Ingen vinter uten Alpeferie, enten det er en kjapp langhelg, en uke med familien eller en tidagers puddertokt med ski-gjengen!


Spørsmålet er ikke OM man skal, men HVOR man skal! Helst skal man booke i god tid - både for å få gode priser og for å sikre seg at man kommer avgårde når man ønsker og har mulighet. Men da må man ta det store valget: Skal man reise til Frankrike, Sveits eller Østerrike? Eller hva med Italia?

Det er ikke nødvendigvis lett å bestemme seg, i alle fall for de som ikke har funnet sin favoritt og reiser tilbake til samme sted hvert år. Men hvert av Alpelandene har sine særegenheter, fordeler og ulemper. Her er en introduskjon til hver av de, som kanskje kan gjøre valget enklere. Eller inspirere deg til å få besøkt alle sammen. Man kan vel ikke kalle seg en erfaren alpefarer uten å ha opplevd ordentlig Østerisk ompa-ompa-afterski, kjent seg redd og liten midt i en stor fransk fjellside, spist fondue etter en lang sveitsisk skidag eller drukket en ekte Italiensk espresso i noen tusen meters høyde over havet?

Les også:
Guide til planlegging av din skireise til alpene, med info og tips om fly og leiebil til skisteder i Østerrike, Sveits, Frankrike og Italia 

Frankrike: 

Verdens mest besøkte land for skireiser i sesongen 2013/14, og mange år før det. Det er ikke tilfeldig. Noen av de største ski-anleggene i verden ligger her. Kombinert med alle kulinariske fornøyelser som franskmennene tryller fram fra kjøkken og kjeller er dette en soleklar ener for mange.

Frankrike har de største skistedene i Alpene, og noen av de med heiser som når flest høydemeter opp over over havet. Dermed kan Frankrike være et bra valg med tanke på snøsikkerhet. Chamonix og de andre skistedene sentralt og i nærheten av Mt Blanc får stort sett alltid snø når det kommer nedbørsområder inn over Europa. Snøforholdene i de sørlige delene av de franske Alpene, som faktisk strekker seg nesten helt ned middelhavet, vil i større grad være påvirket av gode og dårlige sesonger, men det er kanskje her du finner de fineste og mest utpregede franske skistedene.

Reisen kan ta lenger tid til Frankrike enn til Sveits og Østerrike, både i flytid fra Norge og ikke minst når det kommer til transfer-tid fra flyplassene til mange av de mest populære skistedene. Særlig om man vil reise kollektivt istedenfor med leiebil når man har kommet fram - om man ikke har en charter-buss som står og venter når man lander - så bør man ha dette med i vurderingen. De mest aktuelle flyplassene er Geneve, Lyon og Nice.

Kort oppsummert: Verdens største skianlegg, verdens bratteste skianlegg, verdens lengste nedkjøring, verdens mest besøkte skiferieland, verdensberømt kjøkken. Men ikke alltid verdens letteste og kjappeste skisteder å komme seg til på egenhand og kollektivt.

Pluss + det franske kjøkken, franskmenn, store fjell og store skisteder

Minus – franskmenn, reisetid

Franske favoritter: Chamonix, La Grave, Serre Chevalier, Alpe d'Huez, Val d'Isere, Val Thorens, La Clusaz 

Østerrike:

Det finnes nesten like mange skianlegg pr innbygger i Østerrike som det finnes hoppbakker pr aktive skihopper i Norge. Hva det vil si vet vi ikke helt, og vi har egentlig ikke tallene som underbygger denne påstanden. Men det er i alle fall en haug av mer eller mindre kjente - samt enda flere totalt ukjente - skidestinasjoner å velge mellom der nede i läderhosenes, speckets, jägermeisterens, strå-romens, ompa-ompa-afterskiens og germknödelens land. Det gjør at man kan velge mellom alt fra rolige, familievennlige skisteder med fantastiske carving-løyper, urørt frikjøringsterreng og godt med armslag (i alle fall om man reiser utenom de tyske fellesferiene), til verdens heftigste afterskidestinasjoner samt noen av Alpenes største og beste pudderdersteder.

Østerrike er kjapt og rimelig å fly til, via Salzburg, München og Innsbruck som mest aktuelle flyplasser, og det er kort vei til et enormt utvalg destinasjoner når man først har landet. Kollektivtrafikken er definitivt ikke i sveitsisk klasse, så i likhet med i Frankrike kan leiebil være tingen - i alle fall for en god del av destinasjonene og hvis man ikke reiser med charter selvfølgelig. 

 Argumenter som ikke nødvendigvis taler til Østerrikes fordel framfor de andre alpelandene kan vi kanskje finne bla.a. på det kulinariske plan. Det er rett og slett ikke til å stikke under selv den billigste restplass-charterflystol at Østerrikerne ikke jevnt over serverer mat så det spruter Michelin-stjernskudd over vinterferie-nattehimmelen. Dette oppveies ikke fullstendig selv av den til gjengjeld utmerkede serveringen av diverse yndede drikker, enda de ofte kommer i ganske så egenartede og lokale blandinger av det ene og det andre (og da gjerne Redbull som det andre), med innhold av de fineste alpe-urter og med alkoholprosenter som setter de i samme bås som narkotika hos norske tollere. Med bedre kaffe i Italia, og bedre sjokolade i Sveits, så står Østerrike rett og slett i fare for å havne på sisteplass blant de fire store når det kommer til servering.

Kort oppsummert: Østerrike kan være et bra økonomisk valg, både i forhold til tid og penger. Her finner du verdens best afterski, men ikke nødvendigvis verdens mest sofistikerte menyer for hverken mat eller mat. Mest snøsikkert i vest - pudderet for deg selv mange steder i øst.

Pluss + Enormt utvalg av skisteder. Billig reisetid. Begrenset kollektive transfer-muligheter. Østerriksk afterkski. 

Minus – Østerriksk afterskimusikk. Maten.

Østerrikske favoritter: St Anton, Bad Gastein, Zillertal (Hochfügen, Mayrhofen), Kitzbühel, Sölden

Sveits

Sveits ligger midt i smørøyet, og har det beste fra alle alpelandene i seg. Enten været kommer fra nord, sør, øst eller vest, får ofte Sveits en god bit av kaka, og det er en mengde større eller mindre destinasjoner å velge mellom også her. Heiskartet kan du få både på fransk og på tysk (samt også Italiensk og Retoromansk noen steder), vinen og funduen kan være minst like god som i Frankrike, Redbull-drinkene like hyppige som i Østerrike og kaffen noen steder nesten like god som i Italia. Samtidig kan maten være like god som på en tysk veikro, folkene like morsom å ha å gjøre med som tysk autobahn-politi og prisene like stive som i Monaco.

For de setter pris på at både tog, busser og heiser starter, går og stopper like punktlig og knirkefritt som et Rolex-urverk, er Sveits landet å legge alpereisen til. Ikke minst for en kjapp weekend på dyrebar lånt eller stjålet tid fra jobb og/eller familie, bør Sveits kanskje være førstevalget. Med Zurich eller Geneve som utgangspunkt kommer man seg effektivt til og fra en rekke sveitsiske skisteder med toget rett fra flyplassen. Sveits har rykte på seg for å være det dyreste alpelandet, men de siste årene har dette gått litt opp og ned sammen med forholdet mellom kursen på sveitsiske franc, norske kroner og euroen. Når tid er penger kan Sveits være det billigste alpelandet, og prisene varierer en god del mellom de ulike destinasjonene.

Sveits har mange skisteder med høy beliggenhet, og dette hjelper også på snøsikkerheten. For eksempel i Zermatt og Saas Saas Fee kommer du over 3500 meter, mens heisene i Engelberg og Laax tar deg opp rett over 3000. Det betyr at selv under de verste mildværsperiodene i Europa kan du finne gode vinterforhold og tørr pudder her.

Kort oppsummert: Sveits er et sikkert valg. Det er førstevalget for weekendturer, når tid er penger, når man vil reise kollektivt og når man ikke vil ha noen overraskelser.

Pluss: Stabilt, sikkert, kjapt og effektivt.

Minus: Kan være dyrt og ikke alltid like eksotisk.

Sveitsiske favoritter: Davos, Verbier, Zermatt, Andermatt, Engelberg, Disentis

Italia

Hos mange Nordmenn er Italia knapt på listen når skiferie-alternativene listes opp. Men de som har oppdaget Italia som skidestinasjon vil ofte tilbake. Italia er for de som setter god mat, vin og kaffe høyt på prioriteringslisten for alpeferien. Og gjerne sol og lange, flotte løyper framfor både afterski og pudder. Men Italia er også for pudderhunder med god timing, som setter pris på at de fleste andre i heiskøa har solbriller istedenfor goggles, og ski som likner mer på spagetti enn ens egne lasagneplater.

Ikke alle områder i Italia kommer like bra ut i snøstatistikken på årsgjennomsnitt, men de som har hatt gleden av å oppleve Dolomittene eller Aostadalen i nedsnødd prakt vet at Italia kan være verdens beste ski-land. Dolomiti Superski er verdens største skiområde med felles heiskort, inkludert Cortina, Arabba og Valle di Fiemme. Her har du hele 12 anlegg på ett kort, og i en bra sesong gir det uendelige offpistemuligheter i tillegg til de 120 milene med italienske kvalitetsløyper. I Aostadalen, lenger vest, ligger en annen gigant, Monterosa Ski, som også består av flere mer eller mindre kjente perler, inkludert Alagna, Champoluc og Gressoney. Cortina, rett over grensen fra sveitsiske Zermatt, er det snøsikre alternativet med høy beliggenhet.

Italia er kanskje det mest eksotiske av de fire store Alpelandene. Mange steder er det få ikke-nasjonale turister og man møter en litt annen ski-kultur. Her har de aller aller fleste carving-ski under føttene, solbriller på hodet og ingen tanker om å ta en tur utenfor løypen. Kaffe får du både på bunnstasjonen, mellomstasjonen og på toppstasjonen (uansett hvor høyt den ligger), og da snakker vi selvfølgelig ordentlig espresso - eller evt capucino hvis det er tidlig på morgenen. Og til og med bensinstasjonene har mat som banker den gjennomsnittlige norske skibakke-restauranten langt inn i neste fastfood-dokumentar fra Morgan Spurloc.

Reisen til skistedene i Italia kan i mange tilfeller være litt mer tidkrevende go komplisert og/eller dyrere enn til de lettest tilgjengelige skistedene i de andre Alpelandene. For direktefly er det hovedsakelig Milano som gjelder for oss nordmenn nå, og derfra er det ofte leiebil som blir det gunstigste alternativet videre. For Dolomittene er dermed Innsbruck i Østerrike (evt München, Tyskland) ofte den mest aktuelle flyplassen, og samme med Geneve (Frankrike/Sveits) for Aostadalen.

Kort oppsummert: Favoritten for de som ikke har det for travelt, og setter pris på andre opplevelser enn bare det som har med snøen å gjøre. Kan også være fantastisk for offpiste og pudder, med litt riktig timing.

Pluss: Mat, kaffe, vin, stemning, sol, urørt offpiste, rimelig.

Minus: Mindre snøsikkert en del steder steder. Litt lengre og noe kronglete og evt dyrere reise til en del av skistedene. 

Italienske favoritter: Dolomittene (Arabba, Val di Fiemme, Cortina, Canazei), Monterosa (Alagna, Champoluc, Gressoney), Livigno, Cormayeur.