 mil med fantastiske løyper for langrenn kjørt innover Dovrefjell.

Oppdal (OPPDATERT 1.nov) Det er med tungt hjerte vi ser oss nødt til å utsette helgens planlagte sesongåpning i Vangslia. Seks plussgrader og vind i Oppdal idag, og det meldes mildvær til og med lørdag. Vi mangler en del snø for å kunne tilby gode forhold, og velger derfor å utsette åpninga. Vi beklager dette, men vil starte snøkanonene igjen umiddelbart ved minusgrader, og komme med info straks vi vet mer om ny åpningsdato.

I Vassfjellet vil heisene Koslia og Lekelia gå Lørdag og Søndag, og her vil det også langrennsspor stå klare.

I Nord-Norge åpner Steillia Alpinsenter i Bardu Lørdag 3. november, og Målselv Fjellandsby vil også åpne sitt barneområde.

Også Narvikfjellet har nå meldt seg på helgens sesongstartkarusell, og holder Førstebakken åpen Lørdag og Søndag. Narvikfjellet betegner dette som "sneak-preview" av sesongen, og advarer at det kan være lite snø noen steder samt at det vil stå snøkanoner etc i anlegget, men sier at det vil bli god stemning for både korte og lange svinger. 

 

Les også: Norges beste åpningsterrengpark

 

 

NB: Skiinfo.no og skianleggene gjør oppmerksom på at endringer i værforholdene kan forårsake forandringer i planene ved noen av skistedene, og at antall åpne anlegg kan endre seg. Vi vil oppdatere informasjonen fram mot helgen. Ser du noe som er feil, har du tips eller vet om flere skianlegg som åpner til helgen, vennligst skriv i kommentarfeltet under.