Norge

Ta pudderferien i Japan

20th December 2016 | Terje Valen Høihjelle

Skikjøringen i Japan gir deg uante muligheter.

Skikjøringen i Japan gir deg uante muligheter.

Foto: Terje Valen Høihjelle

Fargene i OL-ringene har begynt å falme, men det setter ingen demper på følelsen av å være der alle vintersportens stjerner var for 16 år siden. Det var i Hakuba at alpine øvelser, hopp og langrenn ble holdt under Nagano-OL. Den flotte hoppstadion er som en gallionsfigur foran skianlegget "Happo-One", det største i dalen, som var arena for de alpine øvelsene. Og er du her på en finværsdag, er hele dalens vestside gjerdet inn av de Japanske alper, som skyter opp mot himmelen som en hissig tanngard, med topper på opp mot 3000 moh. Og det er nettopp denne veggen av spektakulære fjell som bidrar til at kald luft fra Sibir som seiler over havet fra nordvest får et løft, og fjærlett puddersnø fosser ned i store mengder. Men siden Hakuba ligger på 36. breddegrad, altså det samme som Algerie, kan det forandre seg fort. Hvis vinden kommer fra sør blir det fort plussgrader, og siden sola er veldig sterk her, kan du få påskeføre i januar, noe som kan være fint på sitt vis. Ikke glem solkremen selv om det er rett over nyttår når du drar hit.

Party-australiere
Det er liten tvil om at det er flere utlendinger enn deg og meg som har hørt om pudderkjøringen i denne dalen. Foruten japanere, noen svensker og finner, er Hakuba er dominert av australiere på "sommerferie". Mange av dem er der for å kjøre litt pudder på dagen og feste med sine "bros" og "mates" på kveldene. Disse kalles også "party-australiere". Hvis du er glad i å sove om nettene, er et tips å ikke booke et 8-manns hostelrom for hele perioden. Med mindre dere er åtte som reiser sammen.  

Typisk japansk
Hakuba har løyper for alle nivåer. De fleste japanske ungdommer står på brett, og veldig mange av dem er nybegynnere, så de fleste holder seg i de enklere løypene. De elsker også kulekjøring, og det er overraskende mange av løypene som ikke prepareres av annet enn kulekjørende japanere. Hvis du ikke liker humper og forviller deg i en kulekjøringstrasé, kan veien ned igjen bli lang. Uansett hva du har brukt dagen på, er det virkelig anbefalt å avslutte med et "onsen". Å ta et bad i en glovarm kulp etter en lang dag i bakken, er avslappende for kropp og sjel, og det er tradisjon blant japanere. Det finnes mange onsen rundt omkring i Hakuba, og prisen varierer fra ca. 30-60 NOK. Vil du ha en japansk helaften, kan det neppe passe bedre å avslutte dagen med å spise sushi eller ramen, med et glass varm sake til.

Bildegalleri

Hakuba - En reiseguide - © Terje Valen Høihjelle
Hakuba - En reiseguide - © Terje Valen Høihjelle
Hakuba - En reiseguide - © Terje Valen Høihjelle
Hakuba - En reiseguide - © Terje Valen Høihjelle

Se alle


 

Anbefalte skianlegg i Hakuba
Selv om det er 10 anlegg i dalen, er det et utvalg som stikker seg fram når det gjelder pudderkjøring.

  • Happo-One: "Hovedanlegget" i dalen. Både alpint terreng og skogkjøring. Heisen tar deg fra 700 til 1900  moh, og det er tillatt å gå videre oppover ryggen for å kjøre offpiste. Her er det lurt å ha med feller.
  • Cortina: Paradis for skogkjøring. Her er det også tillatt å kjøre offpiste innenfor anleggets område, noe som ellers er veldig strengt i Hakuba. Flott utgangspunkt for å gå med feller, hvis du foretrekker urørt snø. Her snør det ofte mer enn andre steder i dalen.
  • Norikura: Et lite anlegg like ved Cortina, og dette er et flott utgangspunkt for bratt og lang skogkjøring hvis du har med fellene.
  • Goryu: Her tar gondolen deg høyt opp , og det er tillatt å kjøre utenfor preparerte løypene, så lenge du går ut av "gaten" på toppen. Meget lang og fin skogkjøring.
  • Tsugaike: Dette er et stort og flatt skianlegg, som er et flott utgangspunkt for å gå på feller og utforske backcountryen. Her kan du, etter å ha gått opp og stått ned noen fine rygger, ende opp i Cortina.
  • Hakuba 47: Populært anlegg pga. den gode parken som stort sett er dominert av gærne japanere på brett, og det er muligheter for lange runs i løypa hvis du vil ha litt carve-trening.
     

Dyreliv
Det er også et rikt dyreliv i Hakuba. Suser du gjennom skogen kan du være så heldig å få et nærmøte med en "Kamoshika", en slags kraftig fjellgeit, som bykser opp en bratt skråning med snø opp til ørene. Er du enda heldigere kan du få øye på en japansk snøape, en såkalt "Macaque", som leter etter mat på bakken eller svaier langt ut på en grein. Får du ikke sett en snøape i Hakuba, trenger du ikke å fortvile.  På en hviledag kan du dra til "Jigokudani Snow Monkey Park", som krever at du tar buss i to timer med bytte i Nagano, og går 2 km langs en skogsti oppover en bratt elvedal. I selve parken kryr det av snøaper, og det spesielle her er at apene bader i varme kilder, såkalte "onsen". Bare pass på å ikke bli fristet til å hoppe oppi selv, det er nemlig stor fare for å bli avvist av brukerene. 

Hvordan komme seg dit
Hakuba ligger flott plassert blant de Japanske Alper på øya Honshu, én time unna OL-byen Nagano. Men først må du komme deg til Japan. Det er vanlig å fly til Narita Airport, og bestiller du lenge i forveien kan du få tur/retur-billetter fra 4000 kroner og oppover. Det tar omtrent fem timer med direktebuss fra Tokyo til Hakuba, og det går i tillegg direktebusser fra flyplassen Narita, men det må bookes på forhånd. Er du fan av raske tog, kan du ta en kombinasjon av "Narita Express" og lyntoget "Nagano Shinkansen" fra Narita til Nagano. Lyntoget har en maksfart på 260 km/t, så dette er et raskere alternativ enn buss. Fra stasjonen i Nagano går det busser omtrent hver time til Hakuba. Noe som er overraskende billig, er faktisk å ta taxi fra flyplassen og helt til Hakuba. Det koster bare rundt 700 kroner hver vei, uavhengig om du reiser alene eller som en stor gjeng. Husk å bestill enten taxi eller buss i god tid før du ankommer flyplassen. Togbilletter er greit å ordne når du kommer dit.
- Direktebuss: www.naganosnowshuttle.com
- Taxi: www.chuotaxi.co.jp 

Send bagasjen for en billig penge
Har du lyst til å kombinere oppholdet i Hakuba med noen dager i Tokyo, eventuelt at du ikke orker stresset med å fly rundt på togstasjonen i Tokyo med flere meter bagasje bak deg? Da finnes det mange transportselskaper som sender bagasjen mellom flyplassen og der du skal bo, for omtrent 100-150 kroner pr bag. Det finnes flere slike selskaper på flyplassen. Vi benyttet oss av et selskap som heter "Black Cat". Hvis du først er i Tokyo, kan du ta heisen opp til 450 moh i verdens nest høyeste tårn, Tokyo Sky Tree, eller gjøre noen røverkjøp i et av byens mange handle-distrikt, hvor elektronikk og skiutstyr er billig. Det finnes en egen handlegate der det kun er ski- og snowboardbutikker i flere etasjer på begge sider av gata. 

Overnatting i Hakuba
Det finnes utrolig mange overnattingsmuligheter i Hakuba. Blant de mange unge som reiser hit, er det vanlig å overnatte på en såkalt "lodge", som kan romme 20-50 personer, og har felles wc/dusj og kjøkken. Prisene varierer selvsagt, og det kommer an på hvilket type rom du/dere velger. For eksempel kan et to-mannsrom koste rundt 200 kr hver per dag. Ellers finnes det store luksushoteller med alt inkludert, og hosteller hvor man deler rom med opp til 7 personer. En god nettside for å finne et sted å bo og generell informasjon, er www.snowjapan.com.   

Heiskort
Det er mye billigere for heiskort i Japan enn Europa, og et dagskort kan fås fra 200 kroner og opp, men det varierer fra anlegg til anlegg. Det finnes også andre muligheter for å bruke heisen, for eksempel klippekort eller 5-dagerskort som du kan bruke i flere enn ett anlegg. Har du tenkt å være der lenge kan et sesongkort i et av anleggene være tjent inn etter 15 dagers bruk. Uansett er det like greit å vente med å ordne heiskort når du kommer dit, og finne ut hva som passer deg best. 

Når bør jeg dra dit?
Sesongen for puddersnø er på topp i januar og februar, men sesongen i skianlegget kan starte i slutten av november og vare til starten av Mai. Har du derimot lyst til å gå på spektakulære toppturer høyt oppe i fjellene, er april og mai gode måneder, siden snøen har blitt mer stabil. 

Ta deg en tur til nord-øya også
Hvis du har tenkt deg lenger nord enn Hakuba når du skal til Japan, er det bare å ta flyet fra Tokyo til Sapporo, og plutselig er du i et mye kaldere klima når du går ut av flyet på nord-øya Hokkaido. Der finnes det mange gode skisteder, og det mest kjente er "Niseko". Denne skidestinasjonen er ofte brukt i sekvenser fra Japan i skifilmer, og det er med god grunn at puddermekkaet på nord-øya veldig populært. Klimaet er naturlig nok litt kaldere enn i sør, og det faller oftere snø i løpet av en sesong der, enn det vanligvis gjør i Hakuba. Det er ikke like massive alpine fjellkjeder slik som i Hakuba, men mange spektakulære vulkanfjell og skoger. Siden Niseko muligens har fått mer PR enn Hakuba, hørte vi rykter om at det var enda flere party-australiere der.

 

Annonse

Annonse

Dagens snøfall

Ingen skisteder har fått nysnø idag – Pray for snow!