Vi er heldige her hjemme i Norge som kan komme oss på ski størstedelen av av vinteren uten å reise særlig langt, uansett hvor vi bor. Likevel reiser vi ut av landet på skiferie, mange av oss hvert eneste år. Selv våre største anlegg og høyeste fjell kan ikke måle seg med de i Alpene når det kommer til høydeforskjell, og dermed også tilgjengelig terreng.

 

Som kjent er det ikke bare størrelsen det kommer an på, og Alpene har også langt mer enn store fjell, enorme anlegg og mange heisbaserte høydemeter å by på. For noen er for eksempel maten en viktig del av Alpeferien. Mens menyen i norske alpinanlegg ofte er begrenset til pommes frites, hamburger, pølser eller vafler, kan du i Alpene nyte førsteklasses gourmetmat både på fjellet og i alpelandsbyene. En annen ting er været. I Alpene kan du få påskevær hele vinteren, og du kan også oppleve skikkelig heftig snøvær, der høyden på fjellene sørger for førsteklasses tørt pudder. 

Både Frankrike, Sveits, Østerrike og Italia har hundrevis av større eller mindre anlegg som alle kan være verdt et besøk. Noen skiller seg dog ut som favoritter, hvorav noen har vært populære charterdestinasjoner i mange år, og andre er nyoppdagede pudderfavoritter. Fortsatt finnes det også «uoppdagede» små og store perler der du kan ha fjellet for deg selv, eller i alle fall uten andre nordmenn, og kanskje uten alt for mye konkurranse om puddersnøen.

Alpene skuffer som regel ikke, selv om været er noe en som kjent ikke kan rå over. Reiser du til Alpene for første gang, eller ønsker å prøve en ny destinasjon der du ikke har vært før, er det bare å la det stå til, uansett om du booker lang tid på forhand eller sjekker snøvarselet og følger etter snøvarselet.

Bare husk at ingen skidag er så bra at det er verd å la det bli din siste, og at Alpene kan bety både andre og større farer enn det du er vant til hjemme. Husk for det første nødvendig sikkerhetsutstyr for offpistekjøring; søker, spade og sondestang, og pass på at du kan og har trent på å bruke det. Tenk for det andre på å starte forsiktig i ukjente omgivelser og på ukjent snødekke. Kjør etter boka, studer kartet, vær oppmerksom på breer med mulige sprekker, snakk med kjentfolk og ikke følg spor blindt. Og bruk gjerne en guide for noen av de første dagene, det kan lønne seg.

 

Våre 10 favoritter i alpene:

Disentis - den stille byen med det ville terrenget

Klosterbyen Disentis ligger bare noen timer unna Zürich. Her skjer det ikke så veldig mye i byen, men på fjellet er det store muligheter. Anlegget her byr lett tilgjengelig drømmeterreng rett ut av heisene, og enda mer om du tar beina fatt. Les mer om Disentis. 

Montafon -  i skyggen av St Anton

Nært den sveitsiske og tyske grensen ligger Voralberg. Fortsatt er skistedene her langt mindre kjent enn storebrødrene i Arlberg, men dette kan være destinasjonen for deg som setter skikjøring foran afterski, og gjerne slipper unna de verste hordene med andre skandinaver. Les mer om Montafon.

St. Anton - Det ultimate skisted

Det er en grunn til at St. Anton har vært en alpeklassiker og chartermaskin i årevis. «Der Anton aus Tirol» har noe å by på for alle, enten du kommer for pudder, afterski eller spa. St. Anton er rett og slett en fantastisk, stor og snøsikker destinasjon med enorme frikjøringsmuligheter. Les mer om St. Anton.

Madesimo - Luksusdestinasjon med luksusterreng

Val Chiavenna er kjent for sin historiske mat- og vintradisjon, spesielt for Italienere på luksusferie fra storbyen Milano. Mindre kjent, blant både Nordmenn og andre, er offpistemulighetene i Madesimo. Les mer om Madesimo.

Engelberg - Himmelske offpistemuligheter

Det er ikke lenge siden Engelberg var en godt bevart hemmelighet, men nå er det knapt noen¨frikjørere i verden som ikke har hørt om de himmelske offpistemulighetene her. Når det gjelder lett tilgjengelig frikjøring er det få steder som kan måle seg med englenes fjell. Les mer om Engelberg. 

Monterosa Ski - Italiensk uendelighet

Aostadalen er omkranset av 4000-meterstopper, og de tre skistedene Alagna, Gressoney og Champoluc byr på enorme områder for pudderkjøringen når snøforholdene tillater det. Den genuine italienske atmosfæren, maten og utsikten trekker heller ikke ned. Les mer om Monterosa.

Chamonix - Ekstremsporthovedstaden

Dette skistedet over alle skisteder går ikke an å komme utenom. Chamonix er alltid med på topplisten over skisteder i Alpene, enten de er rangert etter fallhøyde, offpiste, snømengde, bratkjøring, afterski eller mat. Les mer om Chamonix.

Davos - Alpestorbyen

Som en av få skidestinasjoner i Alpene er Davos mer enn bare en landsby der alt kretser rundt turismen. Her får du storbyferie og skiferie i ett, og i tillegg til gode shoppingmuligheter er også offpistemulighetene svært bra. Les mer om Davos.

Verbier - Jetset-frikjøring

Både bankmenn og ekstremskikjørere har hatt Verbier som et favoritttilholdssted i årevis. Det årlige vertsskapsstedet for den mest legendariske frikjøringskonkurransen av alle, Verbier Extreme, har nok av terreng å by på for alle nivåer. Les mer om Verbier.

Serre Chevalier - En sydfransk favoritt

Bare 150 kilometer i luftlinje fra Nice og middelhavet, rett ved grensen til Italia, ligger byen Briancon og skistedet Serre Chevalier. Med sine 300 soldager i året skulle du kanskje ikke tro at dette var destinasjonen å reise til på pudderjakt, men der tok du feil. Les mer om Serre Chevalier.