Val Chiavenna er kjent for sin historiske mat- og vintradisjon, spesielt for Italienere på luksusferie fra storbyen Milano. Mindre kjent, blant både Nordmenn og andre, er offpistemulighetene i Madesimo.

---> Alpenes beste offpiste - 10 favorittdestinasjoner med lett tilgjengelig frikjøringsterreng

Lengst inn i en dalgang mot grensen til Sveits ligger et skisted som på mange måter er som fra en annen tidsalder. De aller fleste turistene her er Italienere som ser ut til å være mest interessert i å drikke vin og spise gode skinker, og dernest skikjøring med smale ski i preparerte løyper, så her du i stor grad offpisten for deg selv. Den over to kilometer lange Groppera-Gondolen tar deg opp 2880 meter, og herfra er mulighetene store. Terrenget er lekent, og også skogkjøringen er knallbra, med god avstand mellom lerketrærne.

Skistedene i Italia kan være litt følsomme på været, men her er snøsikkerheten relativt god, både på grunn av høyden og at det kan snø en del her også når det er tørt for eksempe i Dolomittene. Timer du det riktig, og kommer til Madesimo sammen med snøen, får du kanskje fjellet helt for deg selv i midt-uka, før de rike milaneserne kommer opp til hyttene sine. Men utenom at det blir kø i heisen og noe lenger ventetid på espressoen, er det ikke så mye forskjell. De fleste kjører i løypa uansett.

Hot tips:
Ikke gå glipp av maten. Unn deg et bedre måltid med god drikke på en av byens bedre restauranter.