Det ble en fantastisk snikåpning av sommerskisesongen på Strynefjellet denne pinsehelgen. Værgudene sto for upåklagelig sommervær, Vegvesenet sørget for at veien åpnet i tide og Stryn Sommerskisenter snurret begge heisene fra første åpningsminutt. Men heller ikke denne Strynefjellsåpningen gikk for seg helt uten dramatikk og noen perioder med stengte heiser.

Snikåpning

Det ble tidlig klart at arbeidet med å gjøre i stand for sommerskisesongen på Tystigen var godt i rute, og med god værvarsel for pinsehelgen var det mange spente ski og brettkjørere som ble holdt på pinebenken i forhold til hvorvidt det ble åpning av sommerskisenteret før planlagt. Skjebnen lå til sist hos vegvesenet, som først mot slutten av uken kunne bekrefte åpning av Gamle Strynefjellsveien opp til Sommerskisenteret. Dermed var det kanskje bare landets mest optimistiske og impulsive ski- og brettkjørere som fikk reist til Stryn denne helgen, men til gjengjeld fikk de absolutt bekreftet troen.

Varmerekord

Sol fra blå himmel, så og si vindstille på fjellet og noen av de varmeste temperaturene i hele landet var det værgudene bidro med til Stryn-området denne fantastiske snikåpningshelgen. Skikkelig vintervær og full snøstorm er ikke uvanlig på Strynefjellet i Mai, men denne pinsehelgen kom med skikkelig sommervær og temperaturer som vanligvis ikke kan forventes før i juni og juli.

Enorm snøsmelting

Det varme været, med nattetemperaturer på plusssiden langt over tusen meter over havet, føhnvind og skikkelig solsteking på dagtid, tærer imidlertid hardt på snømengdene. Etter en snøfattig vinter nord på Vestlandet er det alt annet enn rekordmye snø på Strynefjellet i år, og det varme maiværet gjør at det gjelder å være tidlig ute for de som vil kjøre bla.a. de klassiske turene til bjørnsonsvingen og ned korte og lange baksiden. Pinsehelgen kunne man nærmest se den enorme snøsmeltingen fra time til time, og store vannmengder fosset ned  fra fjellet, noe som også skapte dramatikk.

Flom, snøskred og flodbølge

Om morgenen lørdag 18. mai, før sommerskisenteret åpnet og uten at noen andre enn "vaktmester" Tommen befant seg på fjellet, gikk et enormt sørpeskred like ved stolheisen på skisenteret. Skredet gikk rett til venstre for stolheisen, sett nedenfra. SE BILDENE! Over dette konvekse henget av svaberg med rennende smeltevann fra breen sprekker snøen opp hvert år, og det har vært flere fallulykker forbundet med disse sprekkene tidligere. Her har det også gått store ras tidligere år, men også da helt uten at det har vært mennesker involvert. Det spesielle denne gangen er at det har gått rekordtidlig på året, uten at snøen en gang fikk tid til å sprekke opp først, samt at skredet har startet på et mye slakere område mye lengre opp i fjellsiden, der det faktisk ikke er bratt nok til at et normalt snøskred skal kunne løsne. Skredet skal ha blitt forårsaket av en en smeltevannsflom, for deretter så å ende opp i det isdekkede vannet i bunnen av fjellsiden og så skape en flodbølge som fyldte deler av parkeringsplassen med snø og is.

Mindre heistrøbbel

Foruten at heisene var stengt til midt på dagen lørdag, grunnet opprydning og sikring etter snøskredet på morgenen, var det også noen ytterligere perioder hvor toppheisen var stengt også denne åpninghelgen. Den etterhvert noe eldre breheisen er kjent for å være litt trøblete i starten av sesongen, noe som naturlig nok henger sammen med at den må taes ned og bygges opp på breen mellom hver sesong, og klarte seg heller ikke gjennom pinsehelgen helt uten problemer. Men for første gang på flere år gikk heisen fra første stund på første åpningsdag, og var i drift alle dagene. Dette bekrefter igjen at Sommerskisenteret nå er inne på et godt spor driftsmessig etter mange år med store heisproblemer.

LES OGSÅ: Fred Syversen tar over Folven.
 

Partybusstransport

En nyhet denne sesongen er at Partybussen, godt kjent for transport fra Gummiskogen og sene turer mellom hytter og vannhull i Hemsedal, har flyttet til Stryn for sommerskisesongen. (Se bilde.) Partybussen sørger for transport til skisenteret fra Folven, for de som ikke har egen bil eller kanskje har vært litt for lenge på party kvelden før, samt fra både bjørnsonsvingen/korte baksiden og lange baksiden. Prisene er 100 kroner fra Folven, 50 kroner fra lange baksiden og 30 kroner fra Bjørnsonsvingen/korte baksiden.

Planlagt sesong til 14. juli 

Offisiell sesongstart for Stryn Sommerski er 24. mai, med planlagt drift fram til 14 juli.