Selv om heisene har sluttet å gå, er det ingen grunn til å pakke bort skiutstyret. I fjellene i Røldal er det ikke bare fantastiske fotturmuligheter, her finner du snø stort sett hele året, og i denne artikkelen får du tips og forslag til toppturer. Har du aldri vært på topptur sommerstid før, kan du bli med oss helt gratis 20/6 i år!

Hva er vel bedre enn kombinasjonen av mange varmegrader, trim og skiføre? Røldals enorme snømengder gjennom vinteren gir unik variasjon i mulighetene for sommerskikjøring. Mange forskjellige småveier tar deg langt til fjells, veier som åpner på rekke og rad utover sommeren. 

Har du aldri vært på ski om sommeren er det et par tips som kan være greie å ta med seg:
1) Ta en litt større sekk enn du bruker vinterstid, og putt skisko i sekken. Gå til topps på joggesko/fjellstøvler, og skift til tørre sokker på toppen.
2) Vær spesielt oppmerksom ved bekker under snøen, de tiner snøen nedenfra og kan lage partier i snøen som ikke bærer din vekt.


Vi gjør oppmerksom på at all skikjøring utenfor preparerte nedfarter, også sommerstid medfører en viss risiko. Er du usikker på ditt eget nivå, eller ønsker en garantert trygg opplevelse kan vi anbefale Røldalsguidane - www.roldalsguidane.no


Her er noen av våre turforslag gjennom sommersesongen.

Mai/Juni: 
Snøen ligger som regel helt ned i skisenteret, mellom tunellene og på Histeinnuten fra Korlevoll Skistadion til ca 1/6. Av disse tre er nok turen mellom tunellene den bratteste og mest utfordrende, her er det og begrenset parkering. 

Oppe på Haukeli er det fint å gå de fleste plasser på "vår" side av fylkesgrensen, nordveggen på Sveigen (parkering rett øst for øståpningen på Haukelitunnellen) holder som regel lengst.

Når FV 520 mellom Røldal og Sauda åpner, er det tid for å utnytte de relativt lavtliggende områdene før de smelter vekk. Blant klassikerne er Hegerlandsnuten, oppstigning og nedkjøring skjer i Kringletjørnskaret. Av andre forsommeralternativ i området kan nevnes Holmanutens sørrenner (oppstigning fra stølen ved tjern 911, rundt topp 1091) og den mye brattere ruta i Kvitenuten via "Den skjulte renna" (oppstigning rett etter andre hårnålssving på veien mot Sauda).

Når Valldalsveien åpner tidlig i juni kan det i snørike vintre la seg gjøre å kjøre nesten helt ned Nordvestflanken av Kvessenuten mot Valldalsvatnet, nordveggen mot Middalsbu holder gjerne noen uker lenger, men her må du regne litt anmarsj til snøen.

Juni/Juli:
Anleggsveien inn i Blåbergdalen pleier ofte å smelte frem i slutten av juni, men enkelte år ligger en gjenstridig snøfonn ved Austmannabekken og blokkerer for skieventyr. Om det går å kjøre helt inn byr Nordrenna på Midnuten på lang, trivelig nedkjøring uten anmarsj. Denne linjen pleier å smelte ut tidlig i juli. Breifonnveggen (rett vest for punkt 1413) byr på meget bratt skikjøring langt ut i juli måned. Gamleveien over Røldalsfjellet åpner og på denne tid, og i snørike vintre lar det seg gjøre å kjøre den klassiske Røldal Freeride traseen "Tredjerenna" til ca 1/7. I områdene rundt Månedalen og Eskjeflota ligger det snø enda lenger. 

Oppe på Haukeli byr gamleveien på fine, bratte toppturer mot Dyrskarnuten fra øst og nordøst (start omtrent der Haukelitunnellen er oppe i dagen). Fra dette området er det og fine langrennsmuligheter innover mot Middyr langt utover sommeren. 

Juli/August:
Rundt midten av juli er det normalt smeltet frem et godt stykke på anleggsveien til Nedre Sandvatn fra FV520, og da åpner skisesongen på Søre Tinden. Gå over demningen og fortsett rett fram (retning SV) ca 400 m. her kommer du til renna som tar deg opp til høyre, sør for punkt 1297 til Søre Tindens nordøstflanke. Besøk gjerne toppen, men skikjøringen starter på ca 1500 m. De sprekeste tar flere turer ned til tjern 1146, før renna tar deg ned igjen mot bilen. 

August/September:
Det er nok fortsatt skiføre på Søre Tinden, men 20 august åpner og anleggsveien inn til Middyr på Haukelifjell, og da ligger Nordflanken på Stavsnuten plutselig nærme bilvei. Området mellom 1661 og 1587, ned mot kraftstasjonen og Middyrvatnet byr på flere mer eller mindre sammenhengende snøfelt av forskjellig bratthet. På denne tiden av året har gjerne nattefrosten satt inn, så det kan være lurt å være forberedt på hardt føre. Er du heldig får du nysnøforhold på gammelsnøen og en liten forsmak på vinter her oppe.

Når alt har smeltet, og du allikevel MÅ på ski:
De aller ivrigste skal kjenne snø under beina, uansett. Trumfkortet som alltid har snø er den lille bratte fonna mellom Midnuten og Breifonn. Fra parkeringa innerst i Blåbergdalen følger du stien mot Jonshol på Sørsiden av elva et stykke, før du runder Midnuten og følger sporadisk varding opp dalen sørvestover. Selve fonna er så å si sprekkfri, men såpass bratt at utglidningsfaren er reell, så vær forsiktig om det er hardt her oppe. Har du ekstra tid er det vel verdt å gå oppom toppen på Breifonn (1616), med utsikt til Norges sørligste isbre.


Se videoer fra områdene her.


Kveitenuten (Nevnt i mai/juni):


Breifonn (Nevnt i juni/juli): 

 

Søre Tinden (Nevnt i juli/august):