Dette skistedet over alle skisteder går det ikke an å komme utenom. Chamonix er alltid med på topplisten over skisteder i Alpene, enten de er rangert etter fallhøyde, offpiste, snømengde, bratkjøring, afterski eller mat.

---> Alpenes beste offpiste - 10 favorittdestinasjoner med lett tilgjengelig frikjøringsterreng

Chamonix er en opplevelse, både fjellene og byen - ja, bare det å ta heisen her er en ekstrem opplevelse i seg selv. Den todelte gondolen Téléphérique de l'Aiguille du Midi fra 1955 innehar fortsatt høydemeterverdensrekorden, og tar deg fra sentrum av byen, 1035 moh, opp til 3842 meter. Fra toppene av «Aiguillen», Nåla, har du, foruten en helt fantastisk utsikt over dalen, langt utover Alpene og opp på Mt Blanc, opp til nesten tre tusen mulige høydemeter med frikjøringsterreng, med noen av Alpenes mest legendariske ruter.

Men skistedet Chamonix, eller Compagnie du Mont Blanc», er mer enn Aiguille du Midi, og består av flere landsbyen og flere anlegg, bla.a. Brévent, Flégère og Grands Montets. Sistnevnte er kanskje det som ligner mest på et «vanlig» alpeanlegg, og er et bra sted å starte både for å kjøre løyper og for å kjøre pudder rundt løypene mens det snør eller rett etter snøfall. Frikjøringsterreng finner du i alle anleggene, og det er bare å være på hugget for her er mange om beinet.

Chamonix er selve Mecca for storfjellskjøring, så en tur innom her er så og si påkrevd hvis en skal kunne kalle seg bevandret frikjører her i verden. Helhetsopplevelse, byen, fjellene, afterskien og festen, er noe du tar med deg for livet, uansett om du treffer snøforholdene og skikjøreingen på sitt beste her eller ikke. Med de rette ferdighetene, feller, guide og klatreutstyr er det ingen andre steder som kan måle seg når det kommer til muligheter for bratt skikjøring, og det er ikke uten grunn at en haug av de beste ekstremskikjørerne i verden ender opp med Chamonix som fast base.

Hot tips:
Ikke følg spor. Book en guide om du ikke er godt kjent, eller hold deg i nærheten av løypene!