Det er lett å havne i strømmen av andre skiturister når man skal velge skiferie i utlandet, og noen drar også til nærliggende (og mindre skisteder) i alpene som følge av blant annet spesielt bra terreng, mindre kamp om pudderet eller at det er meldt/rapportert om store snømengder.

Men det er ikke så mange som tenker helt nytt når det kommer til skikjøring i utlandet og velger helt utradisjonelle skisteder. Selvfølgelig er det noen som gjør det og når man snakker med de etter skiferien har det som regel hendt like mye spennende utenom skikjøringen.

Skiinfo.no har nesten 2 000 skisteder som du kan finne gjennom vårt søk på siden, og der er det også endel utradisjonelle skisteder du kan finne informasjon om. Det er ikke alltid infoen på disse er fullstendig og at snørapportene er ferske, men jeg trekker her frem noen skisteder som kan vurderes om du ønsker en annerledes skiferie i 2015.

(Skistedene er ikke rangert, og jeg har ikke stått på ski på noen av disse skistedene selv)

1. Bjelasnica, Sarajevo (Bosnia)
Skistedet Bjelasnica er en av tre skiområder i Sarajevo, som i utgangspunktet var et turist og industrisamfunn, men ble ødelagt i 1992-1995. Alle tre skisteder i nærheten av byen har nå gjenåpnet. Jahorina, Sarajevo, Igman og Bjelasnica var vertskap for de 14. Olympiske Vinterleker i 1984. Hovedhotellet i skiområdet heter Marshall.
I Bjelasnica finner du 6 heiser hvorav 1 av disse er stolheis.
Skikjøringen starter på 1 273 moh og toppstasjonen er på 2067 moh, noe som gir en fallhøyde på 803m.
Bjelasnica skikart

37 km unna Bjelasnica finner du Mount Jahorina
Skistedet Mount Jahorina er en av tre skiområder i Sarajevo, som i utgangspunktet var et turist og industrisamfunn, men ble ødelagt i 1992-1995. Alle tre skisteder i nærheten av byen har nå gjenåpnet. Jahorina, Sarajevo, Igman og Bjelasnica var vertskap for de 14. Olympiske Vinterleker i 1984. Skistedet har i hovedsak Poma-heiser, og har god standard. Jahorina har en heiskapasitet på 14 000 personer i timen, med 4 t-krok heiser og 10 tallerkenheiser. Skiområdet er perfekt for offpiste og har i tillegg 20 km nedfarter. Det er endel hoteller i området, men få av de er åpne.

2. Borovets, Rila (Bulgaria)
Skistedet Borovets er det eldste skistedet i Bulgaria med aner tilbake til 1896. Skistedet er i dag moderne. Det ligger i den nordlige delen av Mousala ridge i den østlige delen av Rila. Her kan du stå på ski opp til nesten 2 600 moh. I tillegg til alpint og frikjøring tilbyr de også langrenn ca 2 km fra skianlegget. De har et bra heissystem, inkludert en gondol.
I Borovets finner du 12 heiser hvorav 4 av disse er stolheis, og 1 er gondol.
Skikjøringen starter på 1 300 moh og toppstasjonen er på 2 560 moh, noe som gir en fallhøyde på 1 210m.
Borovets skikart
50 km unna Borovets finner du Bansko som er kjent for blant annet cat-skiing.

3. Mount Olympus, Nicosia (Kypros)
Skistedet Mount Olympus er det sørligste skistedet i Europa og ligger på Kypros.Her kan du stå på ski fra toppstasjonen på 1930 moh ned til bunnstasjonen på 1850 moh. Nedfartene er (selvfølgelig) oppkalt etter greske guder som Aphrodite og Hermes. Sesongen varer vanligvis fra januar til mars, og du kan bo i nærheten av skistedet da det er overnattingsalternativer i bunnen av skianlegget
Mount Olympus skikart

4. Malbun (Lichtenstein)
Skistedet Malbun i Lichtenstein ligger i en høytliggende dal på ca 1 600 moh. Dette er en av de mer snøsikre skistedene i de nordlige alpene med både snøproduksjon og stabil kulde i vintersesongen. Du finner nedfarter som passer de fleste fra nybegynnere til habile skikjørere, med 23 km nedfarter som ligger på opp til 2 000 moh. Malbun har tre stolheiser og en t-krok.
Ca 400 fallmeter.
Malbun skikart

5. Cheget - Elbrus (Russland)
På Mount Elbrus kan du stå på ski året rundt, altså tilbyr de både vinterski og sommerski. Her står du på ski ved Europas høyeste fjelltopp Mt. Elbrus (5633 moh). Heiskort er eksepsjonelt billig, og det samme er heli skiing når du først har kommet deg dit. Du har også cat-skiing opp til 4 700 moh på vinteren og til 5 100 moh på sommeren. Dette åpner opp massive offpiste muligheter og du får virkelig kjørt deg med de mange høydemeterne med skikjøring du har ned igjen.

Hovedhotellet Azau ble stengt for restaurering på 80-tallet og ser ikke ut til å ha åpnet igjen enda. Derfor må du halvannen til to kilometer unna skianlegget for å finne hotell. Det er som regel ikke mer enn rundt 500 skikjørere på en vanlig dag, så det er ingen problemer med å finne urørt snø.
I Cheget finner du 3 heiser.
Skikjøringen starter på 2 340 moh og toppstasjonen er på 3 875 moh, noe som gir en fallhøyde på 1 460m.
Cheget skikart

6. Hlidarfjäll (Island)
Hlidarfjall er Islands beste skisted. Da det kan være vanskelig å komme seg til skistedet med bil anbefales det å ta et innenlandsfly fra Reykjavik. Det er et lokalt overnattingssted hvor du kan bruke egen sovepose, men for mer komfortabel overnatting kan du bo på Akureri som ligger ca 7 km unna.
På Hlidarfjäll finner du 7 heiser, hvorav 1 er stolheis.
Skikjøringen starter på 500 moh og toppstasjonen er på 955 moh, noe som gir en fallhøyde på 455m.
Hlidarfjäll skikart

7. Poiana Brasov (Romania)
Skistedet Poiana Brasov er det mest kjente og internasjonalt besøkte skistedet i Romania. Det ligger i nærheten av Grev Dracula sitt slott. Det ligger ca 13 km fra byen Brasov. Skistedet har mye å by på til både nybegynnere og viderekomne. Desverre har de ingen terrengpark så dersom det frister er det bare å leke med det du finner av hopp og kuler i anlegget.

I 2011 alene ble det investert 25 mill euro for å få skianlegget i topp stand, og allikevel har det tidligere blitt kåret til Europas billigste skianlegg (av en viss standard). De har 24,5 km nedfarter. Skistedet ligger i Carpathians.
Poiana Brasov skikart

Se bildegalleri fra skistedene (under)