Denne uken er vinteren endelig i gang på ordentlig i HELE Alpene. Etter å ha lagt igjen over meteren med snø mange steder i de vestlige delene av Alpene har været endelig trukket østover, der anleggene har ventet på den lenge. Også i Øst-Europa har det nå begynt å snø, for eksempel i Bansko, nordmennenes frikjøringsfavoritt i Bulgaria. I USA og Canada har det ikke vært tørke denne uken heller, mens flere skisteder her hjemme i Norge fikk påfyll av nysnø sist helg - og ser ut til å ha enda mer i vente.

Her er ukens globale snørapport fra Skiinfo

 

Norge

Ingen av de norske skianleggene klager etter både lang kuldeperiode og et bra dump med nysnø flere steder sist helgen. Noen eksempler: Hallingskarvet fikk ca 30 cm, Rauland fikk 15-20 cm, Haukeli 25-30 cm, mens Hemsedal og Myrkdalen fikk rundt 20cm. Kongsberg fikk til sammen over 40 cm i dagene rundt sist helg og har kjempeforhold, i likhet med Drammen Skisenter og de andre skianleggene i og rundt Oslo. Snart er alle landets skianlegg åpne for sesongen, med store utvidelser de fleste steder og et bra knippe nykommere også denne helgen, inkludert Voss Resort, Eikedalen og Lemonsjøen.

Nå fram mot helgen er det noe mer snø i vente, slik at det er muligheter for enda noen pudderdager for det norske skifolket, i alle fall i sør og vest. Rundt Sirdal snør det allerede nå, mens Røldal, Hovden og Rauland ser ut til å være blandt de som får mest nærmere helgen. Her kan ting imidlertid forandre seg fra dag til dag, så følg med på topplisten for varslet snøfall i norske skianlegg de neste døgnene her.

 

Alpene

Sist ukes store snøfall, som kom over Alpene fra vest, ga en rekke anlegg i Frankrike, Italia og Sveits en god start på sesongen. Sentralt i Alpene og rundt Mt Blanc rapporteres det om fantastisk dyp pudderkjøring i disse dagene på tross at det bare er desember. Det kom også noe snø i Østerrike, som gjorde godt for bla.a. St Anton foran åpningen der sist helg.

ADVARSEL: Skredfaren er stor mange steder i Alpene, det har gått flere skred med skiløpere involvert den siste uken, og skiløperskred har allerde tatt sitt første liv i Alpene denne sesongen. Bla.a. i Engelberg skal en gruppe Svensker ha blitt tatt i et stort skred, men heldigvis overlevd.  

Listen over flere større skianlegg som åpner for fullt fra denne helgen inkluderer Les Arcs, La Plagne, Flaine, Avoriaz og Châtel. Morzine og Les Gets åpner også sitt sammenkoblede skiområde en uke tidligere enn planlagt, takket være de gode snøforholdene. Det skal snø enda mere denne uken, slik at det ligger an til flere pudderdager for eksempel i Courmayeur og Chamonix, som vil være er et bra alternativ for de som evt kaster seg rundt og er på vei til Alpene denne helgen.

VIDEO: Se Espen Fadnes og Tom Erik Heimen kjøre dyp desemberpudder i Chamonix nå på mandag.

 

Frankrike: Over 50 skianlegg i Frankrike snurrer nå heisene. Etter sist ukes dump har for eksempel Val Thorens hele 235cm base oppe, Alpe d'Huez 260cm og Chamonix 110 cm på øvre målepunkt. Det er nå godt snødekke også i lavere høyde, med gode forhold helt ned i de fleste anleggene.

Oppdaterte snørapporter for alle anlegg i Frankrike finner du her. 

 

Italia: De fleste større skisteder i Italia rapporterer om gode forhold i løypene, og alle har fått en del snø denne forvinteren. Med 2,5 meter i øvre del av anlegget er Cervinia blant de med best base i landet, men også andre italienske skisteder har fine desember-tall å vise til: Livigno har 25-154cm (oppe-nede); Sestriere har 80-140cm og Courmayeur 60-130cm. Sistnevnte, som ligger rett igjennom tunellen fra Chamonix har hatt noen episk dype desemberpudderdager nå denne uken. Lenger øst har mer enn halvparten av det gigantiske terrenget til Dolomiti Superski nå åpnet.

Oppdaterte snørapporter for alle anlegg i Italia finner du her. 

 

Sveits: De fleste større Sveitsiske skistedene rapporterer også bra snødybder, med over to meter (øvre områder) i blant andre Andermatt (280cm), Engelberg (250cm) og Saas Fee (235cm). Verbier har 140 cm oppe og 75cm nede, og opplever en av de beste sesongstartene på flere år. I begynnelsen av uka kom det 30 nye centimeter der, mens Engelberg har fått 50cm og Andermatt rundt 40cm.

Østerrike: Store deler av Østerrike har fått snø ettersom nedbørsområdet har beveget seg østover. Flere skisteder her har fått mer enn en halv meter denne uken, inkludert Saalbach Hinterglemm med 60cm, St. Johann in Tyrol med 80cm, Lech / Zürs med 61cm, og Zillertal Arena med 50cm. Største snødybden har Kitzstainhorn-breen i Kaprun, med 180 cm, foran Obergurgl-Hochgurgl, med 5 cm mindre, og Solden med 167cm.

Oppdaterte snørapporter for alle anlegg i Østerrike finner du her. 

 

Canada og USA:

I Canada og USA har det snødd også en del den siste ukene, og forholdene er gode fra California i sør til British Colombia i nord-vest samt inn  Colorado og Utah der det også har kommet snø den siste uken. Den eventyrlige pudder-forsesongen har roet seg litt ned i Whistler (155cm base) noen dager nå, men forventes å fyre igang igjen med enda 60cm nysnø innen utgangen av denne uken. Ikke langt over grensen til USA har skistedene i staten Washington også fantastiske pudderforhold, inkludert i Stevens Pass der det kom 297cm! nysnø på to døgn sist helg. Se bildeserien her. Lenger sør og inn i landet smiler folket i Aspen Colorado med halvstore dollarglis etter et 40 centimeters dump i begynnelsen av denne uken, mens i California har Mammoth har 178cm i øvre terreng, og i California smiler vel alle alltid og uansett?

Oppdaterte snørapporter for alle anlegg i Canada finner du her.  

Oppdaterte snørapporter for alle anlegg i USA finner du her.