Dette er ikke så enkelt å komme frem til som du kanskje vil tro, da det ikke bare er å ta differansen på toppstasjonen og bunnstasjonen.

Patrick Thorne i Skiinfo har gjort sitt ytterste for å lage en god topp 10 liste, og her er litt info om ulike spørsmål som dukker opp når man skal lage en slik liste.

1. Skal det være løyper som starter på toppen av heisen eller skal vi ta med "runs" hvor du må gå litt videre fra toppen av heisen for å kjøre? Vi valgte den første.

2. Skal det være løyper som gjør at du kommer tilbake til skianlegget i bunnen eller skal vi ta med de stedene som har lange "runs", men at du må ta taxi tilbake?

3. Noen "runs" kan man bare kjøre helt til bunn når det er ekstremt gode snøforhold, skal vi ta med disse selvom det ikke er hver sesong engang man kan kjøre hele "runet"?

4. Noen "runs" gir deg ikke mulighet til å ha kontinuitet gjennom hele "runet" på grunn av en vei, at du må gå et lite stykke eller liknende. Skal vi ta med de?

Alt dette blir subjektive oppfatninger av hva som skal telle, men her er ihvertfall våre anbefalinger om du vil ha massevis av fallmeter.

Toppliste

1: Chamonix, Frankrike - 2755m
Du kan stå på ski i et "run" som er ca 22 km langt fra 3790m til 1035m på den verdenskjente Vallee Blanche breen, selvom bunnseksjonen ikke alltid er åpen og at du da må gå litt for å fullføre.

2: Verbier, Sveits -2509m
Dersom det er et veldig godt snøår kan du stå på ski ned til 821moh fra toppstasjonen på 3330moh, men det er ikke en offisiell løype på bunnseskjonen så du må vite hvor du skal.

3: Val Thorens, Frankrike - 2310m
Stå på ski ned fra toppen av Les 3 Valley med toppstasjonen på 3210moh, ned til Orelle på 900moh via en offpiste-rute som noen sier at er nesten umulig og andre sier at er relativt enkel. Antakeligvis bør du ha litt peiling på både skikjøring og hvor du skal.

4: Zermatt, Sveits - 2269m
Zermatt har den høyeste heisbaserte kjøringen i Europa med heis opp til 3899moh, selvom den lille heisen på toppen ofte kun går om sommeren når de nedre delene av skianlegget ikke har snø. Du kan stå på ski ned til 1620moh på den Sveitsiske siden og deretter fortsette til Valtournenche i Italia, men som oftest må du ta en kort heistur ned for å fullføre turen.

5. Les 2 Alpes, Frankrike - 2220m
Stå på ski fra 3520moh til 1300moh. Dette er det første av de opplistede "runs" som ikke har kompliserende faktirer og du kan komme deg ytterligere 50 meter høyere med en liten gåtur eller en traktor-service.

6. Alpe d'Huez, Frankrike - 2200m
Her kan du stå på ski fra 3330moh til 1130moh i verdens lengste svarte løype.

7. Mürren, Sveits - 2174m
Det årlige "Inferno Race" starter på 2970moh og går ned til Lauterbrunnen i dalen på 796moh, men det er ikke alltid det er nok snø til å komme helt ned.

8. Meribel, Frankrike - 2138m

Dette er en offpiste-rute som ofte ikke er mulig å kjøre, men når den kan kjøres starter du på toppstasjonen på 238moh og kjører ned ruten hvor gondolen går, og få en super offpiste-tur ned til Brides les Bains på 600moh.

9. La Grave, Frankrike - 2100m
Her kan du stå på ski fra toppstasjonen på 3550moh og ned til 1450moh uten noe mer mikk makk. Men dette skisenteret har ingen preparerte løyper, her er det offpiste for alle penga, noe som har gjort det til et kult-skisted.

10. Courmaueur, Italia - 2092m
Dette "runet" er ganske snøsikkert og går fra Punta Heilbronner på 3462moh ned til 1370moh.

Noen vi har "glemt" eller burde hatt i på denne oversikten? Kommenter gjerne (du trenger ikke logge inn)