I Ralley to the Valley kjemper helt vanlig ski- og snowboardkjørere mot langrennsstjerner, rallykjørere og andre idrettsutøvere i verdenstoppen. Målet – førstemann ned bakken.

På selveste påskeaften går det som kanskje er landets mest spektakulære påskerenn, Ralley to the Valley, av stabelen i Hemsedal Skisenter. Hundrevis av håpefulle og ivrige ski- og snowboardentusiaster stiller til start, sammen med idrettsutøvere som blant annet Petter Northug, rallykjøreren Andreas Mikkelsen og ekstremsportutøveren Jokke Sommer.

En av de som stiller spent på startstreken, og med god grunn, er fjorårets vinner Ola Furseth. Han skal gjøre sitt for å forsvare førsteplassen fra i fjor.

− Jeg er klar for å forsvare plasseringen min fra i fjor. Jeg skal gjøre mitt for å holde både Petter Northug og resten av de 399 andre deltakerne unna toppen av pallen, sier Furseth.

Lite som er sammenlignbart
Ralley to the Valley tiltrekker seg både glade amatører så vel som kjente idrettsnavn. Allikevel tror ikke Furseth at det å være profesjonell idrettsutøver trenger å være en fordel i denne type renn.

− Det er med på å skape god stemning, og gjør jo rennet mer prestisjefylt at det deltar så mange kjendiser, men jeg tror ikke nødvendigvis det har så mye å si for hvem som vinner. Det er selvfølgelig en fordel å ha bakgrunn fra alpint, men det å stå i statisk hockey i 6 minutter er så brutalt smertefullt at det egentlig ikke er sammenlignbart med noen andre idretter, sier Furseth.

Ralley to the Valley er en form for Chinese downhill, hvor alle deltagerne starter likt og målet er å komme seg ned så fort som mulig. Starten av rennet begynner med et 100 meters løp i bratt motbakke hvor deltakerne må finne utstyret sitt før de setter utfor.

− Av alle idiotene som er samlet i Hemsedal i påsken, er de største av dem samlet her på toppen og skal kjøre ned, uttalte Petter Northug som en spøk da han sto på startstreken i fjor. 

Derfor er rennet så populært
Kenneth Larsen er markedssjef i Skistar Norge. Han mener blandingen av kjente utøvere og at hvem som helst kan delta, og ikke minst vinne, gjør påskerennet så unikt og populært. 

− Det er i utgangspunktet en lavterskelkonkurranse i og med at man ikke trenger å kunne mer enn å kjøre fort på ski eller snowboard. Så er det jo med å hause opp stemningen, at det er så mange kjendiser med. Det er gøy for publikum også, som sikkert heier litt ekstra på mannen i gata. Det blir jo litt som David mot Goliat, sier Larsen.

I fjor samlet hele 8 000 tilskuere seg for å se på de til sammen 350 deltakerne som kjempet om å komme seg fortest ned fjellet. I år er deltagergrensen hevet til 400 personer, og påmeldingen er allerede godt i gang.

Påmelding og mer informasjon finnes på www.ralleytothevalley.no