Sette sammen din egen skiferie til Alpene, eller booke charter? Kun fly eller full pakke? Leiebil eller tog når du skal reise fra flyplassen til skistedet? Booke hotell på forhand, eller vente til du kommer? Det er er mange spørsmål å ta stilling til når du har bestemt deg for å reise på skiferie til Alpene. Her hjelper vi deg litt på vei når du lurer på hvor du skal fly og hvilke skisteder som ligger i nærheten av ulike flyplasser ved Alpene.
 

Her er Skiinfos lille guide til planlegging av din skireise til alpene, med info og tips om fly og leiebil til skisteder i Østerrike, Sveits, Frankrike og Italia:


Mange velger å dra på alpetur uten å ha booket via en reiseoperatør som Langley, Sportreiser, Alpereiser eller andre aktører som leverer full pakke med transport, bo og heiskort i alpene. Booker man tidlig og har nese for gode priser kan man spare noen kroner på gjør-det-selv-skiferie, men det kan også fort bli dyrere - for eksempel når man kommer ned og finner ut at det er høysesong og bare ledige senger på de dyre hotellene. Den beste grunnen til å sette sammen din egen skiferie er derimot at du kan reise akkurat dit det er mest snø og best forhold - og for mange kommer da økonomien litt i andre rekke.


Reis etter snøen

Reiser du på egen hånd har du en større sjanse til å få gode snøforhold, fordi du har en fleksibilitet til å dra dit snøen er best - enten du venter med å booke til sesongen er i gang, til en måned før avreise eller samme uken. Eller om du booker flybillett og leiebil så tidlig som mulig, men venter med å stake ut kursen til du har sjekket snøforholdene når du har landet. Uansett hvor dårlig sesong eller periode det er i alpene, er det nesten alltid gode forhold ett eller annet sted. Det gjelder bare å finne frem til de skistedene som rapporterer om nysnø, eller har snø i varselet, og ha muligheten til å dra dit. 

Vi i Skiinfo.no anbefaler varmt å reise på pudderjakt på egen hånd, for de som er ute etter de aller beste snøforholdene. Det er bare å bestille flybillett til alpene og derfra reise med tog eller bil for å komme seg dit man ønsker. Da trenger du ikke bestemme seg for hvilket skisted du skal dra til før i siste liten og da kan man ta i bruk både værvarsel og de sist innrapporterte snøforholdene som grunnlag for å velge destinasjon.

Vi har fått mange glade tilbakemeldinger fra brukere som har fløyet til for eksempel Geneve, og deretter sjekket værvarsel og snørapporter, for så å reise dit det ser best ut og ende opp med noen av de beste ski-opplevelsene i livet.

Her får du snørapporter, vær- og snøvarsel for skisteder i: Frankrike, Italia, Sveits og Østerrike.

 

NB: Vær obs på at det kan være både dyrt og vanskelig å finne et sted å bo i skistedene i høysesongen, som generelt kan sies å være jul/nyttår, stort sett hele februar og mars samt påske. I verste fall er man nødt til å reise langt bort fra skistedene for å få en seng å sove i etter endt skidag.Hvor skal man fly til?

Når man har bestemt seg for å reise til alpene på egen hånd, og satt en dato, så er det å bestemme hvilken flyplass man skal fly til. Her er det mange alternativer, og både pris og beliggenhet er noe som man må forholde seg til. Alpene er et stort fjellområde, og allerede ved bestilling av fly er man nødt til å ta et valg i forhold til hvor man skal reise, først og fremst mellom: øst, midten eller vest - det vil si Østerrike/Tyskland, Sveits/Italia eller Frankrike/Italia. Nedenfor er en oversikt med eksempler på en del skisteder som er kurrante å komme seg til fra de mest aktuelle flyplassene rundt Alpene:

Aktuelle flyselskaper:
Norwegian - Genève, Grenoble, Salzburg, München
SAS - Salzburg, Innsbruck, Genève, München, Milano, Zürich
SWISS - Zürich, Genève 

Genève-Coitrin flyplass - Sveits
Monts Jura - 30 km
Le Grand Bornand - 50 km
La Clusaz - 50 km
Megéve - 70 km
Avoriaz - 80 km
Chamonix Mont Blanc - 88 km
Meribel - 135 km
Val Thorens - 159 km
Verbier - 160 km
Tignes - 222 km
Zermatt - 250 km

Grenoble flyplass - Frankrike
Alpe d`Huez - 100 km
Serre Chevalier - 110 km
Les 2 Alpes - 120 km
La Grave la Meije - 120 km

München flyplass - Tyskland
Skiwelt Wilder Kaiser - Brixental - 130 km
Kitzbühel - 150 km
Alpbachtal - 180 km
Innsbruck - ca. 190 km
Zillertal  (Fügen, Hochfügen, Mayerhofen) - ca. 170 km.
Kitzbuhel -  ca. 170 km

Salzburg flyplass - Østerrike
Fieberbrunn - 50 km
Flachau - 70 km
Kitzbühel - 80 km
Kaprun - 100 km
Saalbach - 116 km
Zillertal (Fügen, Hochfügen, Mayerhofen) - ca 170 km
Hintertuxer Gletscher - 190 km

Zürich flyplass - Sveits
Engelberg - 101 km
Davos / Klosters - 157 km
Andermatt -  ca 130 km
Disentis - 228 km

Milano - Itaila
Madesimo - ca. 139 km
Alagna - ca. 150 km
Gressonay - ca. 160 km
Bormio - ca. 200 km
Cormayeur - ca. 220 km
Madonna di Campiglio - ca. 220 km
Livigno - ca. 230 km

Dette er bare noen av skistedene i Alpene som du har å velge mellom. Det er også mulig å fly til andre byer og flyplasser, for eksempel Nice, for de sørlige franske Alpene, og Venezia, for Dolomittene.

Leiebil:
For å komme akkurat dit du vil, raskest mulig og når du vil (NÅR DET SNØR!), er leiebil din beste option. Særlig utenom Sveits, der kollektivnettet vedig bra, og generelt til skisteder som ikke har togforbindelse, er Leiebil ofte å anbefale. Er man flere enn èn eller to, vil faktisk også ofte lønne seg i forhold til pris -  men dette er selvfølgelig avhengig av hvor lenge man skal være osv.

De beste prisene på leiebil får man ved å booke via nettet og på forhånd. Både SAS og Norwegian lar deg booke leiebil sammen med flybilletten, og prisene starter på under hundre kroner dagen. Det finnes også mange gode portaler for booking av leiebil, som hjelper deg med å finne de beste prisene, for eksempel Finn.no sin reiseportal og rentalcars.com. Pass bare på å lese betingelser nøye, samt printe ut bekreftelser og vouchers før du reiser, for at ting skal gå så lett som mulig på flyplassen. Og husk å sjekke at du har bestillt bil til riktig flyplass!


Leiebiltips: Det kan være lurt å vurdere kjettinger til leiebiler som ikke har vinterdekk, spesielt når du reiser etter nysnøen.  Dette kan som oftest og med fordel bookes på forhand. Det samme gjelder skistativ - og forsikring. I Sveits er også tog et meget godt alternativ til å leie bil, for å komme seg til de fleste skisteder, men kanskje spesielt da bør man vite hvor man skal bo før man ankommer destinasjonen.