I Norge fortsetter rekordstarten på sesongen, selv om vi har gått på en aldri så liten smell av mildvær denne uken. Men hvordan er snøforholdene i Alpene, i USA, Canada og i resten av verden nå? Her er en oppsummeringsrapport for snøforholdene i skisteder verden rundt pr 21.11.2012.

Norge først
I alle fall de fleste og største av skistedene som allerede har åpnet i Norge sitter på en bra base av natur- kunstsnø, og lar seg ikke stoppe av regnet denne uken. Kongsberg Skisenter var imidlertid usikre på om de kunne fortsette å holde åpent hver dag tidligere denne uken, i Røldal er det fortsatt usikkerhet rundt den planlagte åpningen denne helgen, Oppdal har måttet kaste inn handkledet helt inntil videre og også i Myrkdalen har de måttet gi opp håpet og planene om åpning denne helgen. Det har vært plussgrader langt opp i høyden i størstedelen av landet, og en del snø har regnet bort, men mot helgen varsles kaldere temperaturer, og det er ikke ikke umulig at vi får oppleve enda en knall skihelg tross alt, med muligheter for både nysnø og sol i anlegg på Østlandet igjen.

Les også: Det snør i fjellet - kom deg på ski!

Her kan kan du se listen over varslet nysnø i norske skianlegg de kommende døgnene.

Alpene på vent, store snøfall i USA og Canada
Det har vært lite snø å rapportere om fra Alpene den siste uken, og relativt varmt vær. De store snø-nyhetene kommer derimot fra Nord-Amerika, der det har blitt rapportert opp til 90cm nysnø de siste 72 timene, og for eksempel i Whistler rett under meteren gjennom den siste uken. Over 50 skianlegg har nå åpnet på andre siden av dammen, og vinteren er altså godt i gang. Se oversikt over åpne skisteder i USA og Canada her

Frankrike
Med unntak av en kort høståpning i Les 2 Alpes, har Tignes' vært det eneste åpne skistedet i Frankrike den siste tiden. Der er snødybden nå 70 cm på breen nå. Etter et stort snøfall i de franske alpene tidlig i november, som skal ha sørget for rundt 60 cm snødekke over 2000 meter i fjellet, fant Montgenevre ut at de ikke kunne vente lenger.
Montgenevre, som ligger på grensen mellom Frankrike og Italia, ikke langt fra Serre Chevalier, hadde 10 løyper åpne sist helg, og rapporterer om 30 cm. snø i bunn og 60 cm på toppen. Val Thorens åpner, som planlagt, nå på lørdag 24. nov. De rapporter også om 30-60 cm snø, og det er ikke meldt noe annet enn en cm topping på kaka før åpningsdagen, men at men at temperaturene vil holde seg kalde i alle fall fram til da.

Østerrike
Det er i Østerrike man finner flest åpne skisteder i Alpene nå, men også der har det vært varmt vær med opp til 10 plussgrader i fjellene denne uken, og ingen snø de siste sju dagene. De beste snøforholdene er dermed naturlig nok på breene, som i de fleste tilfeller har vært åpne siden i slutten av September og har fått til sammen flere meter snø siden det. Stubai, ikke langt fra Innsbruck, har 110cm base, Kitzsteinhorn i Kaprun har en meter og Solden 85cm.
Også de mest snøsikre av Øterrikes skisteder uten bre-tilbud har også begynt åpningsgaloppen. Obergurgl-Hochgorgl i Ötztal innenfor Sölden åpnet sist helg, og har har 70km nedfart og 15 heiser åpne, med 70 cm snø i øvre deler av anlegget. Obertauern hadde en snikåpning sist helg, og åpner offisielt nå Torsdag den 22. nov, med 15-40cm snø, mens Ischgl følger etter på fredag, med 60 cm i øvre område.

Italia
Flere av Italias største skianlegg har åpnet eller åpner nå, inkludert den øvre delen i Bormio samt breene i Cervinia og Passo Tonale. Bormio reporterer 60cm snø i de øvre områdene, der temperaturene har vært nede i under -10 grader de siste dagene.
Cervinia har hele 160 cm i de øvre områdene. Cortina starter sesongen med åpning av de første løypene i Faloria denne torsdagen, 22. nov, med planlagt åpning for resten av løypene og mesteparten av området Dolomiti Superski første desember.

Sveits
I Sveits er det for øyeblikket ni skisteder åpne, inkludert Engelberg, som re-åpnet 16. november etter 10 dager med planlagt stengning for vedlikehold. Zermatt, som tilbyr skikjøring hele året, er en av verdens største skisteder når det kommer til åpne løyper for øyeblikket, med totalt 75 km nedfarter. Her rapporteres det om 40 cm snø oppe. Landets dypeste snø rapporterer Saas Fee om, med 148cm base oppe i anlegget. Der er 8 løyper og 5 heiser åpne. 
Andre åpne skianlegg i Sveits er Glacier 3000, mellom Les Diablerets og Gstaad, med 70cm base, og Diavolezza ved St Moritz, begge med begrenset terreng men bra snøforhold i det som er åpent. I Laax er breen bare åpen i helgene, men der blir det full åpning fra 1. desember.
Denne helgen, lørdag 24. nov, åpner Crans Montana, som har 40cm snø oppe, og Verbier, med 35cm.

Sverige:
Anleggene i vårt kjære naboland har ikke hatt en fullt så bra foressong som mange av de norske, men også her har det blitt satt rekorder denne høsten. Til helgen ligger det an til at rundt 20 anlegg er åpne, inkludert Åre, selv om det i alle de svenske anleggene er snakk om begrensede deler av anleggene som er åpne.

Finland

Ikke det mest aktuelle landet for skiturisme fra Norge, spesielt ikke når forholdene er slik som nå her hjemme, men vi kan nevne at Ruka åpnet allerede i midren av Oktober i år.

Øst-Europa
Det er ikke rapportert om snø i Øst-Europa enda, selv om temperaturene har kommet under frysepunktet på toppene i Bansko i Bulgaria, et tegn på at vinteren kan være rett rundt hjørnet der også.

Nord-Amerika

Canada er vel representert i kappløpet om de beste forholdene i verden for øyeblikket, med store snøfall og lave temperaturer. Whistler åpnet før planlagt, sist Lørdag, og rapporterer om 99cm snøfall gjennom de siste 7 dagene. I USA kjemper sksistedene for å åpne til Thanksgiving, da en del velger å reise til fjells for å feire denne helgen, og de fleste store og kjente skistedene er i rute. Den nord-vestlige delen av landet leder leder nysnø-racet, en ikke uvanlig situasjon på denne tiden av året der borte, med opp til 90 cm snø de siste to døgnene i noen av anleggene i staten Washington. I motsetning til i fjor på denne tiden har også skistedene i California fått en bra start. 

Været videre

Her hjemme ligger det an til kaldere temperaturer allerede før helgen, og forhåpentligvis noe ny snø allerede de nærmeste dagene. Og neste uke ser mye mer vinterlig ut enn den som vi går mot slutten av nå.
I Alpene forventes temperaturene å falle under nullpunktet. Det er ikke meldt snø i ØSterrike og Frankrike, men fra mandag forventes det opp mot 30 cm på det meste i Sveits og Italia.
I Whistler ser det ikke ut til at snøværet stopper med det første, og det forventes enda 60 cm til neste uke der. I Colorado forventes det imidlertid ikke mer snø med det første, og i California ser det ut til å bli både varmt og tørt neste uke.