Personlig synes jeg at trelagsprinsippet fungere bra, undertøy, mellomlag og yttertøy.Dette er en god grunnregel for de fleste turer. Turtøyet må passe til turen og aktivitetsnivået til den enkelte.
- Type aktivitet og intensitetsnivå avgjør om jeg benytter ull eller syntetisk innerst. Skal jeg gå topptur har jeg på meg minst mulig på veg opp, jeg velger alltid ullundertøy. Hvis jeg blir våt og svett bli jeg også kald. Derfor  må man  prøve å ikke gå seg svett, dvs. lære seg å bruke funksjonaliteten til klærne, samt finne riktig tempo. Gå rolig oppover for du skal ha igjen krefter til nedturen. Der er viktig å være effektiv på toppen, slik at du ikke blir kald. Dunjakken er ofte min beste venn, den holder meg varm mens jeg tar av fellene på skiene og gjør meg klar for nedkjøring. Da havner dunjakken i sekken i igjen. Kommer det dårlig vær er det best å komme ned fortes og sikrest mulig, forteller Ingvill Pettersen ved Mammut Ajungilak AS.
- Som mellomlag velger jeg fleece, tykk eller tynn avhengig av vær og temperatur.

Husk at for å holde varmen må det være luft i mellom lagene, blir det for trangt blir du kald. Med respekt for naturen, riktig utstyr  og kunnskap om riktig bruk av utstyr , kommer du til å oppleve mange vakre eventyr.
- Som yttertøy velger jeg alltid noe vindtett. Er det varme vårskidager foretrekker jeg SoftShell fremfor skalljakker og bukser som er vanntette og kan bli litt for tette og varme, avslutter Pettersen.

Her viser Mammut-teamkjører, Øyvind Skumlien Svendsen deg et godt eksempel på påkledning (Se pakkeliste under videoen): 

 

Hva har Øyvind på seg?

Ytterjakke: Vi anbefaler teknisk ytterbekledning som må tåle vind og regn, sludd og snø. Bør også ha en god hette. På vårskitoppturer fungere Softshell også veldig godt. Dette er et materiale som puster mye bedre, du blir mindre svett og kald.
Ytterbukse: Vi anbefaler teknisk ytterbekledning som må tåle vind og regn, sludd og snø. På vårskitoppturer fungere Softshell også veldig godt. Dette er et materiale som puster mye bedre, du blir mindre svett og kald.
Microfleece: Tynn fleece er en av våre favoritter.
Ull: lang og kort Husk at ull isolerer selv når materialet er fuktig . Blir du liggende værfast er det kun ull som holder deg varm over tid. Votter: Husk at votter er varmere en hansker
Tynn ullsokk eller syntetisk: Det er viktig at det ikke blir for trangt, det må luft til for at man skal holde varmen.
Lue: Kan være fordel meden vindtett lue hvis det blåser mye.
Hals/balaclava: Er fantastisk på kalde dager.
Hjelm: Velg en som er lett og som sitter godt
Skibriller: Med dobbelt glass for å unngå dugg
Teleskopstaver: Vi anbefaler solide staver med låsing på utsiden
Randoneutstyr: Støvler som er lette og gode på fotten. Bør være prøvd ut før du dra på lengere turer. Lette og myke ski gir fantatsik oppstigning, men tyngre og stive ski gir morsommere nedkjøring.
Feller: Feller med feste og gli er best. Vanlige glider (voks) til å smøre fellene med dersom det kladder